„Братята Асен и Петър обявяват въстанието във Велико Търново“. Художник Димитър Гюдженов

Заговори и преврати

Кървави борби за трона и за името Асеневци

34118 | 23 юли 2015 | 12:33

Дворцови интриги оживяват на Царевец

„Братята Асен и Петър обявяват въстанието във Велико Търново“. Художник Димитър Гюдженов-1437649951.jpgКонстантин Тих Асен (на престола през 1257-1277) и царица Ирина. (След нейната смърт царят през 1269 г. се жени за коварната и властолюбива Мария Кантакузина.) Стенопис от Боянската църква (1259)-1437650050.jpgСредновековно българско оръжие и въоръжение от XIII-XIV в. Част от щит, връх на стрела и боздуган.-1437649995.jpgВъзстановка на лицето на цар Калоян, направена от проф. Йордан Йорданов по останките, намерени в храма „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново.-1429022909.jpg

В броя си от 14 май т.г. „Преса“ откри поредица, посветена на подмолни събития и процеси в българската история. За „задкулисието“ през IX-X век проф. Пламен Павлов разказа и във втора публикация - „Коварни ходове след Златния век“ (брой от 2 юли).


Днес насочваме вниманието към най-драматичните потайни епизоди от времето на Втората българска държава, възстановена през 1185 г. Те са кървави и безпощадни и трябва да минат 56 години, докато български владетел загуби трона от естествена смърт (цар Иван Асен II, 24 юни 1241 г.). Една от причините за тях се оказва... силната аристокрация.


В политическата система на Второто българско царство болярството е имало значителна тежест - по-осезателна, отколкото преди византийското завоевание. По-силно влияе през XII-XV в. и т.нар. византийски модел. Впрочем коварството и други „византийски“ черти просто допълват колорита на борбите за власт в България, които имат достатъчно силна собствена природа.


Вътрешни напрежения и борби съпътстват самото „раждане“ на Второто царство.


Разногласия между братя


В конфликт, макар и безкръвен, са самите Петър и Асен! Братята, които през 1185 г. възстановяват българската държава, се открояват със силни характери и ярка индивидуалност. След години на обща борба, победи и загуби към 1193 г. между двамата царе и съуправители възниква несъгласие, дори „разрив“ (!), за който споменават неколцина византийски автори. Защо се е стигнало до подобна ситуация?


Трябва да се признае, че борбата с Византия съвсем не е била лека… Силният противник три пъти прониква на север от Балкана и обсажда основните български сили - два пъти в Търново (1186 и 1190) и веднъж в Ловеч (1188 г.). Дори и след битката в Тревненския проход (1190 г.), когато Асен разгромява ромеите с методите на „планинската война“, не всичко е решено. Очертава се крайно опасен византийско-унгарски съюз, който предвижда съгласувани удари откъм Тракия и Видин.


В тази обстановка цар Петър, който е по-старшият от двамата царе, проявява склонност към преговори и някакъв компромис с Византия, с което обаче брат му и най-радикалните сили в България не са съгласни. В общество, „надъхано“ с антивизантийски настроения, се е наложила линията на Асен.


Очевидно не става дума за братоубийствена вражда, а по-скоро за тактически различия. И все пак резултатът е ясен - Асен „измества“ своя по-голям брат, въпреки че Петър никога не се отказва от титлата си.


Иванко, или „търсете жената“*


През 1196 г., а по-вероятно още през 1195 г. след поредните си военни успехи в Тракия и Беломорието цар Асен става жертва на заговор. Убит е в „семейна“ наглед свада от своя братовчед Иванко, към когото паметта на всеки българин неволно прибавя „... убиецът на Асеня“.


Иванко е имал любовна история със сестрата на царица Елена, което предизвиква гнева на Асен. Посред нощ братовчедът, „мъж, подобен на Асен“ по характер, е извикан при царя. Караницата завършва с убийството на Асен пред очите на жена му…


Иванко обаче съвсем не е бил сам, а е имал своя „партия“ - преди среднощната среща с Асен приятели на Иванко го посъветвали да носи меч, скрит в одеждите, да не отстъпва пред гнева на царя и т.н. Колкото и да е мъгляв разказът на Никита Хониат**, очевидно известни среди в българската аристокрация и видни личности не са възприели силната държавна власт, наложена от царете Петър и Асен. Има и византийски внушения към властолюбивия Иванко - плененият севастократор Исак му обещава ръката на дъщеря си...


Опитът на Иванко да се закрепи на престола е неуспешен. Цар Петър събира всички верни войски и обсажда Търново. Иванко отчаяно търси византийска подкрепа, което го компрометира още повече в очите на българското общество. Византийската армия на два пъти потегля към българската столица, но войниците, обхванати от животински страх, отказват да влязат в проходите на „страшния Хемус“… Иванко бяга във Византия, а преданието сочи една „Иванкова пътека“ като спомен за позорното бягство на узурпатора.


В атентат пада дори Калоян


При „повторното“ царуване на Петър мястото на Асен е заето от най-младия брат Калоян - жест към най-непримиримите в българския лагер. Но в Търново и страната все още действа силна опозиция, жертва на която при неизвестни обстоятелства става и Петър (през 1196 или 1197 г.). На трона - вече сам - се оказва Калоян. На първо време той ограничава военната активност, което поне донякъде е свързано с необходимостта от укрепване на централната власт.


Като ловък дипломат най-младият от първите Асеневци привлича на своя страна дори убиеца на брат си - Иванко (византийски управител в Пловдив и Родопите), както и Добромир Хриз в част от Македония. Тези действия временно успокояват болярската опозиция.


