Тиан Ставрев, специално за Епицентър.бг
Суши и карвинг от кашкавал ще бъдат новите дисциплини за майсторите в кулинарията във второто издание на Балканска кулинарна купа у нас
Надпреварата Балканска кулинарна купа тази година ще разшири границите си на участие извън Балканите. Интерес от кандидати за участие във второто провеждане на конкурса във курорта „Свети Влас“ през май е причина той да стане международен. Сред кандидатурите тази година се включват отбори дори от Южна Корея, Израел и Тунис.
Организаторите от „Българска асоциация по карвинг“ и „Автентични български вкусове“ ООД веднага прие желаещите да се включат рамо до рамо, наравно с балканските
Това е и причината да има нови дисциплини в конкурсната програма. Суши и гравиране на кашкавал и шоколад ще са новите дисциплини, в които доказали се представители от различни страни ще показват заложбите си като кулинарни и карвинг естети. Почетни специалисти от Япония ще оценяват творбите, като суши специалитетите ще бъдат разделени на дисциплини класическо – ендомае, и авторско суши.
В рамките на десет минути състезателите ще трябва да изваят японската храна в две порции - за демонстрация и за журито. В следващия кръг пък те ще трябва да измайсторят 40 броя авторско суши от видовете „урамаки“, „маки“, „нигири“ и др.
Интересът към останалите кулинарни дисциплини също е голям - участниците вече трескаво репетират върху гравиране на пловоде и зеленчуци, като тази година най-много са записалите се за участие в дисциплината карвинг върху кашкавал, които пак надхвърлят лимита за участие. Организаторите обаче обещават да няма разочаровани кандидати. До последното разпределяне на местата в отборите все още се получават заявки за участие от Тунис, Германия, Македония, Словакия, Хърватия, Румъния и др.
Българските претенденти ще бъдат наставлявани от карвинг шефа Веселина Славчева и шеф готвач Валери Нешов.