Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител!

Демонизиране на ДПС имаше доста време, но в момента тази тема оглуша

Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител!

13676 | 7 февр. 2023 | 17:14

Българските граждани видяха и разбраха, че всички политици, които се опитват да влязат на политическия терен с анти ДПС кампания, не произвеждат нищо. Те нямат визия за управлението на страната, за излизане от кризата и постигане на просперитет


Нов аватар преди изборите? Не ни е нужен нов спасител!

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за БЛИЦ Live.

Той отговори на горещите политически въпроси в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

 

Ето и акцентите от интервюто на Мустафа Карадайъ пред БЛИЦ live:

- Структурата на 49-ото Народно събрание няма да е кой знае колко по-различна от тази в предходните 4 парламента. Предстоят поредните ненужни предсрочни избори.

 

Народът се оказа, че е мъдър! В тези кризисни времена народът направи така, че избираше такава структура на Народното събрание, че да няма еднопартийно управление. В последния парламент дори първите две партии по резултат не бяха достатъчни, за да имат аритметично мнозинство. 

Това означава, че българските граждани изпращат в Народното събрание политиците не за да си чертаят разделителни и червени линии, а предпоставят като задължително условие диалогът, обединението и съединението. Успоредно с това е важен и взаимния контрол между партиите, които участват в коалиции. От една страна партньорите в коалициите взаимно се контролират, а от друга опозицията има като задължение да контролира властта.

 

Ако не сме научили този урок и още от сега предпоставяме пред 49-ото Народно събрание пак политиката на омраза, разделение и противопоставяне, то това означава, че поредните избори и изхарчените за тях милиони левове са излишни и, че не сме си извлекли поуките от историята. Тогава нищо добро не ни чака.

 

През последните 14 години ние като политици трябва да сме си извлекли поуките и в 49-ото НС да направим така, че да преодолеем политическата криза в съгласие, и да има редовен кабинет, за да се решат проблемите на хората и от другите кризи.

 

- Демонизиране на ДПС имаше доста време, но в момента тази тема оглуша. 

Българските граждани видяха и разбраха, че всички политици, които се опитват да влязат на политическия терен с анти ДПС кампания, не произвеждат нищо. Те нямат визия за управлението на страната, за излизане от кризата и постигане на просперитет.

 

- С омраза няма как да се управлява! По този начин изчезна автентичното дясно от края на Комунизма.

СДС изчезна с анти ДПС кампания. 

В един момент НДСВ се разклатиха също с анти ДПС кампания и след това залязоха.

С различни успехи и неуспехи виждаме един медийно-олигархичен кръг със своите обръчи от партии - като сини коалиции и Реформаторски блок, ДБ-та, които се превръщат като Десни болшевици и ред проксита. Те се опитват с анти ДПС кампания и понякога успяват да влизат на терена на политиката, но не се задържат и изчезват много скоро.

- Обединението между ПП и ДБ няма да им донесе първото място на изборите, но дори и да го постигнат очаквам сходна структура като тази на предходните 4 парламента.

Сумарно в момента ПП и ДБ са около 70 народни представители. Смятам, че броят им ще понамалее, ще видим с колко.

"Демократична България" се държат като болшевики. Демокрацията като основа има в себе си права и свободи, както и ред и правила. Върховенство на закона.

Виждаме лицемерието на ДБ - държат се така, че все едно те единствено са прави и на тази основа да нарушават Конституцията и законите.

ПП уж дойдоха с мисълта за промяна, а направиха така, че да стане от лошо по-лошо! Тяхното пребиваване във властта се оказа пълен провал. 

ПП - Пълен Провал в управлението! 

 

Сега на прага на 49-ото НС, ДПС, ГЕРБ, ПП, БСП и всички участници на изборите и тези, които имат потенциал за парламента, сме си извлекли поуките от последните няколко години, ние трябва така да подходим, че след изборите да можем да си говорим.

- Диалогът между партиите се скъса в последните 14 години. В периода 2001 - 2009 г., когато имахме най-добрите икономически показатели си позволихме лукса да оригиналничим и да направим отрицание, без да се съобразяваме с фактите. Тогава произведохме един политически проект, който дойде на власт с отрицанието и се задържа 13 години. Властта стана еднолична и без партньорства.