И все пак противници на царската политика е имало! Дори и след блестящите победи над латинските рицари през 1205 г. на цар Калоян се е наложило да се справя с някакъв заговор в столицата Търново! Вероятно във връзка с тези интриги е екзекутиран и плененият латински император Балдуин I Фландърски.


През есента на 1207 г. цар Калоян е убит в шатрата си пред стените на Солун. Версиите за смъртта на великия воин са различни, но най-правдоподобна си остава онази за политическо убийство - „атентат“, осъществен от военачалника Манастър, отразяващ интересите на недоволните среди във висшата аристокрация.


В междуособната война след смъртта на Калоян не без усилия се налага царският племенник Борил. Той се възцарява и се жени за овдовялата царица куманка, но няма основания да се мисли, че Борил е имал (или пък че е нямал...) нещо общо с убийството на своя вуйчо. През 1213 г. срещу Борил избухнал бунт във Видин, оглавен от негови родственици, чиито имена не знаем. Царят нямал сили да се справи и поискал помощ от Унгария, с което пък изгубил Белградската област...


През 1217-1218 г. Борил изненадващо е атакуван от североизток. Отведените още като деца при куманите, а после в Киевското княжество Асенови синове - Иван Асен II и Александър, се завръщат с наемни дружини, после печелят привърженици и в България. След напрегната борба Борил избягал, но бил заловен и ослепен, а Иван Асен по думите на византийски историк „станал владетел на цялата българска земя“.


Смърт коси царски потомци


Болярските „партии“ се активизират след последния от Великите Асеневци - Иван Асен II. Борбата за власт води до смъртта и на двамата му синове. Малолетният Калиман I Асен (1241-1246) вероятно е отровен от своята мащеха Ирина Комнина, но и нейният син Михаил II Асен (1246-1256) пада жертва на интриги. При неясни обстоятелства загива и неговият братовчед и съперник Калиман II Асен (1256 г.). Така се стига до тежката гражданска война между Мицо Асен (1256-1257), зет на Иван Асен II, и предпочитания от повечето български боляри Константин Тих-Асен (1257-1277), знатен първенец от Скопие. (За да отнемат династичното предимство на Мицо, търновските боляри осигуряват на Константин липсващото му династично име Асен - той се жени за византийската принцеса Ирина Асенина, внучка на Иван Асен II.)


Външнополитическата обстановка обаче е извънредно тежка особено след 1274 г., когато Византия се съюзява с татарския сепаратист хан Ногай. Отначало болярството подкрепяло цар Константин, но постепенно се очертала и неизбежната в подобни случаи опозиция. Властната царица Мария Кантакузина взема нещата в свои ръце, като прокарва политика на истински терор над всички „заподозрени“, като не се спира пред убийства и отровителства!


Растящото недоволство намира неочакван израз във въстанието на Ивайло. Константин Асен подценява популярността му и загива още в първата битка с него (в края на 1277 г.). Самият Ивайло скоро трябвало да влезе „в коловоза“ на традиционната политика и дори да се ожени за омразната, но умна и енергична царица Мария... Намесата на империята достига връх с възцаряването на Иван, син на Мицо, наречен Иван Асен III (1279-1280). Той обаче се оказва слаб човек, който абдикира по позорен начин и в крайна сметка бяга във Византия. При това отмъква част от царското съкровище, на първо място онези византийски реликви, които далечният му пра-прадядо Асен пленява при разгрома на Исак Ангел в Тревненския проход...


Достойни в залеза


Независимо от бурните перипетии, измени, заговори и преврати името Асен не изгубва своята магия в душите на българите. И следващите български царе, включително т.нар. Шишмановци, са клонка на Асеневци.


Залезът на Второто царство, подобно на „раждането му“, отново е белязан от двама водачи - синовете на Иван Срацимир и Иван Шишман. Този път те не са братя, а първи братовчеди - видинският цар Константин II Асен (1397-1422 г.) и Фружин Асен. За разлика от своите бащи те до последно и с чест отстояват българската държавност пред ордите на османските турци.

 

Дворцови интриги оживяват на Царевец

 

При Иван Асен II (1218-1241) няма данни за сериозна вътрешна опозиция. Ослепяването на пленения при Клокотница (9 март 1230 г.) солунски император Теодор Комнин обаче се свързва с участието му в дворцови интриги против царя.


Тази „история“ вдъхновява Иван Вазов да напише пиеса, която през 1910 г. маестро Георги Атанасов превръща в една от първите български опери. Тези дни - на 24 и 25 юли, спектакълът на Софийската опера „Борислав - великият воевода на цар Иван Асен II“ ще бъде поставен от акад. Пламен Карталов на историческия хълм Царевец в старата столица Велико Търново.

 


*Cherchez la femme (фр. - търсете жената) е „методът“, с който разкрива всяко престъпление детективът Жакал, герой от роман и пиеса на Александър Дюма-баща. Изразът се е превърнал в поговорка.


**Никита Хониат (1155-1217) е византийски историк и политик.

 

 


Още по темата

Заговори и преврати

Коварни ходове след Златния век

Цар Симеон Велики, на престола през 893-927 г. Художник Димитър Гюдженов.-1419176384.jpg

Два опасни заговора са били насочени против цар Петър - през 928 и 930 г.

2 юли 2015 | 12:46

Заговори и преврати

Интриги и кръв в старопрестолната Плиска

Княз Борис I потушава бунта на болярите. Художник Николай Павлович-1431608120.jpg

Родове и племена трудно са приели силната централна власт

14 май 2015 | 12:33

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов: Моето его отдавна съм го надживял. А пък реваншизъм мога да обещая, че няма да има!
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18