Карадайъ: Турция е една от държавите, чрез които кризата с газа, може да бъде решена

БСП за 5 – 6 месеца във властта уволнява дори портиери, защото са били от други партии, каза той

Карадайъ: Турция е една от държавите, чрез които кризата с газа може да бъде решена

7185 | 5 авг. 2022 | 09:16

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, принуждават служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, още отсега да се ангажират в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.


Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо дали са на власт или в опозиция трябва да търсят решения. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в ефира на бТВ.

 

Той бе категоричен, че Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени.

 

"От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България", заяви той малко след като бе на посещение в Анкара, където се срещна с президент Реджеп Ердоган.

 

По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон, припомни Карадайъ.

 

Попитан дали е обсъждал тези и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото разговаряха на среща преди дни в Анкара, Карадайъ отговори: „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, са за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи.  А тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Акара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях идва тежка зима за България.”

 

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в  опозиция, отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

На въпроса дали изходът минава през Турция, той отговори: „Да. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме  много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към  своите съседи и към България.”.

 

Попитан какво е обещал Ердоган, Карадайъ бе категоричен: „Не сме били в ситуация да си  обещаваме.”

 

По повод твърденията на Бойко Борисов, че „само за няколко дни можел да се разбере с Ердоган и да приключи темата", Карадайъ коментира: „Такива сериозни въпроси като газа и енергетиката с магическа пръчка могат да се разрушат, но с магическа пръчка не могат да се разрешат.”.

Мисля, че и в момента тече  газ за България през Турция. Въпросът е какво правим в перспектива. Има алтернативи за източниците, така че много сериозно политиците трябва да се отнасят към тази тема, подчерта Карадайъ.

 

Коментирайки искането на БСП да се върнем към преговори с „Газпром”, лидерът на ДПС каза, че това е въпрос на служебния кабинет и новосъздадения кризисен щаб и подчерта, че трябва да се анализира ситуацията, за да се види цялата картина.

 

Защото досега за онова правителство, което си замина, лъжата беше норма. Със своите лъжи те се опитваха да рисуват паралелен свят, в които да живеят българските граждани. Ние трябва да боравим с фактологията такава, каквато е и да  видим всички алтернативи преди да пристъпим към действия, категоричен бе Карадайъ. И заяви: „Като първа точка е задължително служебният кабинет да не прави като предишното правителство грешки в това поле.”

 

Още през 2016 година много ясно и категорично от трибуната на НС и през медиите ние дадохме оценката за модела ГЕРБ и управлението на ГЕРБ и призовавахме за възстановяването на нормалността в политиката и дефинирахме какво означава това за нас. Призовавахме за възстановяването на демокрацията в България и дефинирахме какво означава това за нас. Призовавахме и за възстановяване на държавността и дефинирахме какво означава това за нас и във всичките тези случай ние казвахме, че реваншизмът не е решение на порочния модел, защото реваншизмът от своя страна е предпоставка за ултрареваншизъм, а от друга страна - за продължението и стабилизирането на модела във варианта „Стани да седна“, заяви Карадайъ, коментирайки твърденията на Корнелия Нинова за модел ГЕРБ-ДПС. Той припочни, че основата на доклада на конференцията на ДПС през 2016 година беше възстановяването на нормалността.

 

БСП за тези 7 месеца участие във властта уволняваха редови служители и портиери, затова че са били от други партии. Мога да дам конкретни примери в сфери, където имаха министри. От друга страна за 2- 3 дена управление на служебното правителство има смяна на политически кабинет. Има ново структуриране, каза Карадайъ по повод тезите на БСП, че служебният кабинет сменя кадрите на социалистите. Лидерът на ДПС даде конкретни примери как се получава стабилност и сигурност в администрацията, което от своя страна  води до положително развитие на страната.

 

Когато ДПС е участвало в управлението на страната се получи един дълъг период, в които нямаше „метли“ - сини или червени, „жълти метли” нямаше в кабинета на НДСВ и на ДПС. Така се получи приемственост и стабилност  в  държавната администрация. Това допринесе за добрите икономически резултати в периода 2001 – 2009, подчерта лидерът на ДПС.

 

Веднага след това -  2009 година, реваншизмът, метлата и политическата чистка се появиха на политическия терен в България. На това бяхме свидетели и миналата година. Нещо повече служебни министри с реваншистки подход превръщаха едни демократични органи в репресивен комунистически апарат срещу политически опоненти. Този модел не е добър. Говоря за милиционерщината на Рашков, която превърна демократичната полиция в комунистическа милиция и репресивен апарат срещу опонентите, каза Карадайъ.

