Ще си тръгнем по-бедни, отколкото влязохме в политиката, обясни на своите премиерът

Истината е, че има мърсотия, а чистенето не е чиста работа, каза Асен Василев

Петков на учредяването на партия ПП: Политиката е мръсно действие, сутрин се събуждам с "идиотии"...

9476 | 15 апр. 2022 | 22:18

Ще си тръгнем по-бедни, отколкото влязохме в политиката. Ако това е цената - майната му, няма да има стабилност, няма да има дълголетие. Важното е, че сме направили само правилните неща, заяви премиерът

Ще си тръгнем по-бедни, отколкото влязохме в политиката, обясни на своите премиерът-1650051822.jpgКирил Петков и Лена Бориславова-1650050476.jpg

Ще бъдем първите, които ще си тръгнем от тази игра по-бедни, отколкото сме влезли, заяви премиерът Кирил Петков по време на учредяването на партия „Продължаваме промяната“ в Пловдив.

Той подчерта, че от ПП никога не са взимали решения, които са знаели предварително, че ще се окажат грешни.

"Влизайки тук, казвайки „здрасти“ на толкова много хора, които познаваме - позитивни, готини, с надежда, смислени, си казваш: Ей, има смисъл от тази работа. Много бързо научихме и с Асен, и с групата около нас е, че сами не можем, няма как да стане само на ентусиазъм, но колкото повече работим заедно, бутаме в една посока, толкова повече промяната започва да се случва. 

 

Добре бе, защо сме такива мазохисти, защо го правиме. Ние сме първите, които ще излязат от тази игра по-бедни, отколкото сме влезли“, заяви министър-председателят на учредителното събрание. Той разказа за всичкото удовлетворение, което получава на моменти от работата си – например, когато здравният министър Асена Сербезова каже, че трябва да бъдат повишени заплатите на медицинските сестри.

Изведнъж целият шит (л*йна), който се е случил през последната седмица, си е заслужавал“, каза премиерът пред по думите му стотиците, събрали се за учредяването на партията.

"Сега слагаме формалния вид. Това, което можете да видите наоколо, са толкова много хора с една обща кауза. Промяната изисква доста време, усилия и хора. Не е свързана с изборни цикли", заяви Кирил Петков преди официалното учредяване на партията.

 

Политиката е мръсно действие, всички казват – не отивай там, за да не се мърсиш. Има една книжка на Макиавели от 14 век (бел. ред. Николо Макиавели е роден през 15 век и пише „Владетелят“ през 16 век), че политиката е мръсна работа. Трябва да правиш мръсни неща, за да успееш. Четейки тази книга, ти се доповръща. Но има една глава – това Макиавели го е писал, абе има едни хора, правят всичко, което не казвам, но, вика, въпреки това, са успешни, вика“, каза Петков и обеща с риск да не е успешен да не управлява по съветите на Николо Макиавели.

Ами тогава, м*йната му, няма да има успешност, няма да има дълголетие, но сме направили правилните неща и сме ги направили заедно“, каза Петков.

 

На учредяването на партията в Пловдив Петков заяви, че когато е видял присъстващите в залата (по думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев около 1000 души- бел. ред.), си е казал, че има смисъл от това, което правят.

"Това, което научихме много бързо, е, че сами не можем. Няма как да стане само с ентусиазъм, но колкото повече сме, толкова повече промяната започва да се случва", допълни министър-председателят.

Той изтъкна, че всяка сутрин се събужда с "всякакви идиотии".

Чета ужасяващи неща и се питам защо сме такива мазохисти. Обаче от време на време се случва нещо - например реформа за здравеопазването и си казвам, че за заради това си заслужава".

От думите на Петков стана ясно, че е водил "лична битка с един мафиот на морето", пращал е писма до институции.

"Но сега играта приключи - дюните на Корал са спасени", обяви той, а присъстващите в залата му ръкопляскаха.

Премиерът добави, че както при първата работа, така и при първите 100 дни на правителството е нормално да се допускат грешки, но тези, които не трябва да допускат, са решения, които са знаели, че са грешни, но са ги направили.

