Радев, ако има все ще възможност, трябва да издърпа ушите на креатурата си

Кеворк Кеворкян: Какво още не знае Кирчо

160179 | 24 дек. 2021 | 16:31

Току-що научаваме, че кирчовци ще правят завод за електрически велосипеди – а щяха да правят електрически автомобили. Нищо чудно скоро да минат на електрически ролкови кънки. Шумете, момчета, шумете – сега ви е паднало


Разумът му е обсебен от числа и от сметки.
И от неща, които не ни казва.
Затова пък онова, което ни казва, почти винаги е някак сгрешено.
Сякаш се майтапи с публиката, докато ръси небивалици – до степен, че са неудобни дори за слушане. Обаче за него те са повод за самохвалство – той не си дава сметка, колко комично е то и продължава да произвежда нелепици…
И този човек трябва да управлява държавата. Здравей, Кирчо.

И някои от хората край него са същите - имат тежестта/авторитета на току-що напъпили абсолвенти. Пекунов, например, служебникът-вицепремиер, когото Кирчо много харесваше, се оказа една лъчезарна мента – не спря да се хвали по телевизиите, какво прекрасно Предложение към Плана за възстановяване е направил – а накрая Брюксел ни го върна с десетки страници критични бележки. Пекунов изчезна така, както се беше и появил, но България сериозно се злепостави пред евробюрократите.

Изобщо, това бе поредният провал на кръжока „Сръчни ръце“ – макар че за неколцина от членовете му упорито се подмята, че са по-скоро от кръжока „Сръчни джобове“.

В българските ни работи „случайният фактор“ винаги е играл мрачна роля, понякога дори зловеща. Но никога досега, в годините на Прехода, не сме наблюдавали подобна навалица от случайници.
Ние сме се превърнали в Рая на измислените хора, на несъстоялите се хора – на които обаче сляпо се доверяваме.

Някой още не е втасал както трябва за каквото и да е, а вече му дават да налази някое министерство - по-скоро да го нагази безцеремонно. Министърката на правосъдието е добър пример – кадър на някакво НПО/неправителствена организация, това са новите комисариати; довереничка на Христо Иванов; той пък адвокатче с отнети права, временен любимец на Бойко, който го облада политически и сетне го захвърли.
Дотук виждате ли някакво поне нищожно основание дамата да я нагласят за министър? Единственото й качество, че е от Разградско, родния край на Прокопиев.

Отгоре на всичко, като всеки случайник, добрал се до властта, дамата няма никакъв контрол над дрънканиците си – а заради заканите си е направо за чрезвичайната комисия на Дзержински, най-малкото. С това безотговорно ръфане властниците от всякакъв калибър я докараха дотам, че Народа вече няма доверие на нито една институция.

Накъдето и да погледне човек, все ще се натъкне на неща, които са продукт на едно срамно съчетание: на неукост и лъжовност.

Самият Кирчо е един от шампионите в това отношение. Безброй станаха вече гафовете му – сякаш е жертва на някаква специална форма на дислексия.
Поне да беше казал, че обича страната си и смята, че нашата армия е най-силната в света.
Ако още не сте се сетили, това са думи на Джордж Буш-младши, с които той поиска прошка от Америка – защото заради дислексията си съчиняваше наистина идиотски фрази.

Обаче той още не се е извинил за една друга проява на „дислексия“, която имаше драматични последици, не само за САЩ: Буш закъснял за едно заседание на Комитета на началник-щабовете, на което ожесточено спорили дали да нападнат Ирак, и когато влязъл, дочул наполовина някаква фраза, сторило му се, че генералите са се обединили около идеята да започнат военни действия, и наредил: „Добре, започваме!“

Наш Кирчо няма възможност да ни вкара в някоя война. Но като нищо може да ни докара сериозни неприятности – и то докато безметежно бичи поредната си небивалица, учтиво казано. Още по-учтиво допълнено – докато ведро демонстрира прословутата си вече неинформираност.

Всъщност, какво НЕ знае този човек?
Най-напред, не знае, че спешно трябва да си назначи съветник по простотиите. Не е задължително той да се е мотал в Харвард – просто трябва да е поне относително честен. И всеки път, когато Кирчо извърши някоя простотия, да му казва, че е извършил простотия.

Ето една – тия дни стана ясно, че Кирчо не знае броя на нашите мостове на река Дунав – сякаш край България минават десет реки, от Мисисипи до Нил.
И предложи – и то пред шефа на НАТО Столтенберг - да се направи втори мост – а той съществува от 2013 година.

И това е само една подробност от гората на незнанието, която той обитава. Например, със сигурност не е чел Любиша Георгиевски и затова говори с такава неука убеденост за Балканите. Там живеели 65 милиона души, колкото във Франция – казва нашият мислител - но неизвестно защо били всеки срещу всеки.
Лесна работа – Кирчо ще уреди проблема.

Ще уреди и НАТО – затова предлага на генералния секретар Столтенберг да построи втори мост на Дунав, който ще облекчи военната инфраструктура на Алианса.
А „шефът“ - който наум се чуди, тоя с целия ли си е, щом не знае, че има втори мост - веднага вметва един смътен намек, след това потвърден и от Тод Уолтърс, върховният главнокомандващ силите на съюзниците в Европа: НАТО да установи военно присъствие в България/и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.
Блага вест, наистина.

И Кирчо е доволен - той е готов да воюва, освен с корупцията, още и с Русия.
„Ще ти спрат газа, момче - и пак ще бягаш в Канада“ са си казали старците в някоя селска кръчма. То е ясно: няма как Столтенберг да ти го донесе с шепи.
Старците са порядъчно омърлушени от унизителна бедност, но все пак са запазили нещичко от живеца си, всичко са виждали и човек може да им се довери, когато споделят страховете си.

