Кирил Вътев: Ще въведем електронно идентифициране на всяко животно - само така можем да подпомагаме

460 фирми, свързани с отглеждане на животни, са фалирали миналата година, потвърди министърът на земеделието

Кирил Вътев за протестиращите: Те не желаят диалог, искат оставки, трябва да спрат да крещят

12998 | 13 февр. 2024 | 08:41

80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос, посочва той


"Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара, но за това трябва да имаме изключителна ориентация към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока производителност, което да води до по-ниски себестойности."

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред Нова телевизия.

 

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически, изтъкна  министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод протестите на земеделците.


Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони, коментира министърът.

Без поливане постигаме 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг. Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лев, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с - 1600 лв., тоест 4 пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, обясни Вътев.

Той попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск - искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката, обясни още министърът.

По повод протестите на земеделци и производители министърът коментира: "Те нямат желание за диалог, искат да протестират, искат оставки. И тук вече трябва да търсим друг път на мисълта за тези протести. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат. Много години е угаждано - не трябва да се угажда, а да се търсят резултати."

2023 година е много тежка за зърнопроизводителите, защото година по-рано засяха скъпа реколта, поскъпнаха и препарати, стопанската година е различна от финансовата. И тази година те са на загуба около 30%, коментира той.

В сектора "плодове и зеленчуци" е много спорно въобще дали са на загуба, но тъй като това са чувствителни сектори, които имат нужда от развитие и не искаме те да си загубят стойността, затова ги подкрепяме.

Безусловно подкрепяме плодове и зеленчуци, производители на мляко, животновъдство, допълни министърът. 460 фирми, свързани с отглеждане на животни, са фалирали миналата година, потвърди той. Но допълни, че регистрираните като брой животни в системата расте.

Европейският регламент ни задължава да подкрепяме животни, които да регистрирани. Затова влизаме при едрите преживни животни. Предстои да въведем електронно идентифициране на всяко животно и така ще знаем във всеки момент кое животно къде се намира. За да закупим тези устройства, трябва да знаем колко са нужно, затова в момента правим преброяване на животните. Това е нужно, защото, за да се подпомага, едно животно трябва да бъде идентифицирано, обясни още министърът.

В подписаното в понеделник било заложено подпомагане и за пчеларите. За да се стигне до подпомагане, трябва да спрат хората да крещят и да се направят анализи, обясни министърът. Като пример даде размера на стопанствата по брой декари. Оказало се, че най-голям брой са до 300 дка.

Проблемът не е национален, български, а общоевропейски, и е функция от прекалено амбициозната Зелена сделка, която прави земеделието неконкурентно спрямо страни извън ЕС. Затова всички в ЕС протестират срещу вноса от трети страни, допълни министърът.

Изключително добре разбирам обективните основания за протеста. Добре разбирам и субективните - на тези, които днес ще излязат - те отказват диалог и искат да протестират, коментира още Вътев.

Приемете, че в момента върви една инерция, която трябва да спре. Очакваме актуализация на климатично-почвената карта на България. Климатичните промени водят до повече вода и повече огън - трябва да сме готови за реакция при тези ситуации. В тези променени условия имаме достатъчно научни данни, имаме много добра аграрна наука, която много точно може да определи при тези климатични промени какви култури и конкретни сортове в различни региони може да се ползват, допълни министърът. Това трябвало да се случи в разговори с хората от сектора, с хората от науката, тогава програмата щяла да е подредена.

Държавата трябва да създава условия, останалото е въпрос на предприемаческа инициатива. Имаме прекрасни ферми в България. Тук са тези, които са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни, а искат субсидии, каза още министър Вътев.

 

 

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат.

Според него практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

 

Кирил Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи", каза Кирил Вътев.

 

Той уточни, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Вътев добави, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно. „У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни", каза още министърът. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. „Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест”, добави той.

 

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза още министър Кирил Вътев.


От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев-Vanya-Grigorova--Porednoto-tsirkadzhiysko-izpalnenie-na-Vasil-Terziev_1708623212.jpg

Настоящият кмет Васил Терзиев не присъства на заседанието, в началото на което ...

22 февр. 2024 | 19:33

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53