След „Референдум“ публиката със сигурност се е убедила, че предизборни дебати изобщо не са нужни

Кеворк Кеворкян: Налче на ботуш

60738 | 11 окт. 2019 | 23:08

А единственото, което има някакво значение, е изхвърлено отвсякъде – и това е клетият българин


Тия дни се вдигна врява около предаването „Референдум“, от БНТ дори се направиха на герои - вместо да се притеснят, че за първи път някой им обърна внимание.
Дотам са я докарали - трябва Волен да направи някакво театро, за да станат интересни. То пък беше несръчно, никой не спечели, най-малко Волен.

Двамата с Ангелов от ВМРО упорито се надвикваха, но нищо особено не научихме.
Освен, че, според Волен, Джамбазки бил гай или полугай, така и не се разбра – но кой ли пък се интересува вече от тези прищевки.
Друг е въпросът, че по отношение на Македония той действаше на пресекулки.
Но не съм се интересувал, дали по принцип това е присъщо на гайството.

Впрочем, Волен не бе достатъчно съсредоточен и така и не стана ясно, каква пе.ерастия има предвид.
Ако е ставало дума за политическата й разновидност, тогава е напълно прав.
Защото не е нормално зверски да използваш абревиатурата ВМРО, а да мълчиш, когато се подписва един шизофренен договор с Македония, който може да бъде изтърпян само при пълно раздвоение, дори разпад на историческото ни познание.
И да започнеш да мрънкаш, едва когато дори Падишахът разбра, че сме прекарани от македонците.

Сетне Волен захапа Каракачанов – той пък не бил гай, но откраднал от народа един милиард и половина – и тъкмо да стане интересно, и се оказа, че става дума за покупката на осемте Ф-16, толкова нужни за военните паради на Гергьовден.
Обаче Каракачанов беше една пионка в тази сделка. А и нито един гай не беше регистриран в нея.
Бойко реши всичко сам.

И друго каза Волен в крамолния „Референдум“: бил направил Каракачанов вицепремиер и министър на отбраната.
Какъв беше смисълът да се хвали с това, вече и той не може да ви каже. Наистина не беше във форма.

Нищо особено не се случи в „Референдум“, освен, че за сетен път се потвърди, колко беззъба и самосугестирана е БНТ.
Там си вярват за всичко: неколцина тарикати крадат от държавните подаяния, а останалите балами си вярват, че са добре; никой не ги гледа - а те си вярват, че вършат нещо сериозна; никое от по-известните им лица не проявява дори капчица самостоятелност и смелост - и те пак си вярват.

Блато, пълно с вярващи, които си въобразяват, че се плацикат в някое от седемте чудодейни рилски езера и чакат да им поникнат криле.

Поведението на водещата на „Референдум“ беше съвсем типично за БНТ - опелото на която се извършва от дълги години, трупът отдавна се е вмирисал, но неизвестно защо не го погребват.
Един водещ със самочувствие щеше да прекъсне предаването още на третата минута - а не да се надвиква с Волен като прогимназиална учителка-климактеричка с палав ученик, по когото си пада.

Прекъсваш предаването, оставяш ги със зяпнали усти и толкова.
Но за това се иска кураж и характер.
По някое време водещата попита, дали гостите й се държат по същия начин в Парламента – тя, изглежда, е единственият човек у нас, който не знае, че от 30 години мнозина се подвизават там като пияни хамали от Сточна гара.

Щом е толкова чувствителна, тя можеше да направи и друго: да избяга от собственото си студио. И тогава нищо особено нямаше да се случи – ония щяха да се поджафкат още известно време и сетне тихомълком да се изнижат. Но от БНТ поискаха да се направят на герои. Не успяха.

Можеше и Кошлуков да влезе в студиото и да се опита да претегли авторитета си.
Той сигурно още си спомня, как в далеч по-съдбоносни времена го допуснах в изборното студио в нощта на 10 юни 1990 година - и то не сам, ами с един юнак от Пазарджик, когото медиите нарекоха „Човекът с потника БОСС“.
Но сега не слезе при непослушника Волен.

Днес Върховният административен съд отсъди, че решението на ЦИК, с което се отказва достъп на Сидеров до БНТ, е незаконно.
Време е Кошлуков да слезе на земята – не е нужно да се прегръща с Волен.
Но е длъжен да спазва закона.

След „Референдум“ публиката със сигурност се е убедила, че предизборни дебати изобщо не са нужни.
Всички говорят едно и също, всички искат едно и също: Власт, която да кешират незабавно и открито. Няма кой да им държи сметка. Подялбата на общините/страната няма да стане с аргументи, а с други средства.

Телевизиите участват в един фарс и сякаш само те не разбират това. Ще спечелят някакви парици, но и друго не ги интересува.
Ако ги интересуваше, щяха да направят нещо съвсем различно: примерно, преглед на обещанията от предишните местни избори.
Но и това вече е без значение.

А единственото, което има някакво значение, е изхвърлено отвсякъде – и това е клетият българин.

Покрай „Референдум“ се чуха и някои измишльотини. Очаквано беше. След известен престой в телевизията, особено в БНТ, мнозина развиват всевъзможни отклонения, най-често мания за значимост, която по принцип е безобидна, стига и паметта на маниака да не дава фира.

Един казал, че в историята на БНТ няма друг случай, освен този в „Референдум“, полиция да влезе в студио – макар че тя само се повъртя там. Хайде, гордейте се сега и с това.

