Кападокия – полет с балон над комините на феите (снимки и видео)

34091 | 8 ноем. 2015 | 17:14

СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

-1446996772.jpg-1446996928.jpg-1446996906.jpg-1446996884.jpg-1446996851.jpg-1446996828.jpg-1446996801.jpg-1446996753.jpg-1446996735.jpg-1446996712.jpg-1446996694.jpg

Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки както в Страната на хубавите коне (това означава Кападокия на старогръцки). Наричат каменните грамади Комините на феите, а най-луксозните хотели са вкопани в скалите. Към името си всеки от тях е добавил думата„пещерен”. Защото наистина си е така.

 

Можете да докоснете грапавите каменни стени на стаите си, без да се лишавате от всички удобства на цивилизацията, вкл. безжичен интернет. Кападокия е и мястото, където в Турция от векове гледат лозя и правят вино.

 

Еликсирът обаче има далеч по-различен вкус, след като е отлежавал в подземна изба и се пие в ресторант, чиито дивани са изсечени от камък в канарата. Закуската пък е под открито небе в градината под пъстри тенти, докато околните скални къщи надничат в кафето ви.

Хапването, както навсякъде в Турция, е опасно вкусно, но то не е най-важното, което да ви задържи в Кападокия. Тук може да бродите с дни и да не видите две еднакви природни чудесии, да влезете в две еднакви раннохристиянски църкви, да видите две еднакви писани паници при грънчарите, които усвояват занаята поне пет поколения назад.

 

Да не говорим за подземните градове и манастири, из чиито коридори може да бродите с часове и да се чудите как плъзгащи се камъни се превръщат в умели капани или неразбиваеми врати, как някогашните християни са се криели от враговете си, но са успявали да си изградят приличен бит с хамбари, изби, кладенци, отдушници и бани. Подземните градове понякога са на осем етажа надолу.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, разпростряна предимно в провинция Невшехир. Тя има уникално историческо и културно наследство. Приказните "комини“ са се формирали преди 13 милиона години. Днес те са завладяващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци.

 

В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, черкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Там има над 30 християнски храмове с фрески от IX и XI в. Затова цялата област е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО.

Приличащи на японски вишни сакура дървета, се оказват„овошки на желанията” – всеки връзва книжка или парцалче на клоните им и си намисля нещо, което със сигурност ще се сбъдне. Съседното дръвче пък синее неистово от стъклени очи против уроки. Даваш една лира и закачаш „божествен поглед” от свое име. Магия наднича дори от обикновени неща като писаните глинените паници. Когато ги нагрееш на слънчева светлина и загасиш лампата, те светят с подобни на фосфоресциращи шарки.

Да отидеш до Кападокия и да не полетиш с балон е углавно престъпление. Въздухоплавателните средства от надуваем тип в цялата околност са общо 150 и към пет часа сутринта трафикът в небето е доста по-оживен от този на земята. Цената на един полет е между 150 и 180 евро, но си струва всеки цент. Освен това трябва да станете най-късно в 4,30, защото посрещането на изгрева е част от атракцията.

Първите слънчеви лъчи близват причудливите скални образувания,известни по цял свят като „комините на феите“, разноцветните балони се реят над тях, а всеки кадър е като пощенска картичка.

Имената на градчетата долу се търкалят в устата като турски сладкиш - Чавушин, Гьореме, Юргюп,Ортахисар, Учхисар, Аванос и Невшехир.Пилотите на балоните ту бръснат с дъното на коша скалистите зъбери, ту издигат леталото на 1000 метра височина. От там манастирите и църквите в скалите предизвикват още повече преклонение.

 

Романтиката гъделичка любопитството с пещерните хотели. Повечето от тях навремето са били къщи, днес предлагат всички удобства с типичен скален уют. Винената колекция на хотела отлежава под земята,а от прозорчето, изсечено в канарите можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, а ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови. Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия е съставен от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-ти и 6-ти век и една гръцка вила от 19-ти. На друг дори рецепцията му е вкопана в скалите.


