Кеворк Кеворкян

Дали няма да станем най-щедрите донори на Украйна, докато ние самите сме си едни просяци?

Кеворк Кеворкян: Мъртвило

34493 | 18 май 2024 | 22:08

„Сглобката“ се превърна в метафора на шарлатаниите, в които ни въвлякоха кирчовци. Тя вече се схваща като изражение на окончателният разрив на политиката с гласоподавателите


Кеворк Кеворкян, Фейсбук

 

Повечето медии не намериха време и място за скандала с украинската делегация, която не бе допусната от хора на „Възраждане“ да стигне до площадката на АЕЦ „Белене“. Украинците идвали, за да огледат двата реактора, закупени навремето за неосъществената ядрена централа - надявали се те да им бъдат подарени.
Дали няма да станем най-щедрите донори на Украйна, докато ние самите сме си едни просяци?
И ще си останем такива, ако продължаваме да съобразяваме всичко по-важно с нечии чужди интереси, а понякога и с нечии унизителни капризи.


„Огледът“ на реакторите съвпадна с една друга щуротия: това бе отказът на Гордана Силяновска, новоизбраният македонски президент, да използва официалното име на страната си, а да я нарича само Македония. И това е само началото.


Трябва да очакваме в най-скоро време тя да прекръсти България на „Североизточна Македония“, като нищо, кой ще й попречи.
Къде е сега френският президент Макрон, който мишкуваше като посредник между нас, щедрите глупаци, и скопяни – и, в крайна сметка, им даде кураж да изхвърлят на сметището Договора от 2017 година, за който се тръшкахме толкова екзалтирано.


Да не забравяме и Урсула, която даде допълнителна смелост на скопяни, когато призна „езика“ им.
В справката за България в Уикипедия трябва да се добави една кратка бележка:
„ТОВА Е ДЪРЖАВАТА, КОЯТО НАЙ-ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЪГАНА“.


Съвсем между другото започна и кампанията за изборите на 9 юни.
Тя си е пълно мъртвило – очаквано. Народът пет пари не дава за нея.
Но видимо пасивни са дори и самите участници в изборите. Цяло чудо е откъде намират енергия анализаторите, за да съчиняват конструкциите си и сетне сами да ги опровергават.


Отново ставаме свидетели на нелепо словесно прахосничество от тяхна страна. И това е неизбежно при липсата дори на една свястна идея, която да се открои сред партийния бъбреж – отблъскващ заради своята вялост и несмисленост. Истински героизъм е да умуваш върху нищото, но анализаторите приемат и този риск.


Повечето от тях поддържат познатата лакърдия за „Сглобката“- кой и срещу какво ще кандиса отново да се съеши с толкова отвратителните си политически опоненти. Съешването е единствената тема напоследък, макар в нея да не може да се открие нищо любопитно или остроумно, а отгоре на всичко тя е лишена и от всякакъв сексапил.


„Сглобката“ се превърна в метафора на шарлатаниите, в които ни въвлякоха кирчовци. Тя вече се схваща като изражение на окончателният разрив на политиката с гласоподавателите.


Политиката се затвори в този курник - по-справедливо ще бъде така да наричаме „Сглобката“. Хората са без значение за нея, тя не достига до тях – освен в най-примитивните си форми. „Сглобката“ им каза „Чупката!“ - и толкова. Изглежда, че и хората достигнаха до своя предел на непоносимост към политиката.


„Сглобката“ бе израз на крайното отчуждение от истинската политика и вътре в Политическата Секта. Вече дори и противоборствата между различните субекти са притворни – и те не го крият. Това изобщо не са истински идеологически вражди, а калтащини на лична основа, при това лишени от всякакво въображение. Сговорчиви са единствено за всевъзможни предателства. Не виждаме едри идеи, които да ги предизвикат към сериозни сблъсъци.


Крайните критици могат да оприличат „Сглобката“ на глутница, която се самоизяжда, понякога дори без да стане ясна причината за това.
И всички участници в нея, без изключение, загубиха по нещо – най-малкото, защото бяха омърсени прекалено кръвожадно.
Колкото и да е претръпнала публиката, и тя все нещичко попи от тази варварщина.
Доскоро в изборните кампании Миналото старателно бе използвано – главно като присъда или алиби. С него бе злоупотребявано неизменно през всичките години на злощастния Преход. Текущите престъпления, някои от които несравнимо по-нагли от аферите на предишни години, бяха замазвани с измислици, а много по-често и с откровени лъжи за Миналото.


От друга страна, крупни престъпления от 90-те години на миналия век, като например Криминалната Приватизация, бяха някак прикрити и дори оправдани.
Народната енергия ловко бе дирижирана – и площадите се деряха срещу кабинета на Орешарски, примерно, но не и срещу Костовата приватизация – а тя обедни по неописуем начин държавата.


Сега вече окончателно спряха да ругаят „комунягите“ – а то не е и прилично, след като някои от най-активните късни/фалшиви „антикомунисти“ произхождат от червени фамилии. Тъкмо те успяха да наложат един фатален трафик и, в края на краищата, да натъпчат главите на поне две поколения с лъжи за Миналото. Тази ловкост не може да им се отрече. А пък и медийни келеши, готови да ги обслужват, винаги ще се намерят. Липсваха им големи идеи, но пък в замяна на това усърдно произвеждаха големи лъжи. „Антикомунистите“ сложиха началото на газовата ни зависимост от Русия, но приписаха това на Виденов. Да не говорим за продажбата на „Нефтохим“ и всички останали далавери.
Късният български антикомунизъм е песен, пята от пиян слепец.
Някой ден трябва да се изследва фалшивия антикомунистически сомнамбулизъм.


