Филип Димитров навремето вкара русофобията и следването на американската линия част от българската политика. Кирил Петков уверено върви по пътя му.

Като предшественика си от 90-те премиерът се скара с „всички“ и управлява с близкия си кръг

Кирил Петков по стъпките на Филип Димитров. Задават ли се нови "Боянски ливади"?

26210 | 9 май 2022 | 15:55

Няма мир дори в правителството – министър-председателят не си говори с един от коалиционните си партньори – Слави Трифонов


Премиерът Кирил Петков с бързи крачки върви по стъпките на далечния си предшественик от началото на 90-те години Филип Димитров и по всяка вероятност като него ще катастрофира политически. Причината – скарване с всички в държавата – от синдикати до работодатели, от президента до коалиционните си партньори в правителството, водене на политика на инат и липса на коалиционна култура.

Филип Димитров, който управлява България като министър-председател от ноември 1991 г. до декември 1992 г., в последните десетилетия е титулован „първия демократично избран премиер“. Той става премиер от лидер на СДС. Днес много от грешките на сегашния конституционен съдия вече са забравени, но историята помни.

България по време на неговото управление първа признава Македония и то с това име, а не като Бивша югославска република Македония. Но от този приятелски жест на добросъседство страната ни не извлича никакви ползи.

Димитров започва икономическа реформа, която води до увеличаване на безработицата и рязък спад в жизненото равнище на хората. Заради опита да прокара т.нар. шокова терапия се скарва със синдикатите. Профсъюзите се отказват от споразумението за въздържане от стачки и дори смятания тогава за близък до СДС синдикат „Подкрепа“ се обявява срещу политиката на правителството.

Тогава още не бе извършена приватизация, предприятията са държавни и организации на работодателите като днешните няма.

Димитров се скарва с президента (1990 – 1997 г.) д-р Желю Желев, когото е наследил на поста лидер на СДС.
Воюва с извънпарламентарните партии и църквата.

По негово време се разгръща разколът в БПЦ. Филип Димитров, без да се съобразява с вековния църковен канон, взема страната на разколниците. В един от сблъсъците те свалят бялото було на патриарх Максим.

Постепенно в пресата се появяват публикации за стила на вземане на решения на премиера и за неговото обкръжение.

Заради критиките в медиите, Димитров обявява война на пресата..

Така се стига до т.нар. "Боянски ливади". Под това име в историята остава пресконференцията, която президентът д-р Желю Желев свиква на 30 август 1992 г. На нея държавният глава отправя остра критика към премиера Димитров, заради това, че се е скарал с медиите, синдикатите, църквата, президентството и извънпарламентарните политически формации. "Боянските ливади" днес са сочени като основна причина за падането на правителството на Фимитров. Интересното е, че това се случва след като  премиерът предизвиква вот на доверие в парламента и на 30 декември 1992 г. го губи.

От това, което наблюдаваме днес, се вижда, че Кирил Петков уверено върви по неговия път. Грешките на Петков сякаш са повторени като под индиго на тези, които свалиха Ф.Д. от власт.

Кирил Петков е първият премиер от 2001 г. насам, който не показа уважение към БПЦ и не покани патриарха за клетвата си в Народното събрание. И естествено не получи благословията на църквата. Когато се опита да изглади отношенията си с БПЦ, го направи в нарушение на устава и канова – в един ден реши, че патриарх Неофит трябва да го приеме сега и веднага, защото така му е хрумнало. Не стана.

Публична тайна е, че Петков е в обтегнати отношения с лидера на коалиционния си партньор ИТН – Слави Трифонов. Лидерът на ИТН остро критикува поведението на премиера по отношение на СР Македония, разби на пух и прах идеята му „дари заплата за оръжие на Украйна“, като я нарече „чудовищна“ глупост.

Премиерът е скаран и с президента Румен Радев, който заради него наруши Конституцията и го назначи за министър на икономиката в първия си служебен кабинет. Без Радев Кирил Петков нямаше да е днешния Кирил Петков.

