Кападокия – полет с балон над комините на феите (снимки и видео)

43488 | 8 ноем. 2015 | 17:14

СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

-1446996772.jpg-1446996928.jpg-1446996906.jpg-1446996884.jpg-1446996851.jpg-1446996828.jpg-1446996801.jpg-1446996753.jpg-1446996735.jpg-1446996712.jpg-1446996694.jpg

Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки както в Страната на хубавите коне (това означава Кападокия на старогръцки). Наричат каменните грамади Комините на феите, а най-луксозните хотели са вкопани в скалите. Към името си всеки от тях е добавил думата„пещерен”. Защото наистина си е така.

 

Можете да докоснете грапавите каменни стени на стаите си, без да се лишавате от всички удобства на цивилизацията, вкл. безжичен интернет. Кападокия е и мястото, където в Турция от векове гледат лозя и правят вино.

 

Еликсирът обаче има далеч по-различен вкус, след като е отлежавал в подземна изба и се пие в ресторант, чиито дивани са изсечени от камък в канарата. Закуската пък е под открито небе в градината под пъстри тенти, докато околните скални къщи надничат в кафето ви.

Хапването, както навсякъде в Турция, е опасно вкусно, но то не е най-важното, което да ви задържи в Кападокия. Тук може да бродите с дни и да не видите две еднакви природни чудесии, да влезете в две еднакви раннохристиянски църкви, да видите две еднакви писани паници при грънчарите, които усвояват занаята поне пет поколения назад.

 

Да не говорим за подземните градове и манастири, из чиито коридори може да бродите с часове и да се чудите как плъзгащи се камъни се превръщат в умели капани или неразбиваеми врати, как някогашните християни са се криели от враговете си, но са успявали да си изградят приличен бит с хамбари, изби, кладенци, отдушници и бани. Подземните градове понякога са на осем етажа надолу.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, разпростряна предимно в провинция Невшехир. Тя има уникално историческо и културно наследство. Приказните "комини“ са се формирали преди 13 милиона години. Днес те са завладяващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци.

 

В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, черкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Там има над 30 християнски храмове с фрески от IX и XI в. Затова цялата област е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО.

Приличащи на японски вишни сакура дървета, се оказват„овошки на желанията” – всеки връзва книжка или парцалче на клоните им и си намисля нещо, което със сигурност ще се сбъдне. Съседното дръвче пък синее неистово от стъклени очи против уроки. Даваш една лира и закачаш „божествен поглед” от свое име. Магия наднича дори от обикновени неща като писаните глинените паници. Когато ги нагрееш на слънчева светлина и загасиш лампата, те светят с подобни на фосфоресциращи шарки.

Да отидеш до Кападокия и да не полетиш с балон е углавно престъпление. Въздухоплавателните средства от надуваем тип в цялата околност са общо 150 и към пет часа сутринта трафикът в небето е доста по-оживен от този на земята. Цената на един полет е между 150 и 180 евро, но си струва всеки цент. Освен това трябва да станете най-късно в 4,30, защото посрещането на изгрева е част от атракцията.

Първите слънчеви лъчи близват причудливите скални образувания,известни по цял свят като „комините на феите“, разноцветните балони се реят над тях, а всеки кадър е като пощенска картичка.

Имената на градчетата долу се търкалят в устата като турски сладкиш - Чавушин, Гьореме, Юргюп,Ортахисар, Учхисар, Аванос и Невшехир.Пилотите на балоните ту бръснат с дъното на коша скалистите зъбери, ту издигат леталото на 1000 метра височина. От там манастирите и църквите в скалите предизвикват още повече преклонение.

 

Романтиката гъделичка любопитството с пещерните хотели. Повечето от тях навремето са били къщи, днес предлагат всички удобства с типичен скален уют. Винената колекция на хотела отлежава под земята,а от прозорчето, изсечено в канарите можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, а ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови. Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия е съставен от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-ти и 6-ти век и една гръцка вила от 19-ти. На друг дори рецепцията му е вкопана в скалите.