Това, че Кирчо не знае за съществуването на втория мост не е толкова страшно. Въпросът е, какво още не знае – и какво е намислил да прави с незнанието си.
Какво иска да изхитрува като бизнесмен, на който му се е паднала цяла една държава.

А още по-важното е: какво знае, ако изобщо знае нещо.
Ще цитирам Ръмсдейл, бившия военен министър на САЩ, той го е казал най-добре, макар и по друг повод – през 2002 година, по време на пресконференция, на която говори за липсата на доказателства , свързващи иракското правителство с доставката на оръжия за масово поразяване на терористични групи: „Има известни известни – това са неща, които знаем, че знаем. Има известни неизвестни – това са неща, които знаем, че не знаем. Но има също и неизвестни неизвестни – това са нещата, които не знаем,че не знаем“.

Изглежда, тъкмо „неизвестните неизвестни“ са проблема ни с Кирчо.

Сега се отпуснете и си представете следната история: никой не казва на Кирчо, че има втори мост и той започва да го строи, дори го открива в съкратени срокове, сетне получава орден от президента, още по-сетне открива стария втори мост и започва да разказва, че, всъщност, той го е построил, и пр., и пр.

Абсурдна история, но само на пръв поглед – защото кирчовци тепърва ще се запознават с България.
Те и себе си познават само донякъде.
Внушиха им, че са „победители“ и те повярваха, вместо непрекъснато да си припомнят, че са избрани от едно нищожно количество българи – между тях и немалко наивници, унизени и смачкани от скотския си живот, готови вече на всичко, за да поемат глътка справедливост.
Обаче поне знаят, колко са мостовете на Дунав.

И все се чува едно кудкудякане в социалните мрежи: „Ах, колко са млади кирчовци, нека да им дадем шанс!“ – вместо да си отваряме очите, какви ще ги надробят, понеже засега и два моста не могат да преброят, докато свързват с магистрала Враца с Шумен, пак Кирчова глупотевина.

Не кудкудякайте, а се запитайте, как ще тегли мостове това момче - между Миналото и Настоящето и най-вече, между Неукостта и Знанието.

Странни птици са и той, и компанията му – и това е много опасно.
Вторият втори мост е метафора на досегашното им несбъдване.
А скоростното им инсталиране във властта просто ще бъде една лудешка приказка.

Току-що научаваме, че кирчовци ще правят завод за електрически велосипеди – а щяха да правят електрически автомобили.
Нищо чудно скоро да минат на електрически ролкови кънки.
Шумете, момчета, шумете – сега ви е паднало.

Както стана дума, съветник му трябва на Кирчо по обичайните простотии – но и още един: по крайните простотии.
По телевизията Кирчо Моста се упражняваше и с Конституцията: главният прокурор трябвало да си подаде оставката и да има възможност да бъде съден.
Кирчо НЕ ЗНАЕЛ, дали има за какво, но мята в ефир сквернословието си. Ето, това е крайна простотия.

Кирчо изобщо не знае - и не се интересува, какво повелява Конституцията за освобождаването на главния прокурор.
Прав е да не знае, понеже самият той стана нещо си след като бе погазена Конституцията. Защо му е да я знае тогава?

Крайно време е в Конституцията да има и специална глава за простотиите на Властта.

Простотията с втория мост е бял кахър – в сравнение със заканата на Кирчо да уреди окончателно „моста“ с македонците, и то за 6 месеца.
Ние с македонските пущини не можахме досега за близо 60 месеца да се оправим – тоя ще свърши работата за 6.
Я по-добре си гледай електрическите кънки.

Радев, ако има все ще възможност, трябва да издърпа ушите на креатурата си. Той със сигурност знае, че Историята, а и Истината не се подчиняват на срокове.

И, все пак, в края на краищата, какво знае Кирчо?
Едно срамежливо предположение: дали не ви смята/знае за идиоти?

***

Този текст е писан на 20 декември.

Премиерът продължава да се труди като тъкачка-многомашинничка.
Вече започна да прави и интервюта.
Скастри военния си министър – впрочем, заради съвсем разумната му позиция за присъствието на НАТО у нас.

Има и други постижения, по-раншни: осигури 600 инвестиционни проекта, докара 4/четири милиарда лева инвестиции, раздаде хиляда кредита по един милион лева от ББР, и пр., и пр. – все постижения от раздела „Розови сънища“.

За него трябва да се погрижи специален Дядо Коледа – по-скоро Дядо Мраз, от годините на соца, може и да е леко подпийнал, който да му донесе още въображение и фантазност.

 


Еврохолд

От категорията

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект-Vasil-Tonchev--Glavchev-i-Radev-shte-se-razberat-za-treti-variant-za-vanshen-ministar_1713452735.jpg

Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект и от ...

23 юли 2024 | 18:11

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка-1633510993.jpg

Обама пък нареди да го снимат, докато, заедно с Хилари Клинтън, наблюдаваше на ...

21 юли 2024 | 09:20

НАЙ-ВАЖНОТО

„На 13 юли ние се провалихме”, допълни тя.

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп-Direktorat-na--Sikret-sarvis--Kimbarli-Chiytal-podade-ostavka-zaradi-pokushenieto-sreshtu-Tramp_1721747116.jpg

В момента се водят няколко разследвания за това как стрелецът е успял да се ...

23 юли 2024 | 18:03

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14