Камарата на строителите изразява безпокойство от чувствителното влошаване на икономическата среда

Строителите до властта: Настояваме за перо "индексация" в следващия бюджет

8363 | 29 септ. 2023 | 09:46

От Камарата предупреждават, че в случай, че тревогите им не срещнат разбиране от страна на държавните органи, "без колебание ще призовем всички наши членове на национален протест"


Камарата на строителите в България изпрати тревожно писмо до институциите, в което настоява за перо "индексация" в следващия бюджет. То е подписано от председателя на УС на КСБ Илиян Терзиев.

Това става ясно от публикация на сайта на Камарата.

 

Писмото е адресирано до председателя на Народното събрание Росен Желязков, премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

 

Строителите изразяват и своето сериозно безпокойство от чувствителното влошаване на икономическата среда.

 

Според бранша е налице "тревожна тенденция държавата да не изпълнява своята инвестиционна програма, оставяйки дори крайно недостатъчните за нашето общество „капиталови разходи“ в голямата си част неусвоени."

 

От Камарата предупреждават, че в случай, че тревогите им не срещнат разбиране от страна на държавните органи, "без колебание ще призовем всички наши членове на национален протест."

 

Ето и пълния текст на писмото на КСБ:

 

Камарата на строителите в България изразява своето сериозно безпокойство от чувствителното влошаване на икономическата среда, което непосредствено засяга сектора на инвестиционното проектиране и строителството, както и редица, свързани с него отрасли на националната икономика. В желанието си да преодолеем негативните тенденции, пред които сме изправени и с цел да заемем мястото си на първостепенен отрасъл на икономиката, генериращ значителна част от националния брутен вътрешен продукт, заявяваме нашите приоритетни искания, които адресираме както до българския законодател, така и до изпълнителната власт:


На първо място, настояваме за ефективно, всеобхватно, справедливо и законосъобразно прилагане на разпоредбите на действащото законодателство, регламентиращо промяната на цените по договорите за строителство, възложени по реда на ЗОП /т. нар. индексация/. Не са тайна несъвършенствата в тази област, както на нормите на ЗОП, така и на ПМС №290 от 2022 г., но дори и посочените нормативни актове не се прилагат адекватно от възложителите, които, позовавайки се на субективни „указания“, дадени от административни органи, постановяват многобройни немотивирани и противозаконни откази. В тази връзка, настояваме за спешна промяна на съответната нормативна уредба, в синхрон с опита на европейски държави, приложили справедливо и ефективно индексирането на договорите със своите строители. Освен това, считаме за абсолютно необходимо издаване на законосъобразни и единни указания от страна на централната власт, адресирани до възложителите на обществени поръчки в строителството, които да преодолеят разнообразната и незаконосъобразната практика. Най-сетне, настояваме в следващия бюджет на Република България да бъде обособено отделно перо „индексация“ което ще спомогне за реалното и прозрачно прилагане на процеса на коригиране на цените по договорите.


На второ място, налице е тревожна тенденция в последните години, държавата да не изпълнява своята инвестиционна програма, оставяйки дори крайно недостатъчните за нашето общество „капиталови разходи“ в голямата си част неусвоени. Това влияе отрицателно както на комфорта и качеството на живот на всички граждани, така и на развитието на редица отрасли, в това число и строителството. По тази причина, изразяваме твърдото си становище, че е крайно необходимо да се предвиди значително увеличаване на обема на капиталовите разходи на обществените възложители, както и да се създадат гаранции за реалното осъществяване на инвестиционните им програми. Това следва да намери и отражение във всички планови и програмни документи на национално и местно ниво /вижте и съответните разпоредби на ЗУТ и ЗРР/.


