Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец

Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата, каза премиерът

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)

7470 | 16 ян. 2022 | 10:11

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за "македонско малцинство" в България, по тази тема не може дори да се дискутира, нашето правителство няма да допусне обсъждане на тази тема", беше категоричен той.


Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец.

Това заяви в ефира на бТВ премиерът Кирил Петков в интервю на запис, дадено в събота в МС в навечерието на официалното му посещенито в РСМ.

 

НЕ СЪМ ДАВАЛ ШЕСТ МЕСЕЦА СРОК ДА РЕШИМ КАЗУСА "МАКЕДОНИЯ"

 

"На КСНС потвърдихме досегашната позиция на България спрямо РСМ. В интерес на истината аз и сега заявявам, че срокът от 6 месеца беше за работните групи. Никога не съм заявявал срок, в който да бъде решен казуса "Македония", обясни Кирил Петков.

 

"Ще кажа на македонците, че е време политиците да спрат с празните декларации. Искам да покажа, че хората, които се чувстват силни и разбират общия ни интерес трябва да са проактивни, това е причината аз да отида в Скопие, а да не чакам тях.

 

ИСКАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

 

Искаме гаранциите, които всеки гражданин на ЕС трябва да има, нулева толерантност срещу дискриминацията. 

По принцип искаме македонските българи да бъдат включени в Конституцията - това е нещо, което искаме да дискутираме с тях, кога и по какъв начин. Това не може да стане с извиване на ръце, а с конструктивен разговор. Болезнените теми, историческите теми трябва да оставим на комисията, нека тя да си свърши работата", заяви премиерът.

 

НИКОГА НЕ СЪМ ВОДИЛ РАЗГОВОРИ ЗА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО У НАС. ТАКАВА ТЕМА НЕ СЪЩЕСТВУВА

 

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за "македонско малцинство" в България, по тази тема не може дори да се дискутира, нашето правителство няма да допусне обсъждане на тази тема", беше категоричен той.

 

"Правилата трябва да се спазват. Те са за всички, независимо дали сме част от Консултативния съвет по Национална сигурност или не. Председателят на НС Никола Минчев съобщи на всички участници, веднага щом е разбрал, че е заразен с коронавирус. Това е отговорното поведение. Той седеше срещу мен и не е имал признаци, нямало е и нито едно изкашляне. Преди 6 седмици си направих и моята бустерна доза, ето едно доказателство, че може 6 часа да си на затворено с болен и ваксината да помогне.

 

ЗНАМ КАКВА ЗАПЛАХА ЗА ДЪРЖАВАТА  Е ПРОИЗТЕКЛА ОТ ИНФОРМАЦИЯТА, КОЯТО ЦАЦАРОВ Е ОГЛАСИЛ


На въпрос за отнетия достъп до класифицирана информация и оставката на Сотир Цацаров, той заяви, че от ДАНС са преценили, че той не е надежден. Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа, каза още министър председателят.

Бях информиран за проверката от ДАНС на Сотир Цацаров, каза още Петков. И подчерта няколко пъти: Вярвам в професионализма на службите по отношение на Сотир Цацаров", но отказа да конкретизира за какво е отнет допуска до класифицирана информация на Цацаров.

По думите му, става дума за оперативни данни на службите и ДАНС е постъпила правилно и следвайки правилата.

Петков заяви, че е наясно каква заплаха за държавата е произтекла от информацията, която Цацаров е огласил, но не може да ги каже публично.

 

На въпроса дали става дума за срещата в ЦУМ между Цацаров (когато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът отговори, че знае за какво става въпрос, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.

 

"Имаше едни хора на едни позиции, които бяха със статут на недосегаеми, които бяха овластени и можеха да не спазват правилата. Това време свърши", заяви премиерът.

 

Един от първите закони за дискутиране в Пленарна зала ще е този за КПКНОПИ. Това ще е първата стъпка в посока за намаляване на корупцията, нашата цел е нулева корупция, категоричен е министър-председателят.

 

"Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата", каза той.

 

"Предполагам, че да, това е в правомощията на ДАНС", отговори Петков на въпрос дали по този казус трябва да бъде сезирана прокуратурата.

"Следващата стъпка е парламентът да промени закона за КПКОНПИ. Важен е регламентът как трябва да действа тази комисия. Това е един от първите закони, които ще влязат в пленарна зала. Това ще е крачка в посока намаляване на корупцията", съобщи той.

