Седмицата на азиатските изкушения в МЕТРО приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен във веригата магазини.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Кхмерска салата от краставици от Асен Белчев от София
Работих малко певече от година в Камбоджа и там научих тази проста, но вкусна салата от кхмерската кухня, ни пише читателят на Епицентър.бг.
Необходими продукти
4 обелени краставици, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. винен оцет, 1 смачкана скилидка чесън, 4 с.л. соев сос, 1 с.л. сусамово олио, няколко капки чили сос
Приготовление:
Краставиците разрязват се наполовина по дължина и се осоляват от отрязаната страна, след което се поставят върху кухненска хартия за 30 мин. с отрязаната страна надолу, за да се изцедят. След това се нарязват на филийки и се изсипват в голяма купа. В друга по-малка купа се смесват останалите съставки. Краставиците се заливат с така приготвения сос и се разбърква добре. Салатата престоява още 1 час преди сервиране.