Кападокия – полет с балон над комините на феите (снимки и видео)

33617 | 8 ноем. 2015 | 17:14

СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

-1446996772.jpg-1446996928.jpg-1446996906.jpg-1446996884.jpg-1446996851.jpg-1446996828.jpg-1446996801.jpg-1446996753.jpg-1446996735.jpg-1446996712.jpg-1446996694.jpg

Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки както в Страната на хубавите коне (това означава Кападокия на старогръцки). Наричат каменните грамади Комините на феите, а най-луксозните хотели са вкопани в скалите. Към името си всеки от тях е добавил думата„пещерен”. Защото наистина си е така.

 

Можете да докоснете грапавите каменни стени на стаите си, без да се лишавате от всички удобства на цивилизацията, вкл. безжичен интернет. Кападокия е и мястото, където в Турция от векове гледат лозя и правят вино.

 

Еликсирът обаче има далеч по-различен вкус, след като е отлежавал в подземна изба и се пие в ресторант, чиито дивани са изсечени от камък в канарата. Закуската пък е под открито небе в градината под пъстри тенти, докато околните скални къщи надничат в кафето ви.

Хапването, както навсякъде в Турция, е опасно вкусно, но то не е най-важното, което да ви задържи в Кападокия. Тук може да бродите с дни и да не видите две еднакви природни чудесии, да влезете в две еднакви раннохристиянски църкви, да видите две еднакви писани паници при грънчарите, които усвояват занаята поне пет поколения назад.

 

Да не говорим за подземните градове и манастири, из чиито коридори може да бродите с часове и да се чудите как плъзгащи се камъни се превръщат в умели капани или неразбиваеми врати, как някогашните християни са се криели от враговете си, но са успявали да си изградят приличен бит с хамбари, изби, кладенци, отдушници и бани. Подземните градове понякога са на осем етажа надолу.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, разпростряна предимно в провинция Невшехир. Тя има уникално историческо и културно наследство. Приказните "комини“ са се формирали преди 13 милиона години. Днес те са завладяващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци.

 

В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, черкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Там има над 30 християнски храмове с фрески от IX и XI в. Затова цялата област е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО.

Приличащи на японски вишни сакура дървета, се оказват„овошки на желанията” – всеки връзва книжка или парцалче на клоните им и си намисля нещо, което със сигурност ще се сбъдне. Съседното дръвче пък синее неистово от стъклени очи против уроки. Даваш една лира и закачаш „божествен поглед” от свое име. Магия наднича дори от обикновени неща като писаните глинените паници. Когато ги нагрееш на слънчева светлина и загасиш лампата, те светят с подобни на фосфоресциращи шарки.

Да отидеш до Кападокия и да не полетиш с балон е углавно престъпление. Въздухоплавателните средства от надуваем тип в цялата околност са общо 150 и към пет часа сутринта трафикът в небето е доста по-оживен от този на земята. Цената на един полет е между 150 и 180 евро, но си струва всеки цент. Освен това трябва да станете най-късно в 4,30, защото посрещането на изгрева е част от атракцията.

Първите слънчеви лъчи близват причудливите скални образувания,известни по цял свят като „комините на феите“, разноцветните балони се реят над тях, а всеки кадър е като пощенска картичка.

Имената на градчетата долу се търкалят в устата като турски сладкиш - Чавушин, Гьореме, Юргюп,Ортахисар, Учхисар, Аванос и Невшехир.Пилотите на балоните ту бръснат с дъното на коша скалистите зъбери, ту издигат леталото на 1000 метра височина. От там манастирите и църквите в скалите предизвикват още повече преклонение.

 

Романтиката гъделичка любопитството с пещерните хотели. Повечето от тях навремето са били къщи, днес предлагат всички удобства с типичен скален уют. Винената колекция на хотела отлежава под земята,а от прозорчето, изсечено в канарите можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, а ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови. Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия е съставен от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-ти и 6-ти век и една гръцка вила от 19-ти. На друг дори рецепцията му е вкопана в скалите.