 

Коментирайки отношенията на ДПС с президента Румен Радев Карадайъ заяви: „След последните консултации при президента и пред медиите имах възможността да дам оценка за последната ни среща. Имаше много конструктивен и отговорен разговор за ситуацията, в която се намира България. И президентът беше загрижен за състоянието в България. Ние от Движението за права и свободи винаги сме били отговорни и сме споделили нашето мнение за изход от ситуацията или възможното поведение, което ние политиците в България трябва да направим.”

 

ПП – „Провалът на Прокопиев”, бе създаден като медиен балон.  Олигархично-медийният кръг взе желанието на хората за промяна и го сложи като етикет на едни умни шмекери. Хванаха едни шмекери, залепиха им етикета „Промяна“ и надуха балона, който видяхме как само за няколко месеца се спука. Но цената на лъжата ще я плащаме всички ние, българските граждани, коментира още Мустафа Карадайъ.

 

Политически фигури бяха използвани от олигархично-медийния монополистки кръг за създаването на партия. Те така правят в последните 15 и повече години. Имат политически проекти, но тъй като нямат ценностна база и  визия за развитието на страната, се опитват да лепят етикети на политически опоненти. И чрез омраза и противопоставяне да се намърдат на политическия терен, каза Карадайъ. И припомни, че един обектите на атака бе Движението за права и свободи.

 

Любопитно ми е г-жа Нинова да даде дефиниция за модела ГЕРБ и ДПС. Но ако погледнете периода преди 2021 година, от 2016 до 2021 година, а и преди това, ще видите, че ДПС, включително и аз от трибуната на Народното събрание, не само през медиите, сме задавали въпроса на г-жа Нинова и на БСП: Само ние ли сме опозиция на ГЕРБ?  Те стояха удобно в сянката на ДПС в доста от сериозните случаи, когато трябваше да се реагира. И в един момент днес, когато се появиха в коалицията на десните болшевици и левите комунисти, говорят за някакъв модел, възмути се Карадайъ.

 

Модел на управление ГЕРБ и ДПС не знам. Ние с ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП сме били в коалиция и икономическите показатели са били добри. В тройната коалиция бяхме заедно с БСП и НДСВ, с мандата на ДПС. И най-добрите икономически показатели за България, за последните 32 години са от този период. Безспорно предпоставката за тези добри икономически показатели за периода 2005 – 2009 г., беше двойната коалиция НДСВ, ДПС, подчерта лидерът на ДПС.

Надежда Йорданова бе продукт на голямата лъжа, каза Мустафа Карадайъ по повод твърденията на бившия прависъден министър, че специализираната прокуратура е прекратила проверките по „Магнитски” за народния представител от ДПС Делян Пеевски в последния ден на Народното събрание.

 

Има медии, колкото и да са малко, които проверяват лъжите на властта включително и на Надежда Йорданова, включително и на менторите на Надежда Йорданова, които й дърпат конците. Оказа се, че в отчета си специализираната прокуратура е записала, че въпросното дело е прекратено преди няколко месеца. Но услужливата медия на олигарха Иво Прокопиев и журналисти, които искат да му слугуват, не проверяват фактите, а повтарят опорките, спуснати от олигархично-медийния кръг и по този начин създават едни такива политически Франкенщайни, които идват за малко, заминават си, но цената я плащаме всички ние българските граждани, каза Карадайъ.

 

Още от април, ние много ясно и категорично заявихме  с оглед и на войната в Украйна и множеството кризи, че на България и е нужно ценностно хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство и управление с два основни приоритета в  дългосрочен план това са - продоволствена и енергийна сигурност, и независимост.  Коалицията след изборите е неизбежна. Въпросът е каква коалиция, обобщи Карадайъ, и каза, че това не може да бъде повече коалиция между два кръжока, които дори не са партия - крайнодесни болшевици и крайнолеви комунисти.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 Карадайъ: Турция е една от държавите, чрез които кризата с газа, може да бъде решена

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, принуждават служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, още отсега да се ангажират в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

От категорията

Денков: Разочарован съм от Радев. Не знам за друг случай на пълно освобождаване на зам.министри

Акад. Николай Денков-Nikolay-Denkov--Ima-shans-za-mnogo-kompromisi--no-ima-i-nevazmozhni-kompromisi_1683314834.jpg

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците ...

