Необходими продукти (за 14-16 броя)
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар „Мусковадо“
300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)
110 мл олио от гроздови семки или друга растителна мазнина (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)
4 с.л. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. оцет
щипка сол
28-30 броя малини
За шоколадовата глазура
100 г натурален шоколад
1 с.л. олио от гроздови семки или друга растителна мазнина
Начин на приготвяне
1. Смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте много добре, прибавете захарта и отново разбъркайте.
2. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете ги при сухите и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Включете фурната на 170 градуса с обдухване.
3. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и ги напълнете до около 1/3 от обема им.
4. Във всяко гнездо поставете по 2 маслини и покрийте с още кексова смес, докато се запълни до около 3/4 от обема му.
5. Изпечете кексчетата за 15-20 минути. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, за да се охладят.
6. Разтопете на водна баня начупения шоколад, към който е прибавено олиото.
7. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура. Ако нямате малини, заменете ги с друг кисел плод. Може да заместите плодове и с малко парче шоколад или да ги оставите без пълнеж.