 

НИКОЙ ОТ ЕС НЕ МЕ Е ТЪРСИЛ ЗА ПИСМОТО НА ГЕШЕВ

 

"Никой от ЕС не ме е търсил за писмото на Гешев", разкри премиерът.

И продължи: "Не знам дали Иван Гешев се поглежда в огледалото и се чуди дали си върши добре работата, ако си отговаря - да, то аз бих бил много обезпокоен. Друг вариант е да има някаква зависимост, поради която да не може да си я подаде", каза Петков.

 

"Възможно е, Иван Гешев да не може да подаде оставката си, може да има фактори, които да не му позволяват да го направи. Ние уважаваме независимата съдебна власт, но всеки има правото да изкаже мнение дали някой си върши работата. Не става дума за политически натиск, но това, което чух вчера от парламентарната трибуна бяха доста сериозни аргументи. Мисля, че всички могат да преценят дали има справедливост", коментира той.

 

Той е на мнение, че всеки българин може да прецени дали прокуратурата си върши работата, ако те чувстват, че има справедливост и прокуратурата си върши добре работата, то тогава ние сме в грешка", смята Кирил Петков.

 

"Когато бях министър на икономиката подадохме няколко сигнала до прокуратурата. Един от тях беше за язовири, построени без право на строеж, но дори на това не видях действия от прокуратурата", каза Петков.

 

ГАРАНТИРАМ, ЧЕ УЧИЛИЩАТА ПОСЛЕДНИ ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ

"Гарантирам, че училищата последни ще бъдат затворени. За съжаление, идва сериозна вълна. Това, което виждаме в цяла Европа е факт.

 

Първата ми среща след карантината бе с доц. Мангъров. Това беше отворен диалог. Трябва да оставим специалистите да си свършат работата, може да има нещо, което не сме се сетили", каза Петков.

 

Според Петков това, което знаем е, че зеленият сертификат вдига ваксинацията. "Има директна връзка между говоренето срещу ваксините и високата смъртност от коронавирус у нас", смята Петков и заяви, че комисията от експерти "за" и "против" ваксините не е купуване на политическо спокойствие.

 

НА СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ ЩЕ СЛЯЗА МЕЖДУ ХОРАТА

Що се отнася до изказването от трибуната в НС на Христо Петров - Ицо Хазарта, че депутатите от Възраждане са фашисти, той заяви, че в ПП всеки казва каквото мисли. Следващият път, когато кажат, че ще щурмуват МС, аз ще сляза долу между хората, защото е безсмислено да се правим на войводи, категоричен е премиерът.

 

НЯМА ДА ИМА ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА

По думите му, мораториумът ще падне след като бъде сменено ръководството на КЕВР, така че да могат да бъдат анализирани скоковете в цените.

 

Петков успокои, че няма да има шоково поскъпване на тока.

Премиерът заяви, че е много доволен от поведението на полицията по времето на протеста, че са били без каски и шлемове.

Той изрази надежда, че комисията, която ще бъде създадена с противниците на мерките и ваксинирането ще доведе до диалог, а накрая правителството ще вземе решение.

 

На въпрос: Може ли да отпадне зеления сертификат, премиерът отговори: Всичко е възможно!.

 

На въпрос какво знаят службите за заплахите за живота на журналиста Атанас Чобанов, той заяви, че и ДАНС и МВР знаят за случая. "Говорил съм с тях, както и с журналиста. Работи се по случая",обясни Кирил Петков.

"Знам, че службите - ДАНС и МВР - си вършат работата по отношение на заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов.

 

ШЕФЪТ НА ПАРЛАМЕНТА ПОСТЪПИ ОТГОВОРНО 

„Мисля, че той постъпи много отговорно. Разбрах, че се е тествал предишния ден. Веднага, след като се е тествал и на другия ден и е разбрал, че е с коронавирус, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията“, каза премиерът в отговор на въпроса дали председателят на парламента Никола Минчев е имал симптоми на COVID-19 преди заседанието на КСНС и е постъпил безотговорно.

Минчев прекара 6 часа в затворено пространство с първите мъже на държавата и после от парламента обявиха, че се е почувствал зле и се е тествал за коронавирус, а тестът е бил положителен. Всички присъстващи на заседанието бяха поставени под карантина.

Петков обясни, че е стоял точно срещу председателя на НС и е категоричен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков подчерта, че е дал добър пример с това, че си е поставил бустрена доза и благодарение на това не е се е заразил от Минчев, макар да е стоял 6 часа точно срещу него.