 

Вече и за него, като за Филип Димитров, се говори, че взима решения, които консултира с близкия си кръг, а не както подобава на премиер на коалиционно правителство – с коалиционните си партньори.

В края на миналата седмица Кирил Петков се скара чудовищно с представителите на бизнеса, на синдикатите, на превозвачите.

 

Превозвачите извадиха на светло разговора си с премиера, в който той им крещи и казва „Тук аз определям правилата!“

 

Едрият бизнес е затаил дълбока обида към Кирил Петков заради неразбирането му, че поскъпването на природния газ директно убива големите български предприятия и води до масова безработица.


С действията си Кирил Петков дори надмина Филип Димитров – той предизвика разкол в самото правителство. Защото бизнесът и синдикатите не отказват разговор с кабинета. Просто не искат да чуват за трима души – за премиера, за вицепремиера и финансов министър Асен Василев и за министъра на транспорта Николай Събев.

Към този момент нови "Боянски ливади" сякаш не се задават, но ситуацията в България така екстремно се развива, че няма да бъде чудно, ако президентът Румен Радев, който днес заяви, че "най-малко в момента имаме полза от нови избори", утре смени радикално позицията си.

Особено, ако премиерът Кирил Петков продължава да следва сляпо това, което му нашепва посланикът на САЩ.

 Същия "грях" имаше и Филип Димитров. И той вървеше по "винаги правилната американска линия". Бе първият български премиер, който отиде в Израел и се изкачи на Голанските възвишения (окупирана от Израел част от Сирия - б.р.) и с това занули връзките ни с арабския свят.

Управлението на Филип Димитров, макар и кратко, имаше дълготрайни последици за народното стопанство със съсипването на селското стопанство и индустрията.

 

Димитров сложи началото и на русофобията като политическа линия в управлението на България.

 

Кирил Петков и тук върви по стъпките на Димитров. Той даде да се разбере, че ще скъса всички връзки с Русия - особено енергийните, щом  го иска Големия брат. Заяви го без да мисли откъде ще дойде природен газ, как и на каква цена, ако спре руският. Не помисли какво ще стане с българската индустрия, ако газът е дори с 50% по-скъп, а не със 100%, както казват песимистите. Като последица от действията на Кирил Петков ще бъде убито и българското земеделие.

Същото се случи по времето на Ф.Д. 

 

А какво следва след краха на индустрията добре знаем пак от времето на Филип Димитров - масова безработица, рязко спадане на жизненото ниво, декласиране на големи маси от населението. 

 

Днес НСИ отчете нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите. Общият показател на доверие на потребителите намалява с 4.9 пункта спрямо равнището си от преди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в селата, така и в градовете.

 

Правителството на Филип Димитров изкара едва 13 месеца. Правителството на Кирил Петков още няма и шест месеца, но вече всички виждат края му. Стигне ли до момента, в който Петков ще предаде българските национални интереси, пътят му към политическото бунище ще бъде много кратък!


Еврохолд

От категорията

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност-Prof--Stoyan-Denchev-za-patriarh-Neofit--Govoreshe-blago--peeshe-kato-slavey_1710605555.jpg

А иначе вчерашния ден, с избора на Рая Назарян, започна много добре и завърши ...

21 юни 2024 | 10:09

В САЩ си блъскат главите за оста Москва-Пхенян, изненадани от скоростта на руския завой на Изток

Влдимир Путин и Ким Чен-ун -Snimka--kremlin-ru_1718864470.jpg

Визитата на Путин в КНДР показва как враговете на САЩ се съюзяват, докато ...

21 юни 2024 | 11:40

Украински икономист: Путин, подобно на Петър I, проряза прозорец - но към Азия

-Putin--Petar-I_1718986266.jpg

"Русия ни казва, че ако войски на НАТО, дори под формата на инструктори, ...

21 юни 2024 | 19:10

ISW: Путин заплашва с ядрени оръжия, ако Украйна победи, но реална ескалация е малко вероятна

-1523090834.jpg

На пресконференция в Ханой руският президент обясни, че поражението на бойното ...

21 юни 2024 | 17:57

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07