ГЕРБ се самозабравиха, поведението им показва лъжа, наглост и арогантност, категоричен е той (ВИДЕО)

Карадайъ: ГЕРБ имат последен шанс да свалят доверието си от Караянчева, на изборите ще бъде късно!

13372 | 5 ноем. 2020 | 10:06

С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ, не се санира незаконния състав на ЦИК, каза председателят на ДПС


ГЕРБ имат последен шанс да свалят доверието си от Цвета Караянчева - засега всичко е в техните ръце, на изборите ще бъде късно.

 

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна в декларация от името на парламентарната група.

"С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконния състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева не се санират незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание", каза Мустафа Карадайъ.

По думите му все още не е разгледан сигналът за несъвместимост на член на ЦИК от органа по избора. "А той е Народното събрание", каза още Карадайъ. Според него това поставя под съмнение на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения.

"Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи - лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави.

 

11 години ГЕРБ ползват силата като аргумент и не обръщат внимание на силата на аргументите. Сега имат последен шанс да свалят създаденото от сега основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент.

 

Ето и пълния текст на декларацията на ДПС, представена от Мустафа Карадайъ:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ИМЕТО НА ПГ НА ДПС

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

С допълването на състава на Централната избирателна комисия тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконният състав на Централната избирателна комисия. С негласуването на оставката на Караянчева не се санират незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание, без нито един аргумент по представените юридически мотиви на исканата оставка на председателя на Народното събрание. С приемането на откровената лъжа, че е извършена проверка на документи, които и до днес не са ни представени. Все още не е разгледан сигналът за несъвместимост на член на Централната избирателна комисия от органа по избора, а той е Народното събрание, а не коя да е комисия на Народното събрание.

Това поставя под съмнение законността на състава на Централната избирателна комисия и легитимността на нейните решения.

Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи: лъжа, наглост, арогантност. До тук се стига, когато някой се самозабрави.

11 години ГЕРБ ползват силата като аргумент и не обръщат внимание на силата на аргументите.

Сега имат последен шанс да свалят създаденото от сега основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент. Могат да преведат в съответствие със закона състава на Централната избирателна комисия и да свалят доверието в Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Засега всичко е във вашите ръце. Засега. На изборите ще бъде късно, много късно за ГЕРБ. И няма на кого да се сърдят, щом допускат председател на Народното събрание да нарушава законите и незаконен състав на Централната избирателна комисия. Отсега ГЕРБ създава предпоставки за парламентарна криза след изборите. Това трябва да стане ясно на всички.

Впрочем, това хората го виждат и ще го покажат на предстоящите избори.

Дори и днес предлагате промени в Правилника за организация и дейността на Народното събрание с ярка демонстрация на нарушаване на същия този правилник от Цвета Караянчева, като не позволява в рамките на времето, предвидено по правилник, народен представител да мотивира предложението си.

Дори една елементарна формална процедура по изслушване на кандидат за член на ЦИК, която направихте, е в нарушение на Изборния кодекс. Защото Изборният кодекс постановява, че ръководството на Централната избирателна комисия се избира от Народното събрание, а членовете на ЦИК се назначават от президента по предложение на парламентарните групи на квотен принцип. Някой може ли да обясни защо правна комисия изслуша кандидата на ГЕРБ, който ГЕРБ ще предложи на президента за назначение?

И още: Поканата, която отправи председателят на Народното събрание до международни институции за осигуряване на международни наблюдатели също не е съобразена със закона, защото законът определя реда за покана и акредитация на международни наблюдатели и там не е визиран председателят на Народното събрание.

Ние от Движението за права и свободи ще изпратим по законоустановения ред покана за международни наблюдатели. И предварително ще информираме за предпоставките за незаконосъобразни избори в страната. Ще информираме Съвета на Европа, Венецианската комисия, ОССЕ, Европейската комисия и европейските политически семейства в Европейския парламент за незаконния състав на Централната избирателна комисия, която организира изборите в страната. И за незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание. И за нежеланието на управляващите, и най-вече на ГЕРБ, да преведат в законен вид състава на Централната избирателна комисия.

Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законосъобразни избори и да гарантира свободни, честни и демократични избори.

Призовавам народните представители и Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната.

Призовавам обективните медии да бъдат на висотата на своята отговорност и открито и смели да поставят всички въпроси, да изискват документи, за да спрат незаконността и да изобличат лицемерието и арогантността. Защото медиите винаги са били част от демократичния градеж.

Благодаря ви за вниманието!

 

 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32