Ако си патриот си или българин, или нищо, каза той

Каракачанов: Не трябва да се действа партизански, да се уволняват хора, назначени от предишна партия

4209 | 15 май 2021 | 10:08

Едно следващо правителство трябва да бъде излъчено на базата на един национален консенсус от партиите, които влязат в парламента, на базата на много ясна програма, каза лидерът на ВМРО


Ако искаме да дадем тон за една толерантност, не би следвало да бъдат уволнявани хора, само защото са били назначени от предишната партия. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по време на интервю за предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ.


„Работата на служебният кабинет е да подготви изборите за тези два месеца. Той има права по Конституция като всяко едно друго правителство, само че не може да внася закони и бюджет, защото няма парламент. В известна степен има ограничение на правомощията в законодателната дата, която в момента не съществува. Може да уволняват.

 

30 и няколко години виждаме, че когато някой нов дойде на власт първата му работа е да разчисти едни позиции и постове, на които слага свои хора. Когато аз станах министър на отбраната, не съм се водил по някакъв партиен или личностен критерий, не съм уволнил нито един човек, който е бил назначен преди това от ГЕРБ или преди това от БСП.

 

Според мен, ако искаме да дадем тон за една толерантност и някаква форма на национално помирение, не би следвало да се действа грубо партизански и да бъдат уволнявани хора, само защото са били назначени от предишната партия. Разбира се, ако тези хора не са си изпълнявали задълженията, това е друга тема.

 

Не партийният критерий трябва да е важен, когато назначаваш администрацията в една държава, а професионалният критерий – могат ли или не могат“, подчерта той.

Попитан за обявената обществена поръчка на Министерството на отбраната за 36 леки коли за 26 милиона, Каракачанов каза, че който го е написал, лъже, защото поръчката е обявена октомври 2020 година.

 

„Декември 2020 година тя е спечелена. Става въпрос за три вида автомобили – 2, които са по-проходими, 8, които са за командирите и останалите са за администрацията“, обясни той.

Едно следващо правителство трябва да бъде излъчено на базата на един национален консенсус от партиите, които влязат в парламента, на базата на много ясна програма, каза лидерът на ВМРО.

„Първата стъпка беше, че изпратих едно послание с основни седем приоритета около които могат да се обединят патриотичните формации.

 

На първо място не може да имаш патриотична формация, в която едните са повече русофили, другите повече американци. Ако си патриот си или българин, или нищо. Седем основни неща като проблеми пред българската нация – националното помирение, демографската катастрофа, ясна и твърда политика по отстояване на нашите геополитически исторически интереси.

 

Последното предложение беше да дадем личен пример ние като лидери, които сме се карали през тези две години, да консолидираме това пространство и да дадем крачка в страни и по този начин с личния си пример да мотивираме останалите хора, които искат в бъдещия парламент не да се управляваме от кречетала и които искат да продадат националните ни интереси. Това направи за 20 дни този парламент. В желанието си да спечелят повече гласове, отвориха кутията на Пандора със секциите в Турция“, каза той.

Каракачанов добави, че е лъжа, че българите в чужбина не могат да гласуват. „Този парламент за 20 дни се опита да направи едно предизборно законодателство, подлагайки под съмнение националният ни интерес, защото утре ако решат съответните служби в Турция могат да ни разкажат играта с 200 -300 хиляди гласа от там“, уточни той.

 

Каракачанов каза, че е разговарял с всички лидери на патриотични формации и според него всички са позитивно настроени. „Очаквам днес – утре официалните отговори, а днес ще се договорим за една среща. Но моето усещане е позитивно. Ние трябва да дадем пример. Да се дръпнем встрани и да оставим хората, които искат да имат адекватно и силно представяне на патриотичните каузи и ценности в българския бъдещ парламент, да имат за кого да гласуват“, подчерта той.

„Следващото народно събрание ще бъде фрагментирано подобно на това. Пак няма да има възможност две партии да направят правителство. За това първа точка от това, което съм заложил в тези условия е идеята за национално единство и помирение. Едно следващо правителство трябва да бъде излъчено на базата на един национален консенсус от партиите, които влязат в парламента, на базата на много ясна програма“, каза Каракачанов.


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07

Кацаров обсъди кампания за ваксинация срещу COVID-19 с новия представител на UNICEF у нас

Кацаров обсъди кампания за ваксинация срещу COVID-19 с новия представител на UNICEF у нас-1624294213.jpg

Патронажната грижа е полезна и трябва да се осигури за всички новородени като ...

21 юни 2021 | 19:46