Кирил Петков: Чадърите свършиха, предстои лустрацияна крадците

Не бива да има човек в тази държава да се чувства над закона, включително и аз, подчерта премиерът

Петков: Предстои лустрация на крадците! Нашата роля е да сложиме хора без спирачки в прокуратурата

13869 | 17 дек. 2021 | 21:46

Приемам решението на прокуратурата, че това, което съм направил, не е престъпление. Не бих искал решението на обвинението да е взето от моята нова позиция. Според мен трябва да бъда глобен, а не с мен да се занимава прокуратурата".


Имаме страшно много проблеми в различните сектори. Добре е, че има една приемственост от служебния кабинет. Има диалогичност, а и бившият министър-председател ми помага, тъй като е част от кабинета и сега. Миналият път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото се видяхме с предишния министър, предадоха ми кабинета и ми казаха да се оправям. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в предаването „Панорама“ по БНТ.

Не беше нормално да има такъв скок на цените още в първия ден на кабинета. Това не беше добър знак за мен. Мораториумът беше правилната стъпка“, подчерта премиерът.

"В нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да минават такива игрички и машинации. Тези хора обаче са умни и ще се научат и оттук нататък с тази правилна мотивация вярвам, че коалицията ще взима правилните решения", увери той.

"Това, което ще поискам като министър-председател, е внимателно да се обследва преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, примерно външни доставчици, друг тип контрагенти, които да са на завишени цени и същевременно с това да казваме - понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител. Това трябва да стане мярка, когато няма друга възможност. Този мораториум даде всъщност глътка въздух и време да направим анализа, който е необходим. Може би ще трябва да се вдигнат цените, но това не може да бъде първата стъпка. Първо трябва да видим пробойните", заяви премиерът.

"Да, цените се качват, но моят първи въпрос е защо, след като имаме договор за по-евтин азерски газ, защо не го използваме този договор. И да видим как тази по-ниска цена с близо 50 процента би рефлектирала върху цената на парното? А ние веднага да качим цената на парното с 30 процента, това не е начинът, по който трябва да подхождаме оттук нататък. За съжаление на всички тези, които са използвали системата за кражба, бих казал директно, и се надяват, че винаги малкият потребител ще плати обяда, това време свърши", заяви Петков.

На въпрос дали президентът Румен Радев е повлиял на работата му като министър, Кирил Петков заяви: "Още като министър, когато бях, неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него дори, когато бях назначен от него. Той по никакъв начин не е изисквал, изцяло назначенията са били наши. Работата ми с г-н Рашков беше много положителна. Аз го харесвам като министър“, увери Петков.

 

Попитан дали е правилно решението на прокуратурата да не се занимава с казуса с неговото гражданство, Петков отговори: "Приемам решението на прокуратурата, че това, което съм направил, не е престъпление. Не бих искал решението на обвинението да е взето от моята нова позиция. Според мен трябва да бъда глобен, а не с мен да се занимава прокуратурата". 

 

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, каза Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

 

"Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили", заяви той


"Прокуратурата трябва да започне да си върши работата. Не бива да има човек в тази държава да се чувства над закона, включително и аз", заяви премиерът на страната. По думите му трябва да се пристъпи към съдебна реформа. Тя трябва да започне с отдръпването на Иван Гешев.

"Г-н Гешев не се е справил добре и хората искат да си отиде", смята Петков.

"Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец в България. За мен е важна лустрация на крадците и това трябва да стане институционално. Не може да стане през институции, които това не им е работата. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да направи. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой не може да се чувства защитен, независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър", подчерта Петков.

"За първи път вкарваме друг подход в управлението. В моя политически кабинет ще има съветник, който, като дойдат докладите с милионите, които трябва да бъдат дадени на общините, той с още едни очи да прегледа тези доклади и ако има съмнение да отиде на място. Аз искам да видя, че парите на българските данъкоплатци се харчат оттук нататък все едно, че харчим собствените си пари", подчерта той.

„Зеленият сертификат“ е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, числя, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства“, коментира Кирил Петков.

На въпрос дали трябва България да отстъпи за Република Северна Македония, Кирил Петков отговори, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.
"Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати", заяви министър-председателят.

 

"Промяна за Столична община би била добра за града. Йорданка Фандъкова е дъги години кмет и не се справя. Има воля за промяна и тя е неизбежна", смята Кирил Петков.

 

Никога не съм мечтал да стана премиер, но винаги съм мечтал да има промяна. Винаги съм бил фрустриран от това какъв голям потенциал имаме, а сме най-бедната страна в ЕС. Но аз изпитвам огромната отговорност за това, че ако си свършим добре работата хората ще живеят по-добре, но ако не успеем, те ще бъдат излъгани", каза Кирил Петков.

 

"Практично правителство. Идеологията като принципи за мен е някакъв начин на избягване от реалността. Да кажеш -аз вярвам само в леви политики, това не може да е вярно. За някои неща вярвам, че трябва да сме десни. Обаче за какво го правим - за да инвестираме в образование, за да няма бедни, за добро здравеопазване. Това не е ново, има и на други места по света - с десни политики да постигаме леви резултати. Оттук нататък идеологията остава на заден план", заяви той.

По думите му, мечтата му е България да бъде с най-доброто качество на живот в Европа.

 

 


От категорията

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната-Hristo-Grozev--Putin-pazi-Navalni--za-da-go-iztarguva--kogato-zagubi-voynata_1674902557.jpg

Същото се отнася и за над 15 други опозиционни лидери, които са вкарани в ...

28 ян. 2023 | 12:41

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници бе прието с мнозинство

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата-Vigenin--Predlozhenieto-na-BSP-za-bezplatni-uchebnitsi-beshe-prieto-s-mnozinstvo--vreme-e-da-uzreyat-i-za-minimalnata-rabotna-zaplata_1674901261.jpg

Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят ...

28 ян. 2023 | 12:16

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38