Кирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay

Благодарение на Фондация „Стоян Камбарев”

Кирил Буховски отиде на най-големия драматургичен форум Europe Interplay

14186 | 7 юли 2016 | 20:12

Младият български драматург представи България в Гьотеборг

Кирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay 
-1467912007.jpgКирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay 
-1467911919.jpgКирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay 
-1467911899.jpgКирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay 
-1467911878.jpgКирил Буховски бе част от най-големия драматургичен форум Europe Interplay 
-1467911858.jpg

Младият български драматург Кирил Буховски се завърна преди дни от Гъотеборг, Швеция, където представи България на най-престижния форум за драматургично изкуство в Европа Europe Interplay.

Тази година Кирил Буховски беше номиниран за Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев", която бе връчена за седми пореден път и се утвърди като най-чаканото и елитно отличие за млади български таланти. Мисията на Фондация „Стоян Камбарев” е изключително благородна, защото освен материалните награди, всеки един от петимата млади творци получава специална награда, а именно осъществяването на конкретен проект. А признание за писателската дарба на Кирил бе селекционирането и участието му като представител на България в Europe Interplay.

Кирил Буховски е всестранно развит артист - рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но бе забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст “Ние сме вечни”, който спечели първа награда и реализация на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева. Кирил вече е готов и с втората си пиеса, която е за живота на емигрантите ни в Лондон, с което доказа, че интересът му към драматургията не е случаен и точно заради това, Фондация „Стоян Камбарев” реши да го изпрати на този международен творчески едноседмичен уъркшоп в Швеция.

"Europe Interplay e с над 20-годишна история и е най-сериозната платформа в Европа за срещи на млади автори и драматурзи. От фестивала са тръгнали световни имена в театъра от ранга на Сара Кейн. Международният форум се провжда веднъж на две години в различни европейски страни.

Фондация „Стоян Камбарев” си партнира изключително успешно от години с Europe Interplay, благодарение на режисьора и продуцент Петър Тодоров, който е негов официален селекционер за България.

Досега, Фондацията изпрати на фестивала трима млади и много успешни свои открития. През 2012 година, едва 17 годишният Стефан Прохоров отиде в Испания, през 2014 година писателят, поет и драматург Иван Димитров обмени опит в Германия, а през тази година Кирил Буховски замина за Швеция отново с Иван Димитров, но този път вече в ролята на ментор на по-младите си колеги. Фондация „Стоян Камбарев” специално благодари на туристическия лидер Premier Tours, който пое пътните разноски на двамата драматурзи.


Ето какво сподели Кирил Буховски за вълнуващото си преживяваневе:

„Възможно е миналата седмица да се окаже от доста силно значение за моята кариера на драматург, защото я прекарах в живописното шведско градче Юнгскиле, близо до Гьотеборг, където се проведе тазгодишното издание на големия драматургичен фестивал INTERPLAY, който има за цел да събере млади хора, занимаващи се с писане за театър от цяла Европа и вече от години системно успява да изгради сериозни професионални връзки между автори и преподаватели от Стария континент.
Красивата сграда, в която бяхме настанени, е ситуирана близо до брега на залив, заобиколен с планини, гъсто обрасли с високи букови и борови дървета. Докато се разхождах из областта тя ми изглеждаше като по-студен и изчистен северняшки вариант на любимото ми Лаго ди Комо, и съм сигурен, че опитите ми в името на дискретността да прикрия радостта си, че съм там, са били неуспешни.

Участието си във фестивала дължа изцяло на благородната и щедра Фондация “Стоян Камбарев”, която, също като INTERPLAY, се е нагърбила с тежката задача да помага на млади работливи и талантливи хора.

Това значи, че фестивалът не е една безкрайна бледа панделка от разходки из горите, пътувания с лодка по залез слънце из залива и неизчерпаеми шведски маси (без шведски тройки, за съжаление), а точно обратното, той се фокусира върху запознаването на участниците с различните театрални традиции на Европа, получаването на адекватен и разнообразен фийдбак за техни собствени пиеси и изграждането на мостове между различните държави, чрез които ще се осъществят бъдещи професионални колаборации.

Това са мостове, от които отчаяно се нуждаем в тези наши времена на страх и разделение, особено в последните две седмици, които има опасността да се окажат началото на печалния край на нестабилното единение в Европа.

Беше тежко за всички ни, когато след поредния сладък ден на усилена работа върху пиесите ни, нашите двама колеги от Турция получиха новини за терористичния атентат на истанбулското летище Ататюрк. В този момент ние бяхме свързани не само чрез интересите ни и радостта ни че сме на фестивала, но и чрез болката ни, болка, която се надявам да рефлектира по потентен начин на работата и отношенията ни.

Изненадващо доказателство за развитието на тези връзки, базирани на човешката болка и тъга, бе фактът, че един от преподавателите ми от INTERPLAY, холандеца Дон Дюинс, се оказа и авторът на пиесата “Тунелджии”, поставена в България от режисьора Василена Радева през 2009 година, която през 2011 спечели голямата награда на Фондация “Стоян Камбарев”, а няколко години по-късно режисира и моята дебютна пиеса “Ние сме вечни!” в театър “София”. Мисля че INTERPLAY и Фондация “Стоян Камбарев” постигат значителен успех.

В редките моменти на усамотение, които имах на фестивала, се чувствах странно. Независимо дали ходех сам из коридорите на къщата ни, по пътеките сред горите или по хладния бряг на залива, усещах странно присъствие, което караше тила ми да настръхва. Може би липсата ми на сън заради белите нощи си казваше думата… Когато се обръщах, за да погледна зад себе си, очаквах да видя многопластовия сив призрак на Ингмар Бергман, но вместо това, виждах празнота, която може би бе по-притеснителна и от присъствието на фантом.

