Кацаров: Подписах протоколно решение - Детската болница се слива с Правителствената

Ръководството на болница Лозенец ще бъде сменено - резултатите са изключително лоши

Кацаров: Подписах протоколно решение - Детската болница се слива с Правителствената

11265 | 9 дек. 2021 | 22:55

Според здравния министър юридическата процедура по сливането ще отнеме между 6 и 8 месеца, като дотогава промени в работата на двете болници няма да има:


Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на съществуващата детска болница "Проф. Иван Митев" в София.

 

Информацията е на БТА, потвърдена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

 

С решението двете болници се сливат и ще имат едно ръководство и един Борд на директорите, а не два. Подписах протоколно решение, това не е заповед, уточни пред БНТ Кацаров.

Според здравния министър юридическата процедура по сливането ще отнеме между 6 и 8 месеца, като дотогава промени в работата на двете болници няма да има:

"Единствената разлика е, че ще имат едно ръководство. Властта се отказва от своята привилегия да има правителствена болница и отваря вратите и за болните деца".

Правителствената болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава, но това е най-луксозно оборудваната сграда, коментира още Кацаров.

Той отбеляза, че децата са оставени в мизерни условия в Специализираната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев": "Стаите са по 4 кв. метра, няма санитарен възел, а е един на етаж, майките седят на табуретки, няма климатици".

Здравният министър каза още, че ще се построи изцяло нов корпус на терена, който се намира в сърцевината на Южния парк, за да имаме една истинска Национална детска болница: "Строителството на новия корпус ще отнеме 5-6 години".

По думите му ръководството на болница "Лозенец" ще си загуби работата като ръководител, но като лекари могат да продължат да работят. Според него ръководството заслужено ще бъде сменено, защото резултатите са изключително лоши.

На въпрос защо протестират медиците от правителствената болница Кацаров заяви, че те са поканени на среща и че информацията за сливането е предоставена погрешно.

 

"От 20 години се говори за изграждане на детска болница. Поставяме началото на този процес", подчерта здравният министър.

 

В отговор лекари от болница "Лозенец" отново излязоха на протест след като неофициално се сдобили с нотариално заверен протокол.

"Това, което се вижда на пръв поглед, че болница "Лозенец" с цялата ѝ територия се поглъща от дружеството, което е университетска болница по педиатрия", каза доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

 

От "Лозенец" се опасяват, че сливането ще доведе до огромни сътресения в двете болници.

"Това ще доведе не само до съсипването на "Лозенец", но и на детската болница. Това ще доведе и до огромен конфликт между два конкуриращи се медицински факултета", допълни доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".
"Тази болница е прекалено малка, за да изпълнява тези функции", отбеляза д-р Щерю Бояджиев, неонатолог УБ "Лозенец".
"Искаме справедливост. Искаме да си работим в болницата и да си учим студентите", каза доц. Дорина Асенова, УБ "Лозенец".


Медиците заявиха, че утре протестът им ще продължи пред здравното министерство.

 

"Посягане върху факултет на Софийския университет не може да стане без да е допитан министърът на образованието, тъй като целият факултет се помещава в правителствена болница. Факултетът се унищожава. Това каза в предаването „Лице в лице“  проф. Боян Биолчев, в чийто мандат на ректор на Софийския университет бе създаден Медицинския факултет. 

 

Той изрази надежда, че ще бъде проявен разум, тъй като там се обучават голям брой студенти и занятията са на много високо ниво.

 "Да нарушават един образователен процес с перспектива, че след 5 години ще има нещо друго, извинявайте. Университетите навсякъде са върхът на уважението, големите университети", каза още професорът.


„Понеже съм убеден, че това е солова акция на министъра и сянката ще падне доста по-нагоре. Никой не може да си представи, че министър на здравеопазването определя къде да се настани Софийския университет. Ако някой иска да се нареди в историческия план непосредствено след Вълко Червенков, да заповяда“, отбеляза проф. Боян Биолчев.

 


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58