На трето място, отчитаме тревожна тенденция в развитие на законодателство, създаваща дисбаланс между правата и задълженията на страните по договорите за обществени поръчки, който е в полза на възложителите. Пример за това е предложението за промяна в ЗОП, предвиждащо отпадане на застрахователните инструменти /т. нар. „бондове“/ като форма на гаранция за изпълнение за добро изпълнение на договорите за строителство. Чрез абсолютно несъстоятелни и неверни аргументи се прави опит да се игнорира един финансов инструмент, успешно работещ както у нас, така и в стотици държави по света. Това е само един от примерите за това, как администрацията се опитва да си направи „живота по-лесен“, но за сметка на изпълнителите по договорите за обществени поръчки. Настояваме, както за запазване на застраховките като инструмент за гарантиране на доброто изпълнение на договори по ЗОП, така за прекратяване на описаната по- горе законодателна практика.


Отново, отчитайки незавидното понастоящем състояние на ЗОП, констатираме, че въпросният нормативен акт по никакъв начин не отчита спецификата на договорите за възлагане на СМР, като по такъв начин прави особено трудно тяхното изпълнение, което вреди както на изпълнителите, така и на интересите на цялото общество. По тази причина, настояваме за законодателни промени, свързани с прилагане на добрите практики на Международната федерация на инженерите- консултанти /FIDIC/ при сключване на договорите за проектиране и строителство. Необходимо е на ниво централна изпълнителна власт да бъдат разработени и типови договори, които да възпроизвеждат принципите, залегнали в цялата палитра от книги на международната федерация.


Не на последно място, анализът на процедурите по възлагане на обществени поръчки с предмет строителство, показва че редица възложители системно нарушават разпоредбите на Закона за камарата на строителите /ЗКС/ и по-специално, на изискването му определени строежи и видове СМР да се изпълняват от строители, които са регистрирани /вписани/ в Централния професионален регистър на строителите /ЦПРС/. В документациите по възлагане на обществени поръчки това изискване към изпълнителите не е отразено. Освен противоречието със закона, тази практика води до накърняване на обществения интерес за постигане на качествен и безопасен строителен продукт, както и до създаване на значителен „сив сектор“ в строителството. Именно борбата с тази тенденция и изваждане на целия строителен бранш „на светло“ е един от главните приоритети на КСБ, но следва да се превърне и във важна цел на българската държава.
Най- сетне, отчитайки първостепенното значение на строителството за цялото наше общество, настояваме, в диалог с компетентните държавни органи, за изработване на стратегия, предвиждаща пакет от мерки /финансови, социални и административни/ за превръщане на строителния сектор в приоритетен отрасъл в следващите 10 години.


Считаме изложения пакет от нашите искания за напълно необходим, реалистичен и генериращ позитивен ефект не само за строителите, но и за цялата държава. В случай, че те не срещнат разбиране от страна на държавните органи, заявяваме, че без колебание ще призовем всички наши членове на национален протест.

 


ОЗК

От категорията

Вътев се договори с украинския си колега за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Министър Кирил Вътев и екипът му по време на онлайн срещата с украинската страна Снимка: МЗХ-Ministar-Kiril-Vatev-i-ekipat-mu-po-vreme-na-onlayn-sreshtata-s-ukrainskata-strana-Snimka--MZH_1701356158.jpg

МЗХ спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези ...

30 ноем. 2023 | 16:55

Камарата на строителите открива паметник на Кольо Фичето

Камарата на строителите открива паметник на Кольо Фичето-Kamarata-na-stroitelite-otkriva-pametnik-na-Kolyo-Ficheto_1701263391.jpg

На събитието ще присъстват представители на бранша, на законодателната, ...

29 ноем. 2023 | 15:08

Министър Румен Радев: Утрояването на ядрената енергия до 2050 г. е цел

Министър Радев на форума по климата в Дубай-Ministar-Radev-na-foruma-po-klimata-v-Dubay_1701510906.jpg

Според него развитието на ядрената енергетика в България през следващото ...

2 дек. 2023 | 11:54

Паоло Джентилони: Напролет ще е ясно дали България покрива критериите за еврозоната

Паоло Джентилони: Напролет ще е ясно дали България покрива критериите за еврозоната-Paolo-Dzhentiloni--Naprolet-shte-e-yasno-dali-Balgariya-pokriva-kriteriite-za-evrozonata_1701505458.jpg

Процесът за смяна на валутата ще бъде много по-лесен в България, отколкото е ...

2 дек. 2023 | 10:22

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25