Тази празнота ме плаши, защото вероятността тя да се влее в моето и чуждо творчество нараства, главно поради все по-налагащата се политическа коректност във всички аспекти от съществуването в западна Европа.

Политическата коректност е задължителна за животите ни, но убийствена за изкуството. Театърът е свещен, но за него няма нищо свещено. Надявам се театърът на Запад да не се погуби от желанието си да бъде твърде внимателен и възпитан с темите, които разглежда, но и се надявам театърът на Изток да успее да се култивира и да премахне цензурата, която сам си налага.

Всички се нуждаем от отдушник и не бива да запушваме единствения, който имаме. Ницше казва, че ние имаме изкуството, за да не умрем от истината. Към нормално- депресиращите екзистенциални проблеми на ежедневието ни вече е прибавен един постоянен страх и неспокойствие. Ние биваме взривявани по летища и обстрелвани в ресторанти и театри. Мисля че в тази обстановка е естествено и даже здравословно да си позволим да бъдем по-луди, смели и дори безмилостни когато пишем, рисуваме, свирим или правим театър.

Вярвам че моята настояща и бъдеща работа ще отговаря на тези критерии, които сам си поставям, като това до голяма степен ще дължа на всичките разнообразни и прекрасни автори и преподаватели, с които завързах приятелства на INTERPLAY и от които почерпих ценни опит и топлота.”Младият български драматург представи България в Гьотеборг

От категорията

Галерия "Нирвана" представи уникални фотографии на театрална тема

Снимки: Фотограф Антон Марков-Snimki--Fotograf-Anton-Markov_1669378282.jpg

Лично директорът на Народен Театър „Иван Вазов“ Васил Василев поздрави ...

25 ноем. 2022 | 14:00

С приливна вълна ЛИЛИ "запали" Кърджали с огъня на музиката! Фенове възкликнаха: Няма втора като нея

Лили Иванова в Кърджали-Lili-Ivanova-v-Kardzhali_1669107111.jpg

Концертът бе чакан от кърджалии, които повече от десет години не са имали ...

22 ноем. 2022 | 10:50

От печат излезе поредна книга с анализи от членове на Българското дипломатическо дружество

От печат излезе поредна книга с анализи от членове на Българското дипломатическо дружество-1613462717.png

В разделите са представени 16 авторски материала. Авторите са дългогодишни ...

24 ноем. 2022 | 11:59

Българското училище в Баня Лука чества 50-годишнина

Българското училище в Баня Лука чества 50-годишнина-Balgarskoto-uchilishte-v-Banya-Luka-chestva-50-godishnina_1669330657.jpg

От името на посолството бяха връчени множество подаръци за децата - футболни ...

25 ноем. 2022 | 00:57

Най-важното

ПП поставят ултиматуми и условия да изтеглим хартиената бюлетина, но това няма да стане, категорична бе тя

Нинова: Бях свидетел, когато Петков дойде и предложи кодовете на машините за гласуване
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1669560738.jpg

Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Разговорът се е провел в ...

27 ноем. 2022 | 16:51

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване

Кирил Петков: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?
(Видео)

Кирил Петков Снимка: бТВ-Kiril-Petkov-Snimka--bTV_1669535257.jpg

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" подчерта, че кодовете са ...

27 ноем. 2022 | 09:47

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги, посочи зам.главният прокурор

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите
(Видео)

Борислав Сарафов Кадър: бТВ-Borislav-Sarafov-Kadar--bTV_1669567276.jpg

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави ...

27 ноем. 2022 | 18:40

Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа?, попита той

Карадайъ: Да си депесар е гордост! Истерици в НС ограничават изборните права на българските граждани
(Видео)

Мустафа Карадайъ-Mustafa-Karadaya_1669563919.jpg

Проблемът е много голям. Десният болшевизъм за нарушаване на Конституцията, ...

27 ноем. 2022 | 11:10

„Не търсим подкрепа от ПП", категоричен е депутатът

Делян Добрев: ГЕРБ трябва да започне преговори с ДБ преди връчването на мандата
(Видео)

Делян Добрев Кадър: Нова тв-Delyan-Dobrev-Kadar--Nova-tv_1669570463.jpg

"В Европа сме в едно политическо семейство. Там не се казваме ГЕРБ и ДБ, а ...

27 ноем. 2022 | 19:33

Имаме право да продаваме в България вторични продукти, получени при преработката на руски петрол, посочи той

Министър Стоянов: Инфлацията ще намалява. От ЕК се съобразиха със спецификите на българския пазар

Министър Стоянов: От ЕК са се съобразили със спецификите на българския пазар -Nikola-Stoyanov--Ne-mozhe-da-se-ochakva-ot-sluzhebniya-kabinet-v-takava-nestabilnost-da-vnasya-byudzhet_1668064387.png

Той бе категоричен, че не става дума за заобикаляне на санкциите, а освен това ...

27 ноем. 2022 | 19:11

Прав е поетът Стефан Цанев в тревогата си за "пълзящ преврат" срещу демокрацията българска…

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство

Калина Андролова: Схемата "Джемкорп" - или как ПП предаде национраната сигурност в частни ръце

Калина Андролова-1584904074.jpg

ПП се опитаха да продадат властовия център за вземане на решения в държавата ...

27 ноем. 2022 | 10:49