Мустафа Карадайъ

6 месеца проваленото правителство на задкулисието и Прокопиев не предложи решение за РСМ, изтъкна той

Карадайъ: Само ДПС направи правилния ход за Северна Македония. Сега други партии ни преписват

3478 | 24 юни 2022 | 14:36

"Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. В преговорната рамка, предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес", подчерта председателят на Движението


Правилният ход беше Министерски съвет да внесе в Народното събрание предложение за приемане на предложената от френското председателство преговорна рамка за Северна Македония, което сега да се разглежда от парламента. Но проектът за решение на Министерски съвет бе отхвърлен на 22 юни от Кирил Петков и Асен Василев.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за проекторешението на парламента във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония.

Затова ние от Движението за права и свободи внесохме предложение, след като вече беше ясно, че Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха проекторешение на Министерски съвет, обясни в процедура Карадайъ.

По повод поредни фактологични неточности, изречени в залата от депутата на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, лидерът на ДПС се обърна към председателя на парламента: "Дайте един правилник за работата на Народното събрание на г-н Ананиев, за да види, че нито една Комисия не може да се произнася вместо Народното събрание, каквото и да е внесено в НС за разглеждане."

Единственото проекторешение към 22 юни след проваленото решение в Министерски съвет внесе ДПС. Ние направихме единствения правилен ход - да внесем проекторешение, за да може днес да заседаваме и да се произнесем по темата, въпреки отказа на правителството на задкулисието на Иво Прокопиев, припомни Мустафа Карадайъ.

Шест месеца проваленото правителство на задкулисието, на олигарха, медиен и енергиен монополист Иво Прокопиев не успя да направи предложение и Р Северна Македония да стартира преговорите за членство в Европейския съюз, изтъкна лидерът на ДПС.

Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. Никой не се е отказал да изпълнява споразумението, което имаме. Не само френският президент Еманюел Макрон ни поздрави. Но и ние благодарихме на г-н Макрон, защото в преговорната рамка, която е предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес, подчерта Карадайъ.

Но, от 16 юни, когато е предложението на френското председателство, до 22 юни това провалено правителство пак не си свърши работата да внесе в Народното събрание каквото и да е предложение, за да вземе решение парламентът, допълни лидерът на ДПС.

Стигна се до там пак Движението за права и свободи да се налага да внесе предложението на френското председателство в Народното събрание, за да може да има ситуация, която парламентът да вземе решение, каза Мустафа Карадайъ.

И заяви: "Друг е въпросът, че в момента след внасянето на предложението на ДПС, вече има едно съревнование - кой какви други предложения да направи и да пренаписва смислово предложението на ДПС, само и само, да са правилните хора и да не е предложеното от ДПС."

Ние сме съгласни на това. То се е случвало и по други теми, дори техническите грешки са били еднакви, но едното е било гласувано ЗА, а другото е било ПРОТИВ. Ние не държим на авторство. Важното е да решим въпроса, обобщи Карадайъ.

 

Позицията на Движението за права и свободи за европейската интеграция на Балканите е ясна още от зората на демокрацията в България, каза още лидерът на ДПС по време на дебатите.

След падането на комунистическия режим в България на Балканите се установиха два модела за решаване на междуетнически конфликти и проблеми, припомни Карадайъ. И заяви: "За добро или лошо на Балканите живеем в мозайка от етноси. По този начин са се формирали и националните ни държави, че националните ни политики са ни заставили и са ни поставили в ситуация да живеем с усещането, че всеки граничи със себе си.".

Но ние от Движението за права и свободи вече 32 години водим една и съща политика, политика на заедността, не на противопоставянето, а на зедността. За да можем да преодолеем наслоените исторически различия, които в повечето случаи ползваме за противопоставяне, подчерта лидерът на ДПС.

Ние от Движението за права и свободи считаме, че за да има мир, стабилност и сигурност на Балканите, трябва да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и Европейския съюз, категоричен бе Карадайъ.

Така направихме и за България. Още през 91-ва година от тази трибуна нашият почетен председател - тогава председател на ДПС д-р Ахмед Доган, зададе посоката и целите на България, а именно: членството в Европейския съюз и в НАТО. По същия начин, водени от философията на заедността и добросъседските отношения, ние винаги сме споделяли и сме били последователни в тази своя позиция, че Балканите трябва да членуваме в общи съюзи. Не да издигаме стени по между си, а да премахваме бариерите, подчерта лидерът на ДПС.

Така се случи и по конкретната тема, по конкретните въпроси които по един или друг начин двете държави Р Северна Македония и България трябваше да ги решаваме последните години. Тази ни е била позицията и от 2017-18-19 година и досега. Сега в момента имаме един добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока, защото според нас всички Балкански държави би било добре да бъдем членове на НАТО и Европейския съюз, каза още Мустафа Карадайъ.

Докато Балканите имаме проблеми и Европа ще има проблеми. Този въпрос не е само наш, този въпрос е и европейски. И сега имаме шанса да направим една голяма крачка, не да ползваме тези теми за разделяне и противопоставяне вътре в обществото в България, не да ползваме тези теми за разделение и противопоставяне между съседите. А да ползваме шанса за обединение, ценностно обединение в ценностни съюзи, евроатлантическите съюзи, категоричен бе той.

Изпълнителната власт не направи нищо по въпроса в последната година и в последните 6 месеца най-вече. Затова ние от Движението за права и свободи решихме да поемем нашата отговорност и да внесем темата за разглеждане в Народното събрание при първия възможен, удобен политически момент. Момент, в който да не се смесва тази тема с други теми, защото е много важна, каза Мустафа Карадайъ. И допълни: "Да не се смесва тази тема с темата за падането на правителството, защото това правителство се самосвали.".

Тази коалиция толкова разнородна и идейно, и ценностно, че нямаше как да удържи това мнозинство във времето. И за да не се смесват тези две теми, ние решихме, че след вота веднага трябва да поставим в дневния ред на Народното събрание и на обществото тази тема. Още от сега искам да благодаря на всички, които стигнахме до идеята, че този въпрос трябва да намери решение сега и да не се отлага, обобщи Карадайъ.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 Мустафа Карадайъ: За да има мир, стабилност и сигурност на Балканите, трябва да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и ЕС

"Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. В преговорната рамка, предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес", подчерта председателят на Движението

Карадайъ: Само ДПС направи правилния ход за Северна Македония. Сега други партии ни преписват

"Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. В преговорната рамка, предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес", подчерта председателят на Движението

Лидерът на ДПС: 6 месеца проваленото правителство на задкулисието и Прокопиев не предложи решение за РСМ

"Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. В преговорната рамка, предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес", подчерта председателят на Движението

От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32