Прави са онези истински страдалци, които казваха, че по-отвратително нещо от комунизма е само късният антикомунизъм.


И тъй, постепенно нагласиха Миналото по собствените си мерки и нужди. Превзеха и училището/образованието и оставиха там най-зловещият си отпечатък: днешните млади са с увредено чувство за идентичност.
И изобщо са лишени от способността да различават Истината от Лъжата.
Те дори няма да обърнат внимание на елегантното предупреждение на един автор: „Лъжите са като хлебарките – видиш ли една, значи има и други“.
Наредбата на Европейската комисия от септември 2023 година за „свободно“ отглежданите кокошки, която цитирах в предишната си дописка, не събуди възмущението, което очаквах.
А дори само един неин член – този за грижата за умствените възможности на кокошките - би трябвало да вбеси публиката и тя да напълни площадите.
Изглежда, че и съпротивителните сили на Народа са закърнели, за провидческите да не говорим. Другото обяснение е, че той гледа на въпросната наредба и на други, подобни на нея, като на някаква неуместна чиновническа шега. Брюкселските големци обаче никак не се шегуват, те казват в прав текст, че кокошките са еднакво важни, ако не и по-важни от хората.


Кога ще дойде времето, когато един нормален българин ще бъде преглеждан задължително поне два пъти годишно от лекар – както се полага на една свободно отглеждана кокошка.
Или ще се полагат специални грижи за „физическите, умствените и поведенческите му възможности“…
Ще ни баламосват с кокошки – всякакви, докато забравим, че Животът е нещо далеч по-сложно от една брюкселска директива.
Има от какво да се плашим.
Но ние сме обречени нашите страхове да се движат в бавна процесия – както се пееше в една песен.
Еврохолд

От категорията

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Чистката в руското МО: Белоусов окончателно изхвърли и последните от екипа на Шойгу

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу-Andrey-Belousov-i-Sergey-Shoygu_1718700252.jpg

Сред новите лица се откроява името на Олег Савелиев, на когото, както шушукат в ...

18 юни 2024 | 11:41

В Одеса се провежда Световната среща на българските медии 2024

Националният пресклуб на БТА в Одеса ще бъде домакин на откриването на Деветнадесетата Световна среща на българските медии-Natsionalniyat-presklub-na-BTA-v-Odesa-shte-bade-domakin-na-otkrivaneto-na-Devetnadesetata-Svetovna-sreshta-na-balgarskite-medii_1718774943.jpg

Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност“, а събитието ще ...

19 юни 2024 | 08:25

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

Най-важното

На живо

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори
(Видео)

Тържествено откриване на 50-ото Народно събрание-Tarzhestveno-otkrivane-na-50-oto-Narodno-sabranie_1718777543.png

19 юни 2024 | 05:50

Втората опция пък са нови предсрочни избори, добави той

Тома Биков: Готови сме да отстъпим крачка назад, ако има правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС: Готови сме да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи-GERB-SDS--Gotovi-sme-da-vodim-smislen-i-tselenasochen-dialog-s-ostanalite-parlamentarni-grupi_1718778210.jpg

Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на волята на ...

19 юни 2024 | 09:23

Гражданите не искат нови предсрочни парламентарни избори, че искат да спрем цикъла от избори, добави той

Цонев: Между хората и политиците има пропаст, нужно е правителство, което да решава проблемите

Йордан Цонев: Хората искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми-Yordan-Tsonev--Horata-iskat-stabilnost--sastavyane-na-pravitelstvo-i-reshavane-na-tehnite-problemi_1718779172.png

Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, че дневния ред ...

19 юни 2024 | 09:38

Експремиерът подчерта, че два пъти за успявали да направят кабинет

Денков препрати цялата отговорност към ГЕРБ и ДПС: Спечелиха властта. Нека сега управляват!

Денков препрати цялата отговорност към ГЕРБ и ДПС: Спечелиха властта. Нека сега управляват!-Nikolay-Denkov-Snimka--BTA_1718731068.jpg

Той препрати въпроса дали НС може да не заработи към първата политическа сила ...

19 юни 2024 | 09:01

Това коментира държавният глава преди първото заседание на 50-ия парламент

Радев: С клетвата днес всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес

Радев: С клетвата днес всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес-Radev-za-Srebrenitsa--Neumestno-e-balgarskoto-pravitelstvo-da-proyavyava-kolebanie-i-neposledovatelnost-Snimka-BTA_1717418023.jpg

Очаквам дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата ...

19 юни 2024 | 09:10

Той допълни, че очаква и бързо да се избере редовно правителство

Димитър Главчев: Очаквам днес парламентът да избере председател

Димитър Главчев: Очаквам днес парламентът да избере председател-Dimitar-Glavchev--Ochakvam-dnes-parlamentat-da-izbere-predsedatel_1718778016.jpg

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес. То ...

19 юни 2024 | 09:19

В сряда, 19 юни, започват заседанията на 50-ото Народно събрание.

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък-Vizhte-koi-sa-deputatite-v-50-oto-Narodno-sabranie--Palen-spisak_1718604412.jpg

Вече са ясни имената на 240-те избраници, които в 9.00 часа ще прекрачат прага ...

17 юни 2024 | 09:05

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21