Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна

40% от всички доставки на дизел за Киев идвали от България

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна

6873 | 27 ян. 2023 | 18:57

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и боеприпаси и са ги препращали до правителството или директно до тогавашния премиер Петков


Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна чрез редица посредници, започват през април и продължават и до днес. Тази информация беше потвърдена пред "Гласът на Америка" от посолството на Украйна в София. От края на миналата година, след решение на парламента от 3 ноември, България започва открито да предоставя оръжие и техническа помощ на Украйна.

По-рано германският вестник Die Welt публикува разследване, според което през първите месеци на войната в Украйна започват да пристигат български оръжия, които са 30% от цялата военна помощ.

В ексклузивно интервю за "Гласът на Америка" тогавашният министър-председател Кирил Петков заяви, че правителствената коалиция, съставена от четири партии с различни идеологии, изисквала безпрецедентно ниво на координация и изключвала възможността за преки доставки за Украйна.

"Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че трябва да разполагаме с тези боеприпаси. Те го купуваха в България и го даваха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата възможна комбинация. От една страна, бихме могли да допринесем много за подпомагането на украинската армия. От друга, украинският народ не плаща много или изобщо не плаща. И трето, нямаше директен износ от България за Украйна, което отговаряше на изискванията на нашия коалиционен партньор", казва Петков в интервю по Skype в понеделник, 23 февруари.

В края на юни миналата година българският парламент гласува за разпускане на правителството на Петков, а от началото на август то не изпълнява функциите си. Петков и неговата партия "Продължаваме промяната" планират да участват в следващите парламентарни избори, които са насрочени за 2 април, припомнят от "Гласът на Америка".

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и боеприпаси и са ги препращали до правителството или директно до тогавашния премиер Петков. Нито българската, нито украинската страна ще кажат какви са били оръжията. Пентагонът също отказва да предостави тази информация, допълват от там.

"Оставаме ангажирани с независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и осъждаме руската инвазия по възможно най-категоричен начин. България е единна със своите съюзници и партньори, включително САЩ, в предоставянето на помощ в областта на сигурността, както и на хуманитарна и енергийна подкрепа за Украйна", заявиха от българското посолство в САЩ.

Освен това от тази страна за Украйна идва и критично важно дизелово гориво, което съставлява до 40% от всички доставки, съобщава Die Welt. Петролът за това гориво се доставя в България от Русия и се преработва в рафинерия, собственост на руската компания "Лукойл".

В същото време България е смятана за една от най-проруските страни в региона, а членовете на правителствената коалиция публично заявяват, че няма да изстрелят нито един куршум към Украйна. През април 2022 г. 44% от българите смятат, че НАТО е отговорна за войната в Украйна - най-високата стойност сред 16 европейски държави и Обединеното кралство, анкетирани от YouGov, международна група за данни и анализи.

Как точно са били доставени оръжията и горивата и как войната в Украйна е променила българското общество - за всичко това говори тогавашният министър-председател Кирил Петков в ексклузивно интервю.

"Едно от събитията, описани в публикацията на Die Welt, са срещите на 25 и 26 февруари в Брюксел и Париж, на които обявихте така нареченото "българско предложение". Можете ли да ни разкажете какво се случи на тези срещи?", такъв въпрос зададе на Петков Татяна Ворожко от "Гласът на Америка".

"Никой не е очаквал толкова голяма атака. Бързо разбрахме, че това няма да е регионален конфликт. Това е война, която е започнала с пълна сила. Осъзнахме, че колкото по-последователно и бързо действаме в Европа, толкова по-голямо е въздействието. Освен това осъзнахме - и президентът Зеленски говори много добре - колко ужасно е положението. "Денацификацията", за която говори Русия, е нещо изключително страшно и България знае за нея", отговаря Петков, пред "Голос Америки Українською".

Знаем какво е означавало това през 1944 г., когато са "денацифицирали" България. Това означаваше да влезеш и да убиеш всички здрави сили в обществото. След това имаше първоначална идея за санкции - забрана за влизане на Путин, Лавров - малки, повърхностни стъпки, но бяхме изправени пред съвсем различна ситуация.

Тогава осъзнахме, че едно от първите неща, които можем да направим заедно като европейци, е да замразим приходите, които отиват за войната. Разбрахме, че резервите на руската централна банка се държат отчасти в еврооблигации и американски облигации. Ако ги замразим и направим нетъргуеми, те няма да могат да бъдат използвани за водене на война в степента, на която разчиташе Путин.

Казах: "Вижте, първото нещо, което можем да направим, е да замразим резервите на централната банка." Същата вечер получих много положителна реакция от Европейската комисия и някои лидери, които, разбира се, няма да споменавам. Но някои от лидерите смятаха, че това е голям проблем и че първо трябва да се прецени какво ще бъде въздействието.

На следващия ден министрите на финансите провеждат заседание. Разбира се, както знаете, финансовите министри са консервативни по природа. Но Асен Василиев произнесе пламенна реч и каза, че не можем да губим време: "Ако президентът Зеленски е на първо място в списъка на убитите, сигурен съм, че семейството му ще бъде на второ място, а водещите членове на обществото - на трето." Това беше най-добрата реч на консервативен министър на финансите, за която трябва да сме смели. Няколко дни по-късно беше обявено изпълнението на този план, който в Брюксел беше наречен "българското предложение".

"Бяхме в много сложна ситуация. За първи път в България имахме четирипартийна правителствена коалиция, което изискваше безпрецедентна координация между партии с различни идеологии. От една страна, имахме дясна демократична партия. Ако зависеше от тях, щяха незабавно да изпратят всичко в Украйна. Те имат силно антируски възгледи, тъй като родителите на много от тези хора са били жертви на събитията от 1944 г. От друга страна, коалицията включваше бившата Комунистическа партия, която е тясно свързана с Русия. И казаха, че нито един куршум не бива да порази Украйна, защото в противен случай те ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува.

Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че трябва да разполагаме с тези боеприпаси. Купили са го в България и са го предоставили безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата комбинация. От една страна, бихме могли да допринесем много за подпомагането на украинската армия. От друга страна, украинският народ не плаща много или изобщо не плаща. И трето, нямаше директен износ от България за Украйна, което отговаряше на изискванията на нашия коалиционен партньор.

И това е силата на партньорството, силата на НАТО. Много от страните, на които сме продали оръжия, са директни компании или директни правителствени програми. Нашият принос е, че успяхме да координираме и ускорим тези отношения", така Петков отговори на въпрос как е започнала доставката на оръжия.

Източник "24 часа"

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и боеприпаси и са ги препращали до правителството или директно до тогавашния премиер Петков

От категорията

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

С документа се забраняват плаващите мнозинства

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията-Memorandumat-na-PP-DB--Partselirane-na-darzhavata--diskriminatsiya-spryamo-DPS--izolirane-na-opozitsiyata_1708466344.jpg

Дори и ДПС, което подкрепяше всички евроатлантически решения на сглобката, е ...

20 февр. 2024 | 23:57

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33