6 юни 2023 | 19:06

Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Новият министър на отбраната Тагарев-VVS-s-ostro-pismo-sreshtu-Tagarev--Iska-da-dadem-tehnika-v-polza-na-chuzhdi-darzhavi_1680008194.jpg

Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя ...

6 юни 2023 | 18:40

Слави Трифонов: Борисов е патологичен лъжец! Не е имало договорка Караджов да става министър

Слави Трифонов-1658757760.jpg

Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил ...

6 юни 2023 | 18:30

България има ново правителство - 132-ма, заедно с Карадайъ и Пеевски, избраха Денков за премиер

България има ново правителство -  132-ма, заедно с Карадайъ избраха акад. Денков за премиер-Balgariya-ima-novo-pravitelstvo---132-ma--zaedno-s-Karadaya-izbraha-akad--Denkov-za-premier_1686056349.png

От БСП, ИТН и "Възраждане" бяха против

6 юни 2023 | 15:39

Най-важното

Това създава много проблеми, защото има много преписки, които минават през заместниците преди да стигнат до министрите

Денков: Разочарован съм от Радев. Не знам за друг случай на пълно освобождаване на зам.министри

Акад. Николай Денков-Nikolay-Denkov--Ima-shans-za-mnogo-kompromisi--no-ima-i-nevazmozhni-kompromisi_1683314834.jpg

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците ...

6 юни 2023 | 19:06

Помощта нямало да уврежда българските отбранителни с особености, уточни новият министър на отбраната

Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Новият министър на отбраната Тагарев-VVS-s-ostro-pismo-sreshtu-Tagarev--Iska-da-dadem-tehnika-v-polza-na-chuzhdi-darzhavi_1680008194.jpg

Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя ...

6 юни 2023 | 18:40

Ние няма да пречим на колацията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство, посочиха от ДПС

Пеевски и Карадайъ: Не подкрепяме правителството, а подкрепяме само конституционната реформа

Карадайъ: С Пеевски гласувахме "за" кабинета. Това е крачка към преодоляване на политическата криза-Balgariya-ima-novo-pravitelstvo---132-ma--zaedno-s-Karadaya-i-Peevskii--izbraha-Denkov-za-premier_1686056787.png

Не подкрепяме правителството като състав, а подкрепяме само конституционната ...

6 юни 2023 | 16:07

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници-Delyan-Dobrev--Asen-Vasilev-chaka-Boyko-Borisov-da-go-napravi-premier_1682784758.jpg

Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към ...

6 юни 2023 | 16:08

Гроздан Караджов щеше да е министър, да не си отварям устата повече..., посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Бойко Борисов след гласуването в пленарната зала за кабинета "Денков"-Boyko-Borisov-sled-glasuvaneto-v-plenarnata-zala-za-kabineta--Denkov-_1686056950.jpg

Не искам да критикувам президента, който трябва да е обединител, коментира той ...

6 юни 2023 | 16:08

Когато водехме разговори, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев, беше въпросът да кредитираме г-жа Габриел, посочи тя (ВИДЕО)

Нинова към Борисов за първия мандат: Знам, че сте лъжец, но че сте толкова голям лъжец, не знаех
(Видео)

Нинова опроверга Борисов за кабинета с първия мандат: Лъжец! Това е пълна лъжа!-Ninova-oproverga-Borisov-za-kabineta-s-parviya-mandat--Lazhets--Tova-e-palna-lazha-_1686061512.jpg

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет ...

6 юни 2023 | 17:21

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП

Радев още по-остър: Новата коалиция във властта обезсмисли изборите, измамиха избирателите си

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП-Dnes-g-n-Borisov-im-podaryava-tsyalata-vlast_1686045601.png

Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите ...

6 юни 2023 | 12:59

Никой не е водил никакви преговори по никакъв начин за никакви хора между ГЕРБ и „Има такъв народ"

Слави Трифонов: Борисов е патологичен лъжец! Не е имало договорка Караджов да става министър

Слави Трифонов-1658757760.jpg

Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил ...

6 юни 2023 | 18:30

Кабинетът не го подкрепяме като кабинет, като състав, подчерта той

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси-Peevski--S-Karadaya-vlizame-v-komisiyata-po-konstitutsionni-vaprosi_1686059371.jpg

Той и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ бяха единствените депутати от ДПС, ...

6 юни 2023 | 16:49