Остров Ахил, мястото, където е открит гроба на цар Самуил

Премиерът поставил задача на историците да намерят какво да дадем на гърците срещу костите

Кирил Петков искал да върне костите на цар Самуил в България

11054 | 23 май 2022 | 09:26

Скопие да направи жест към България, ако иска да вдигнем ветото и това може да бъде връщането на костите на цар Самуил у нас. Това шокирашо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.


Скопие да направи жест към България, ако иска да вдигнем ветото и това може да бъде връщането на костите на цар Самуил у нас. Това шокирашо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

"Няма да вдигнем ветото, ако Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще изпълни ангажиментите си. Един такъв жест е връщането на костите на цар Самуил у нас, каза депутатът.

 

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България отдавна води преговори в гръцките власти за тяхното връщане. Те не са под юрисдикцията на Скопие и да се поставя като условие пред РС Македония връщането им в България в контекста на вдигане на ветото е необяснимо, освен ако Сабрутев не е объркал историята.

 

Епицентър. бг научи, че премиерът Кирил Петков поставил "задача" пред български историци да направят всичко възможно, да дадем на гърците, каквото искат, за да получим мощите на цар Самуил, "защото с този акт искал да остане в историята". 

 

КАКВА Е ИСТОРИЯТА С КОСТИТЕ НА ЦАР САМУИЛ

 

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието.

 

Следват научни и исторически изследвания и Муцопулос стига до извода, че това са останките на цар Самуил и негови близки родственици – на сина му Гаврил Радомир и на племенника му Иван Владислав.

 

Впоследствие тази позиция се подкрепя и от български експерти, които също са изследвали костите. Категорична позиция по въпроса обаче няма.

 

Много е важно, че само на 5 км от остров "Св. Ахил" е селцето Герман, където в средновековната църква "Св. Герман" е открит изключително важен исторически надпис. В него се казва, че през 993 г. цар Самуил е погребал там родителите си Никола и Рипсимия, както и починалия си брат Давид. 
Очевидна е връзката с фактите от прочутия Битолски надпис, признат за автентичен дори от "скопските историчари", в който са отразени последните години на десетилетните българо-византийски войни.

 

Когато е изписан Битолския надпис, Самуил е вече покойник (6 октомври 1014 г.); през март 1015 г. е загинал неговият син и наследник Гавраил Радомир, а на престола в момента е племенникът му и син на най-големия му брат Арон, Иван Владислав, който управлява държавата до смъртта си през февруари 1018 г.

 

 Именно той поръчва на каменоделците да издълбаят триумфалния надпис от Битоля. В него той сам се представя като "български самодържец", който "беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен". 


Текстът съобщава също, че през 1015 г. владетелят е изградил битолската крепост "за убежище и за спасение, и за живота на българите". Едва ли може да се каже по-ясно кой е Иван Владислав, какъв е по произход неговия чичо Самуил, какви са родителите му Никола и Рипсимия и кой е техният народ! 

 

Така гръмва сензацията, наречена "Гроба на цар Самуил". Николаос Муцопулос обаче е огорчен от отношението на гръцката държава към находките му. По собствените му думи научната гилдия там съзнателно запазва ледено мълчание. Мълчание, което коренно се отличава от огромния възторг в Гърция при откриването през 1977 г. от археолога Манолис Андроникос край Вергина на погребение, интерпретирано твърде хипотетично като гробница на Филип ІІ Македонски. 

 

Затова Муцопулос издава книгата за проучванията си в България. Направени са и възстановки по черепа на Самуил, позволяващи днес да видим образа на един от най-великите български царе.

 

Николаос Муцопулос е награден с титлата "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2010 г. и на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

 

На церемонията в Пловдив той прочувствено заявява: "За мен ще бъде истинско щастие, ако костите на Самуил бъдат пренесени най-после в България".

 

„Цар Самуил е бил много мъдър. Повлиял е върху огромна част от Южните Балкани. Убедил е хората да го следват. Бил е справедлив и коректен. Преди всичко, прекратил несправедливото данъчно облагане. А византийците са били просто непоклатими в тази област, особено по отношение на общностите, които са се занимали с животновъдство, към власите. Те трябвало да плащат данъци още преди да са продали сиренето си. Това ги огорчавало. И Самуил сложил край. Тоест бил е политик, голям политик“, казва откривателят на светините проф. Николаос Муцопулос: 

Понастоящем костите се намират в депо в музея за византийско изкуство в Солун.


„Ако гърците гледат на тях повече като на инвентар от археологически разкопки, за нас те са реликва и затова трябва да направим всичко възможно, за да си ги върнем”, категоричен е историкът проф. Пламен Павлов.

 

Гърците също така трябва незабавно да ни върнат и Десницата от мощите на Свети Иван Рилски, която се намира в девическия манастир „Успение Богородично“ на остров Тинос. Там се крие липсващата част от мощите на Светеца, които от 1469 година са в Рилската обител.

 

Според изследвания на руски и гръцки учени Десницата на Свети Иван Рилски, която от края на X в. е била в руския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция.

 

През 2014 година в България тръгна петиция, която изразяваше желанието на много българи костите на Самуил да бъдат върнати в днешна България. Светините бяха показани на президента Росен Плевнелиев и на цар Симеон по време на техни посещения в Гърция. 

Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България. Този въпрос бе многократно поставян пред Бойко Борисов по време на неговото управление, но българските историци и по- специално проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отказват да направят тази размяна.

 

През 2015 година тогавашният премиер Бойко Борисов отказа среща с Вселенския патриарх Вартоломей I, несъгласен с претенциите му да върнем църковни реликви.

"Вартоломей отдавна ги иска тези светини. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче по различни канали се опитват да ме атакуват. Нещо повече - Гърция се опитва да изтъргува тези ценности срещу костите и плащаницата на Самуил", обясни премиерът.

Това все едно е сделка "кон за кокошка", коментира и тогавашният шеф на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него въпросните реликви са спасени от нашата армия в населената от българи Северна Гърция.

 

"Малко унизително е за държавата ни, но гърците поставят едно много голямо условие за връщане на костите срещу връщане на всички реликви, които нашата армия е взела през Първата световна война от два манастира в Северна Гърция", казва проф. Младен Григоров, един от инициаторите за връщане на костите на цар Саумил в България. Той разказва, че на гроба на Самуил гърците не разрешават и кръст да сложим, там няма нищо. 

 

„Костите на цар Самуил и на последните двама царе от Първото българско царство са затворени в подземията на Византийския музей в Солун. За гърците тези мощи нямат никакво значение. Време е отново да направим постъпления пред нашата южна съседка те да бъдат пренесени у нас“, заяви през 2021 година археологът проф. Николай Овчаров.

„Мястото на тези мощи е в родината им – България, така ще се изпълни и заветът на техния откривател, гръцкия археолог проф. Николаос Муцопулос“, призовава Овчаров.

 


От категорията

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат-1648981569.jpg

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали ...

25 юни 2022 | 23:14

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43