В СПА-центровете предлагат ритуали и терапии от цял свят, но как да пропуснете класическия турски хамам? При това в пещера.

Хамамът не е просто чистота на тялото, а празник на чувствата. Приятна топлина, влага, пяна,аромати, масаж... Колкото и да го наричат турска баня, всъщност хамамът води началото си от лримските терми, но се е оформил при арабските халифати. Думата на иврит означава „разпространяваща се топлина”.

Турската баня е ритуал, церемония на чистотата на духа и тялото. Тя е разделена на три помещение. Първото се нарича „джамекян” и ее нещо като съблекалня. Тук се слага т.нар. „пищимал” – превръзка около слабините, взима се натурален сапун от чис зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахта на всекидневието. Следва преминаването в „харарет” – парната баня, където се прави предварителния масаж със сапун.

 

Интензивната топлина отворя порите и дълбоко прониква в мускулатурата.С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите клетки (а понякога и доста живо). Така съединителните тъкани се насищат с кръв. Процедурата преминава с чести обливания с топла вода. Тава порите се отварят още повече и се подобрява дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична.

 

Следващият масаж е отново със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са апреход към последното помещение „согуклюк” –място за почивка, кротко полягване, охлаждане след изпотяването и чаша чай за възстановяване на водния баланс.

Обстановката в хамамите е разкошна още от времето, когато пророкът Мохамед е прогласил „Чистотата е половин вяра”. Той също е бил убеден, че топлината на хамама увеличава плодовитостта, а от там и количеството последователи на исляма. В Ориента турската баня винаги се е смятала за източник на истинска наслада.

 

Може би причината е в поносимо високата температура, която се колебае между35 и 55 градуса, за разлика от сауната. В Турция никога няма да срещнете смесен хамам. Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското посещаване или просто имат два. Градските турски бани пък определят четно-неченто число за двата пола.

За турските жени ходенето на хамам е специален ритуал,част от обществения живот, място, където да поклюкарстват на спокойствие, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки съпруг е длъжен да пусне жена си на баня. А за нея това е вид празник – облича най-хубавите си дрехи,приготвя сладкиши. В хамама дамите пият кафе, разкрасяват се и понякога изкарват цял ден сред ароматни облаци пара и сплетни.СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

От категорията

Академията за мода присъди наградите Златна игла 2023! Дизайнер на годината е Радостина Долапчиева
(Видео)

Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2023“.-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-dizaynerite---nositeli-na-priza--Zlatna-igla-2023-_1701346789.jpg

Албена Александрова и Кирил Чалъков бяха удостоени с приза за четвърти път

30 ноем. 2023 | 14:17

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни-Tamara-Globa-za-2023--Mart-shte-dade-na-Rusiya-silni-sayuznitsi--v-kraya-na-godinata-shte-zapochnat-pregovori_1672297339.jpg

Телците да се фокусират върху семейството. Раци, през декември пред вас ще се ...

1 дек. 2023 | 15:17

Васил Найденов пя за Code Health TV и Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“
(Галерия)

Васил Найденов пя за Code Health TV и  Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“  -Vasil-Naydenov-pya-za-Code-Health-TV-i-Bala-na-lekarite--Blagodarim-vi--che-vi-ima--_1701516504.jpg

Акцент на вечерта беше благотворителността. Съвместната инициатива на Столична ...

2 дек. 2023 | 13:26

Силна магнитна буря удари Земята

Силна магнитна буря удари Земята-NOAA--Vrahlita-ni-moshtna-magnitna-burya_1691219387.jpg

Според дългосрочната прогноза се очаква смущенията да продължат през почивните ...

1 дек. 2023 | 17:11

Най-важното

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков

Акад. Денков: Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием на Балканите

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков-Tova-shte-bade-edin-ot-osnovnite-ni-prioriteti-ottuk-natatak--zayavi-premierat-Nikolay-Denkov_1701603283.jpg

Не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края ...

3 дек. 2023 | 13:30

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37