 

Пред журналисти Кирил Петков заяви, че не е задължително всички министри от квотата на "Продължаваме промяната" да заемат ръководни позиции в новоучредената партия: „Някои хора не искат да са в политиката, но да симпатизират“.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който е съпредседател на "Продължаваме промяната", заяви, че са се присъединили към първия служебен кабинет на президента Румен Радев, защото една "малка група" си присвоила властта и я използвала за собствени цели.

"Никога не съм си мислил, че ще стана член на партия, камо ли да я основавам (...) Тази група така е организирала правилата на играта - или им помагаш да крадат, или напускаш страната. Имаше тук-там няколко индустрии, които живеехме в малък кръг, напълно изолирани", каза още той.

По думите му така тази политика е изгонила 800 000 души за 10 г. и определи това като най-голямата загуба за България.

"Затова се присъединихме към първия кабинет, сложихме каските и имаше 20-ина човека достатъчно луди, които скочиха с нас, без да знаят дали ще е успешно и дали ще катастрофираме челно. Оказа се що-годе успешно", каза още Василев.

Той обясни как са се събрали 7 души на основаването на "Продължаваме промяната", от 7 са станали един автобус с хора, а сега - на учредяването на партията, около 1000.

"Всеки един от вас според мен е тук, не за да уреди живота си, а защото е оставил на страна малко по-скопоен живот с идеята, че ако не си помогнем, няма кой. Ако ние не оправим страната, няма да има какво да оставим на следващото поколение", добави вицепремиерът.

Според Василев на тях се е паднала честта да сложат гумени ботуши, лопати и фадроми и да започнат да чистят.

"Истината е, че има мърсотия. Хората в Народното събрание се допират до нея всеки ден, а чистенето не е чиста работа. Някой обаче трябва да я свърши, в процеса трябва да отпушим неща, които са затлачвани с десетилетия и това отнема време, кураж, нерви", бе категоричен Асен Василев.

Съпредседателят на партията благодари на трите партии-мандатоносителите - Волт, СЕК и "Социалдемократи".

След като двамата говориха, в залата беше пуснато видео, с което от "Продължаваме промяната" представят приоритетите си.

"Започнахме с една мечта - България да бъде прекрасно място, правителството да не ни краде, полицията да защитава добрите, а прокуратурата да обвинява лошите. През последните 10 г. имаше кражби, толериране на престъпността и безправие (...), задуши се развитието на страната ни" - това бяха само част нещата, споменати във видеото.

На него имаше кадри на главния прокурор Иван Гешев, бившия премиер Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски, арестите на демонстранти от протестите през 2020 г., "чекмеджето", както и красиви места от България. Клипът завърши с кадри от избирането на правителството "Петков" на 13 декември 2021 г.:

"Целта ни е да променим всичко това и да заемем своето достойно място при европейските народи. Това е промяната, от която всички честни хора имаме нужда. Промяната, която дойде след протестите на младите свободни българи".

 

Още преди учредяването Асен Василев потвърди, че той и Кирил Петков ще са съпредседателите на "Продължаваме промяната". Ще има двама съпредседатели без заместници, Изпълнителен съвет, Национален съвет и Общо събрание на членовете. 

 

С 30 минути закъснение тръгна учредителното събрание на ПП „Учредяваме промяната“ заради закъснение на председателя на НС Никола Минчев.

 

В началото на живото излъчване на събитието пък премиерът Кирил Петков и партийното ръководство се поздравиха под DJ музика.

Зрителите с изненада изслушаха хитовото парче на младата американска певица Gayle – Abcdefu”.

Буквално в песента се пее:
„Да те е*а и теб, и майка ти, и сестра ти, и работата ти,
и строшената ти кола и тези л*йна, които наричаш изкуство.
Да те е*а и теб, и приятелите ти, които повече няма да видя.
Всички, освен кучето ти. Всичките можете да ходите на м*айната си“


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19