Във втория мандат представителите на олигархично-медийния кръг бяха пряко в парламента и участваха във властта, но те бяха крепежен елемент към едноличната власт.

Преди това, в кабинета Борисов 1, самият той казваше, че има шестима министри, посочени от олигархично-медийния кръг. 

Във втория кабинет на Борисов този кръг участваше пряко във властта. Това продължи и в третия мандат на Борисов, където бяха в коалиция. Тогава виждахме представители на националистическата коалиция да излизат пред медиите и да говорят с изненада какво се случвало във властта.

 

Позволихме си 13 години да имаме "One man show"  и тогава сякаш се възприе, че няма нужда от диалог с останалите. По този начин стигнахме до мъдростта на народа, който каза: "Не, това не е добрият модел в кризисни времена".

Сега в период на множество кризи няма нужда от "One man show". Напротив - партиите трябва да са в диалог. Дори две партии няма да са достатъчни за мнозинство, а ще са необходими поне 3 партии за коалиция.

 

- През последните години ние като политици може би забравихме какъв е смисъла на диалога. Забравихме девиза от герба на България, че "Съединението прави силата". Но има надежда. В 48-ото НС имаше разговори между различните политически сили. Много е важно в предизборния период поведението на партиите да е такова, че крехките разговори между тях в предишния парламент да стигнат до диалог, който да е в основата на преодоляването на политическата криза, за да има редовен кабинет.

 

- Мисля, че ДПС е най-готовата партия за участие в кабинет. За последните 33 години в България се видя, че ДПС е партията, която винаги има своя програма, идеи за решаване на кризи и идеи за приоритети на държавата.

 

През 1991 г. от трибуната на Народното събрание Ахмед Доган очерта приоритетите на България - именно влизане в НАТО и ЕС. Вие помните и метафората, която стана прословута през онова време, че мястото на България е в Европа, но пътя към Европа минава през Босфора.

За наша гордост това днес е факт и то, когато ние участвахме във властта.

 

През 2004 г., когато ДПС беше в управлението, България стана член на НАТО, а през 2007 г., когато отново бяхме във властта, държавата бе приета и в ЕС. 

 

След това народът и политиците помислихме като че ли, че всичко е решено и следват реки от мед и масло. Но, реалността се оказа друга. Само по себе си членството в ЕС не е достатъчно. Напротив - с правилата на ЕС трябваше да си свършим работата тук в България.

 

През 2016 г. посочихме приоритети за ускорено икономическо развитие на България. Трябва да дадем приоритет на зелената икономика, защото имаме необходимите ресурси. 

Друг важен приоритет е енергийна и продоволствена сигурност и независимост. 

 

В България имаме всички ресурси, за да можем да си позволим в дългосрочен план да си поставим такива цели, че да бъдем енергийно независими на база възобновяема енергия. 

Живеем в България, в Рая, а внасяме храни! Значи нещо е объркано и вина носят политиците.

 

- Надявам се, че в 49-ото НС ще съумеем да направим такова мнозинство, което да потвърди евроатлантическата ориентация на България, защото ние сме част от НАТО и ЕС.

Трябва ясно да очертаем и онези приоритети, които ще изведат страната от множеството кризи.

- В България голяма част от субсидиите отидоха при олигарси, които с тях си направиха фотосоларни плантации и започнаха търговия на преференциални цени. После при енергийната криза същите роптаят, че им удържат свръхпечалбата, която трябва да е в помощ на бизнеса.

Въпросните олигарси не се явяват на избори, но се опитват да бъдат политически инженери. През последните 10-14 години тези олигарси са непрекъснато във властта,  и роптаят срещу онази власт, в която самите те участват. Понякога правят и протести срещу опозицията на тяхната власт. 

 

Генезисът на олигарсите? Едни нереализирани в края на комунизма, които се опитаха да приватизират дясното и антикомунистическото в България с анти ДПС кампания. Успяха да унищожат автентичното дясно в лицето на СДС. Кръгът на т.нар. Шамани, които чрез приватизацията произведоха десните болшевики в различни конфигурации. 