В СПА-центровете предлагат ритуали и терапии от цял свят, но как да пропуснете класическия турски хамам? При това в пещера.

Хамамът не е просто чистота на тялото, а празник на чувствата. Приятна топлина, влага, пяна,аромати, масаж... Колкото и да го наричат турска баня, всъщност хамамът води началото си от лримските терми, но се е оформил при арабските халифати. Думата на иврит означава „разпространяваща се топлина”.

Турската баня е ритуал, церемония на чистотата на духа и тялото. Тя е разделена на три помещение. Първото се нарича „джамекян” и ее нещо като съблекалня. Тук се слага т.нар. „пищимал” – превръзка около слабините, взима се натурален сапун от чис зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахта на всекидневието. Следва преминаването в „харарет” – парната баня, където се прави предварителния масаж със сапун.

 

Интензивната топлина отворя порите и дълбоко прониква в мускулатурата.С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите клетки (а понякога и доста живо). Така съединителните тъкани се насищат с кръв. Процедурата преминава с чести обливания с топла вода. Тава порите се отварят още повече и се подобрява дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична.

 

Следващият масаж е отново със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са апреход към последното помещение „согуклюк” –място за почивка, кротко полягване, охлаждане след изпотяването и чаша чай за възстановяване на водния баланс.

Обстановката в хамамите е разкошна още от времето, когато пророкът Мохамед е прогласил „Чистотата е половин вяра”. Той също е бил убеден, че топлината на хамама увеличава плодовитостта, а от там и количеството последователи на исляма. В Ориента турската баня винаги се е смятала за източник на истинска наслада.

 

Може би причината е в поносимо високата температура, която се колебае между35 и 55 градуса, за разлика от сауната. В Турция никога няма да срещнете смесен хамам. Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското посещаване или просто имат два. Градските турски бани пък определят четно-неченто число за двата пола.

За турските жени ходенето на хамам е специален ритуал,част от обществения живот, място, където да поклюкарстват на спокойствие, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки съпруг е длъжен да пусне жена си на баня. А за нея това е вид празник – облича най-хубавите си дрехи,приготвя сладкиши. В хамама дамите пият кафе, разкрасяват се и понякога изкарват цял ден сред ароматни облаци пара и сплетни.СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

От категорията

Почина актрисата Анук Еме, номинирана за "Оскар" за ролята си в "Един мъж и една жена"

Почина актрисата Анук Еме, номинирана за "Оскар" за ролята си в "Един мъж и една жена"-Pochina-aktrisata-Anuk-Eme--nominirana-za--Oskar--za-rolyata-si-v--Edin-mazh-i-edna-zhena-_1718715309.jpg

Анук Еме постига международна известност, партнирайки си на големия екран с ...

18 юни 2024 | 15:53

Проф.Стойков: Летният стил в модата е символ на свобода, развлечение, любов и естетическа дързост!

Проф. Любомир Стойков заедно с модели, дизайнери и гости-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-modeli--dizayneri-i-gosti_1718193647.png

Летният шик е най-новото послание на поредната Вечер на стила – част от ...

12 юни 2024 | 14:57

Политическият и юридическият свят награждават Био компании

Политическият и юридическият свят награждават Био компании. Миналогодишните отличени-Politicheskiyat-i-yuridicheskiyat-svyat-nagrazhdavat-Bio-kompanii--Minalogodishnite-otlicheni_1718747575.jpg

Организаторите от Балканска Медийна Асоциация обещават истинско ...

19 юни 2024 | 00:52

Обзавеждане на дома - комбинация от стил и функционалност

Обзавеждане на дома - комбинация от стил и функционалност-Obzavezhdane-na-doma---kombinatsiya-ot-stil-i-funktsionalnost_1718722402.jpg

Важно е избраните модули да изпълняват своята роля – от спалнята до системите ...

18 юни 2024 | 17:52

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08