В СПА-центровете предлагат ритуали и терапии от цял свят, но как да пропуснете класическия турски хамам? При това в пещера.

Хамамът не е просто чистота на тялото, а празник на чувствата. Приятна топлина, влага, пяна,аромати, масаж... Колкото и да го наричат турска баня, всъщност хамамът води началото си от лримските терми, но се е оформил при арабските халифати. Думата на иврит означава „разпространяваща се топлина”.

Турската баня е ритуал, церемония на чистотата на духа и тялото. Тя е разделена на три помещение. Първото се нарича „джамекян” и ее нещо като съблекалня. Тук се слага т.нар. „пищимал” – превръзка около слабините, взима се натурален сапун от чис зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахта на всекидневието. Следва преминаването в „харарет” – парната баня, където се прави предварителния масаж със сапун.

 

Интензивната топлина отворя порите и дълбоко прониква в мускулатурата.С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите клетки (а понякога и доста живо). Така съединителните тъкани се насищат с кръв. Процедурата преминава с чести обливания с топла вода. Тава порите се отварят още повече и се подобрява дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична.

 

Следващият масаж е отново със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са апреход към последното помещение „согуклюк” –място за почивка, кротко полягване, охлаждане след изпотяването и чаша чай за възстановяване на водния баланс.

Обстановката в хамамите е разкошна още от времето, когато пророкът Мохамед е прогласил „Чистотата е половин вяра”. Той също е бил убеден, че топлината на хамама увеличава плодовитостта, а от там и количеството последователи на исляма. В Ориента турската баня винаги се е смятала за източник на истинска наслада.

 

Може би причината е в поносимо високата температура, която се колебае между35 и 55 градуса, за разлика от сауната. В Турция никога няма да срещнете смесен хамам. Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското посещаване или просто имат два. Градските турски бани пък определят четно-неченто число за двата пола.

За турските жени ходенето на хамам е специален ритуал,част от обществения живот, място, където да поклюкарстват на спокойствие, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки съпруг е длъжен да пусне жена си на баня. А за нея това е вид празник – облича най-хубавите си дрехи,приготвя сладкиши. В хамама дамите пият кафе, разкрасяват се и понякога изкарват цял ден сред ароматни облаци пара и сплетни.СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

От категорията

Престолонаследникът на Йордания се ожени на пищна сватба със 7-етажна торта и 1700 влиятелни гости

Сн. Инстаграм-Sn--Instagram_1685709149.png

На ислямската брачна церемония, известна като "катб ктаб", ...

2 юни 2023 | 15:30

Лили Иванова се показа като дете на 1 юни

Лили Иванова на състезание по гимнастика в Русе-Lili-Ivanova-na-sastezanie-po-gimnastika-v-Ruse_1685611479.jpg

Певицата отбеляза, че архивният кадър е от град Русе, по време на състезание по ...

1 юни 2023 | 12:22

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey Soul
(Галерия)

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey  Soul-Black-Eyed-Peas-pristigat-v-Balgariya-s-brilyantnata-J--Rey-Soul_1685908880.jpg

Сексапилната певица работи с групата още от 2018 година

4 юни 2023 | 23:00

За всяка болка си има билка, а за 10 хиляди болести – има чай
(Галерия)

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията на  втората по популярност напитка в света след водата-Boyka-Mihaylova--spetsialist-po-kitayska-chaena-kultura-i-tseremoniya--za-magiyata-na-vtorata-po-populyarnost-napitka-v-sveta-sled-vodata_1685811968.jpg

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията ...

3 юни 2023 | 20:03

Най-важното

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, останалите партии ще гласуват "против"

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат-Akad--Denkov-vrashta-na-Radev-izpalnen-vtoriya-prouchvatelen-mandat_1685937952.jpg

В петък, Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава ...

5 юни 2023 | 07:04

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45