 

Тогава кръгът "Капитал" и Иво Прокопиев станаха лицето на този шамански кръг. И в един момент овладяха много структури в страната, бизнесът през приватизацията и много неща.

 

Медийните олигарси в България владеят целия медиен пазар под различни форми. Моделът на завладяване на медии е много интересен. Не е задължително да са собственици в една медия, но всяка медия, която не обслужва техните интереси, виждания и мераци става с черен етикет и лоша.

В последствие тези хора участват на политическия терен с различни успехи, но се опитват да бъдат политическите инженери и на лявото и на дясното.

 

- За Nexo имаше комисия в Народното събрание. Но заради краткия живот на 48-ия парламент нямаше възможност тази компания да бъде разследвана и да бъдат проследени всичките й връзки. 

Аз вярвам на г-н Христо Иванов, че те са били финансирани от "Nexo", което означава, че десните болшевици, които се наричат демократи, показват как са заобикаляли закона. Те са финансирани от Nexo, и всички го знаят, дори малките деца. Независимо, че сумите са били превеждани от служители на Nexo по едно и също време и са били еднакви.

 

От друга, самонарекли се демократи, а иначе болшевици, прокситата на "Капитал" демагогстват с мантрата върховенство на закона, а сами те са закононарушители. Те са нарушители и на Конституцията, но за техните закононарушения те не коментират.

 

Ето за пример "Nexo". Компанията е разследвана от прокуратурата на САЩ, признали са си вината, платили са десетки милиони такси и доколкото разбрах от медиите, ще връщат 3 милиарда на американските граждани, защото са ги откраднали явно от тях. Една такава ситуация за тях е безобидна. 

 

Ще съпоставя случаят Nexo с мантрата "Магнитски".  Защо, защото тази мантра се отнасяла за г-н Пеевски.

Ето тяхната конструкция каква е? Разследване на прокуратурата и призната вина. Платени глоби и ще връщат откраднати пари. И те ли са моралните стожери!?

От другата страна има една административна санкция на американски административен орган, която се обжалва от г-н Пеевски пред американския съд. И в един момент мантрата "Магнитски", с която те с техните медии пробиха Космоса, но за тях "Nexo" е нещо безобидно, защото са финансирани от тази компания.

 

Споменавам само фактите, защото другото говорене ще го имаме, когато приключат разследванията на българските органи.

На целия този кръг с обръчите и прокситата, обаче не им пречи да се правят на моралните стожери в България!

Стигаме до народната поговорка: "Крадецът вика дръжте крадеца".

Преди изборите не съм убеден, че тези хора могат да направят нова политическа формация, тъй като вече виждат загубите от техните две партии. Но могат на базата на някоя налична партия да запълнят онова пространство, от което отстъпват. Това могат да го направят, защото времето е кратко.

 

Указът на президента за насрочване на изборите е издаден, сроковете текат. Буквално до няколко дни политическите партии ще трябва да се регистрират в ЦИК. До края на февруари трябва да са регистрирани и депутатските листи, така че няма много време за нови формации. Но могат да използват за целите си някоя от съществуващите малки партии. Такава им беше практиката в различни периоди в различни конфигурации, но с едни и същи хора се явяваха на избори.

 

- Повечето специалисти на тема "Избори" говорят, че изборите са повече емоция. Аз от моя страна бих казал, че ако към тази емоция добавим и повечко разум на тези избори, би трябвало ДПС да има много добър резултат. Защото, когато се поставят като приоритети Шенген и Еврозоната, мисля че най-естествено е ДПС да участва във властта. Защото членството в НАТО и ЕС се реализира от една страна, когато ДПС ги обяви като приоритети за България, а от друга страна участвахме във властта и постигнахме тези цели.

В 49-ото Народно събрание ДПС трябва да участва в управляващото мнозинство, което ще излъчи този кабинет, за да се реализира и членството на България в Шенген.  

- Виждаме катастрофалните последствия от земетресението в Република Турция.

Още веднъж от Вашето студио искам и от името на колегите ми да изразим нашите съболезнования към близките на загиналите и да предадем нашите молитви и състрадания към целия турски народ.

Виждаме колко сме крехки и как трябва да реагираме. България реагира много бързо и се яви първа с помощ за пострадалите при земетресението.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53