ЗАЩИТАВАМ ПИАРА НА ПП, НО ВЛАСТТА НЯМА ПРАВО ДА СЕ МЕСИ НА МЕДИИТЕ

 

Министър председателят защити и пиарът на ПП Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при обсъждането на темата с теста на Минчев и им се е карал.

 

Въпросите за теста на Никола Минчев явно са изнервили ПР-а на нашите депутати, той е свестен човек и искам да го подкрепя. Той се пали, от негова гледна точка е било несправедливо. Но като цяло искам да кажа, че властта няма право да се меси на журналистите", каза Петков.

 

„По принцип никой не трябва да се кара на никого. Сашо Бойчев е един свестен човек, който се пали от каузи в случа е видял, от негова гледна точка, нещо несправедливо. Но трябва ясно да се каже – властта няма право да се меси в независимите медии“, коментира министър-председателят.

 

Той даде заявка да осветли начина на финансиране на българските медии от страна на агенции и други държавни структури.

"Искам прозрачност, как и кои медии се финансират и дори да има неравнопоставеност, да има прозрачност", заяви премиерът.

 

ДОВОЛЕН СЪМ ОТ НОВИЯ КОВИД-ПЛАН 

„Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хил. души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може“, заяви министър-председателят.

По думите му този модел ограничава много опцията за затваряне на училища и бизнеси.

Икономическите стимули и насърчителните мерки, които са свързани с този план, бяха оповестени заедно с ограничителните. Събирането в области дава възможност на общини с много малко интензивни легла да не бъдат затваряни. Приоритетът ще са учениците, особено децата от 1. до 4. клас., да продължават да ходят присъствено“, допълни той.

Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

Петков коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров, известен с позицията си срещу ваксините и мерките.

Премиерът уточни, че не си купува политическо спокойствие, а отваря диалога.

„Когато кажеш на едни хора, които вече почти религиозно вярват, че ваксините са нещо лошо, че нищо не разбират, не помага. Ние трябва да влезем в ниво на аргументация. Експертите от едната страна ще убеждават защо нашият подход е правилен, а техните експерти ще убеждават нашите експерти защо нашият подход е грешен. Но този диалог е важен, иначе се стига до капсулиране на части от обществото и това вдига напрежението и агресия“, обясни Петков.Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за "македонско малцинство" в България, по тази тема не може дори да се дискутира, нашето правителство няма да допусне обсъждане на тази тема", беше категоричен той.
ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си и с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.-Delyan-Dobrev--Edinstveno--Hyunday--e-saglasna-da-otgovori-na-trite-ni-iziskvaniya_1708689741.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си и с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.-Delyan-Dobrev--Edinstveno--Hyunday--e-saglasna-da-otgovori-na-trite-ni-iziskvaniya_1708689741.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

САЩ 6 месеца се договарят, ЕС не са предоставили необходимите количества

Столтенберг: Не предоставихме на Украйна това, което обещахме! Това допринесе за сериозни последици
(Видео)

Столтенберг: През последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме (На живо)-Stoltenberg--Prez-poslednite-mesetsi-ne-predostavihme-na-Ukrayna-tova--koeto-obeshtahme--Na-zhivo-_1716792989.jpg

Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има забавяне помощ за ...

27 май 2024 | 09:26

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Никой не би трябвало да има доверие на тези момчета и момичета, които си говорят махленски, каза по адрес на "Промяната" политологът

К. Методиев: Ако има учебник какво не трябва да се прави в политиката, ПП-ДБ са го изяли с кориците

Калоян Методиев: Ако има учебник какво не трябва да се прави в политиката, ПП-ДБ са го изяли с кориците-Kaloyan-Metodiev--Ako-ima-uchebnik-kakvo-ne-tryabva-da-se-pravi-v-politikata--PP-DB-sa-go-izyali-s-koritsite_1716799676.jpg

Подкрепям тази политика, която Нинова единствена отстоява в последните 5-6 ...

27 май 2024 | 11:47

Време е да спрем “Промяната” и да продължим с работата, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София

Георги Георгиев конкретно: Как се работи за хората и как не се работи - разказ по картинки

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от общината. В район „Студентски“, където се намеси областният управител на ПП Вяра Тодева – теренът пустее-V--Manastirski-livadi---Zapad--uchilishteto-i-detskata-gradina-veche-se-stroyat-ot-obshtinata--V-rayon--Studentski--kadeto-se-namesi-oblastniyat-upravitel-na-PP-Vyara-Todeva---terenat-pustee_1716813191.jpg

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от ...

27 май 2024 | 15:32