Обаче има такъв случай: когато полицаи от СДВР дойдоха в студиото на „Всяка неделя“, за да арестуват Карбовски, понеже беше довел без разрешение сирака Венци, за да разкаже за издевателствата в Дома за сираци в Дупница - това се случи на 14 март 2004 година.
Та се наложи в ефир да се обадя на Бойко, тогава главен секретар на МВР – но той отказа да нареди на полицаите да оставят Венци в студиото, понеже щели да го обвинят и него /?!/, че е участвал в отвличане, точно така се изрази.

На Карбовски му се размина без арест, а по-късно помогнахме на Венци да бъде осиновен от една българка чак във Флорида. Във всеки случай, тази история е далеч по-интересна от словесното ръгане на нашенските политици.

Другата глупост, която се чу, беше, че единственото прекъсване на директно предаване било по време на изборите през юни 1990 година.
То не е „прекъсвано“ - аз го спрях, като водещ на изборното студио, докато се успокоят страстите, и сетне се включихме отново в ефир.

В 22 часа и 14 минути на 10 юни имах нещастието да обявя резултатите от първите демократични избори в България.
Включих ликуващото множество от СДС пред НДК и после казах: "Тази картина е едно, но изборният резултат - съвсем друго..." И се почна...

Към 3 часа сутринта Емил Кошлуков дойде от Пазарджик заедно с Йоско Сърчаджиев и Вержиния Велчева. Доведоха и един циганин - това е момчето с потника BOSS.
Йоско беше много разстроен, за Емо не съм съвсем сигурен, той си е майстор на политическия театър.
Носеха един разкъсан и захвърлен плик със сини бюлетини.

Както си вървеше предаването, Желев се намеси и поиска да ги включа. Тогава Сърчаджиев разказа за нарушенията в Пазарджик. Пирински и по-остро Кюранов опонираха.
Йоско не издържа и се разплака с думите "Как не ви е срам!" Желев бе също на път да се разплаче. Няма да забравя изкривеното му до неузнаваемост лице, когато просъска към Пирински: "Престъпници!"
Не знам как съм прескочил масата, за да ги спра.

Пред НДК имаше хиляди хора. А вътре наистина щяха да стигнат до крайности. Това беше очевидно. И какво щеше да промени това?
И когато в блъсканицата режисьорът Здравко Найденов ме попита - "Да прекъсваме ли?", отговорих - да.
Мисля, че това е най-голямата лична услуга, която съм правил на СДС.

Прекъснах предаването, защото Желев тръгна към Пирински, наоколо беше пълно с провокатори и сигурно щеше да се стигне до ръкопашни схватки.
Само в този момент американците от Националния демократически институт се притесниха истински.
Те ни консултираха при създаването на нашето Сдружение за честни избори – и много пъти ни бяха казвали, че с румънски варианти пътят до демокрацията само се удължава.

Това предаване наистина беше първо и последно от този вид.
Сега прекъсват предавания, понеже не могат да се разберат, кой е по-голям гай…
А тогава имахме усещането, че самата История ни наблюдава…

На 22 юни Държавният департамент на САЩ с официална декларация поздрави Сдружението за честни избори. Не си спомням друг подобен случай у нас.
Пребоядисаните новодемократи се спукаха от яд.
8 години по-късно получихме и наградата за демокрация "Маршал", подписана от Бил Клинтън,Тони Блеър и Жак Сантер.
БНТ - тогавашната - също има принос за това признание.

Но имаше и друго прекъсване с далеч по-голямо значение и отзвук.
Още през юни 1989 година /26 юни/ прекъснаха малко преди финала „Всяка неделя“ и така я спряха окончателно.

Единственото предаване, което беше спряно в тоталитарна България беше „Всяка неделя“. Друг такъв случай няма.

Позволявам си веднъж на 10 години да припомня това на късните герои, а и на тарикатите, които все се опитват да пробутат лъжата, че БНТ съществува едва от 1990 година…

А там днес не могат да се справят и с най-обикновените дреболии – но си живеят безметежния животец.
Ами, направете нещо най-накрая да ви запомнят.
Обаче си седят кротичко и се вайкат.
Държат се като хамстери и са предоволни.

Задоволяват се да бъдат налчето на ботуша на поредния Падишах…

***

УТОЧНЕНИЕ

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

***

 


От категорията

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ! Кабинет на малцинството с премиер Асен Василев

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ, предлагаме правителство на малцинството-Asen-Vasilev-i-Hristo-Ivanov--Bez-koalitsiya-s-GERB--predlagame-pravitelstvo-na-maltsinstvoto_1680036997.jpg

Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или ...

28 март 2023 | 23:52

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна-Bi-Bi-Si--Zashto-aviatsiyata-igrae-malka-rolya-vav-voynata-v-Ukrayna_1680117757.jpg

И дори ако пилоти, които вече имат боен опит, се прехвърлят към тях, е трудно ...

29 март 2023 | 22:21

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент-1589263250.png

И след тези избори първият или вторият няма да съберат достатъчно мнозинство, ...

29 март 2023 | 21:49

Най-важното

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси, подчерта президентът

Радев отговори на Костов: По време на негово властване България беше разпродадена на безценица

Радев за сигналите за бомби: Няма реални заплахи за образователната система и за изборите-Rumen-Radev--Predsrochnite-izbori-shte-sa-na-2-april_1674578361.jpg

Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да ...

29 март 2023 | 11:50

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи-Demerdzhiev--Sazdava-se-Mezhduvedomstvena-rabotna-grupa-zaradi-bombenite-zaplahi_1680077277.png

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще ...

29 март 2023 | 11:06

Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра

Българските земеделци с тридневни протести срещу вноса на украинско зърно

По магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника-Po-magistralite-i-glavnite-patishta-shte-prisastva-samo-selskostopanska-tehnika_1680071120.jpg

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините ...

29 март 2023 | 09:23

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53