Карадайъ: ДПС предлага оставка на Борисов, оставка на Радев и експертен антикризисен кабинет

ДПС е за спешни решения в името на мира и сигурността (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Карадайъ: ДПС иска оставка на Борисов, оставка на Радев и експертен антикризисен кабинет (ВИДЕО)

37416 | 2 септ. 2020 | 09:54

Министри да бъдат експерти от съответните сектори. Премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, а вицепремиерът от най-голяма опозиционна партия Налага се да предлагаме спешни мерки за спасяване на държавността и бъдещето, каза председателят на ДПС

Карадайъ: ДПС предлага оставка на Борисов, оставка на Радев и експертен антикризисен кабинет-1599034483.jpgКарадайъ: Радев избра реваншиския модел на ГЕРБ на противопоставяне и политическа барикада-1599030026.png

За първи път парламентарна партия поиска оставката на държавния глава.

Това се случи днес, в първия ден на есенната парламентарна сесия на 44-ото Народно събрание.

 

Оставка на Борисов, оставка на Радев и създаване на експертен антикризисен кабинет в този парламент - за това се обяви днес ДПС чрез словото на председателя Мустафа Карадайъ в парламента.

 

Налага се да предлагаме спешни антикрисни мерки за спасяване на държавността и бъдещето на България.

Свидетели сме на разпад на държавността.

Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество.

Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата.

ДПС е за спешни решения в името на мира и сигурността.

 

Това заяви Карадайъ при откриването на новата парламентарна сесия.

 

Вместо Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра реваншисткия модел на ГЕРБ на противопоставяне и политическата барикада, подчерта Карадайъ.

 

Румен Радев атакува съдии, атакува прокурори – така ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт. С действията си той ерозира държавността и държавата като цяло и в крайна сметка днес имаме протести – с хора с различни виждания, на различна връзка, продължи с атаките към държавния глава председателят на ДПС.

Той посочи, че от една страна се иска оставка и служебен кабинет без ясна визия какво се случва след това, а от друга – импийчмънт на президента и завършване на мандата.

И подчерта, че ДПС са предупредили ГЕРБ да направят еднопартийно правителство , а не да залитат към популизъм.

 

Според ДПС на държавата са ѝ нужни:
1. Ясен държавен бюджет, за да има път през настоящите и предстоящи кризи
2. Ясна програма за ефективно усвояване на евросредствата за COVID-19
3. Ясна програма за усвояване на евросредствата от многогодишната финансова рамка

 

Затова ДПС предлага:

- оставка на правителството,

- оставка на Радев,

- експертен антикризисен кабинет, който да изпълни спешните анткризисни мерки, както и  да организира чести избори

- министри в този кабинет да бъдат експерти от съответните сектори

- премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, а вицепремиерът от най-голяма опозиционна партия.

 

Чист въздух, чиста вода, чиста енергия, високи технологии – са приоритетите на ДПС, повтаряни от 2016 година от партията, подчерта още Карадайъ.

 

Пълен текст на словото на Мустафа Карадайъ:

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес, в първия ден от новата сесия на Народното събрание, вместо да очертаваме парламентарната дейност за предстоящия сезон, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата.

Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България.

ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на Демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. Движение за права и свободи е за спешни решения в името на мира и стабилността.

Каква е актуалната политическа картина?

Войната между институциите доведе до политическата криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията.

Ние, веднага след изборите, предупредихме ГЕРБ да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма за управление, която да има широка подкрепа в Народното събрание. Без да участваме във властта, да подкрепяме програмата за управление.

Изборът на ГЕРБ беше този популистки националистически кабинет. Направиха един коалиционен договор, който те твърдят, че е програма за управление.

От друга страна, преди 4 години избрахме Румен Радев за президент, като контрапункт на модела за управление на ГЕРБ. Вместо г-н Радев да влезе в ролята на президент – обединител на нацията, той избра модела на противопоставянето, реваншисткия модел на ГЕРБ. Към днешна дата г-н Радев избра политическото противопоставяне и политическата барикада.

Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират изпълнителната власт, законодателната и съдебната власт, така ерозира и институцията Президент. По Конституция Президентът трябва да е обединител на нацията, но вместо това, с действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции, държавността и държавата като цяло.

И в крайна сметка днес имаме протести. В протестите участват хора с различни професии, с различни възгледи, с различни искания, от различни възрасти, най-вече свободни и активни граждани. Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество.

Задачата никак не е лесна – от едната страна на барикадата се искат оставки и служебен кабинет без ясна визия и програма какво се случва след това, от другата страна се иска импийчмънт на президента, твърди се, че ще си изпълнят мандата и служебен кабинет няма да има.

ДПС 4 години повтаря това, което днес го виждаме като факт, 4 години Движение за права и свободи призовава основните политически сили да седнат на масата и на база своите приоритети да дефинират приоритетите на държавата. Но това не се получи.

От 2016 г. ДПС повтаря своите приоритети за държавата, а именно:

чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия;
високи технологии;
включване на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение.
През 2020 година Европейската комисия и Европейският парламент приеха Зеления пакт и дефинираха същите приоритети като приоритети на Европейския съюз.

На фона на тази политическа ситуация, ние трябва първо да определим нуждите на държавата, и то, не в дългосрочен, а в краткосрочен план, за няколко месеца. При тази криза – и здравна, и социална, и икономическа, най-вече и политическа криза – според ДПС, на държавата са й нужни:

ясен, точен бюджет, който в тази здравно-социално-икономическа криза да ни покаже проспекта за изход от създалата се ситуация;
при вече приетите решения на ЕС за субсидиране на последиците от Ковид-19 България час по-скоро трябва да приеме програма за ефективно усвояване на средствата за Ковид-19;
но най-важното е: ясна програма за ефективно усвояване на средствата за България от Многогодишната финансова рамка за следващия оперативен период, основана на база Зеления пакт и дигиталната трансформация.
Според ДПС изходът от днешната ситуация е: нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва, защото резултатът ще бъде контрареваншизъм.

Ние от ДПС предлагаме:

Оставка на правителството – час по-скоро.
Оставка на Румен Радев като президент – заедно с правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на материалния терен на следващите парламентарни избори.
За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори.
В този кабинет министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз за следващия оперативен период, за да се подготви държавата за ефективно усвояване на средствата и във връзка с Ковид-19, и за следващия оперативен период, като преди това се изготви националният бюджет във връзка с двете теми.
И за да няма съмнения в честността на изборите – в следващия експертен антикризисен кабинет ние предлагаме премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът да се посочи от втората по големина политическа партия, които да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Трябва час по-скоро отговорните политически сили да вземат решение за излизане от кризата. България не трябва да пропуска своя исторически шанс по пътя на Европа – Зелената сделка и Ковид-19 изискват подготовка на ясни програми на национално ниво и то в рамките на няколко месеца. Подготовката трябва да се повери на експертен антикризисен кабинет с ясни задачи и срок за изпълнение, ясни отговорности и отчетност пред Народното събрание.

Ние от ДПС апелираме към всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

 Карадайъ: ДПС предлага оставка на Борисов, оставка на Радев и експертен антикризисен кабинет

Министри да бъдат експерти от съответните сектори. Премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, а вицепремиерът от най-голяма опозиционна партия Налага се да предлагаме спешни мерки за спасяване на държавността и бъдещето, каза председателят на ДПС
ГЕРБ
БСП
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22