Днес наш гост е французинът Жорж Ру - специалист по информатика, известен у нас с интригуващите си фотоизложби за загадъчни небесни явления.
Роден и израснал непосредствено до старите Хали в центъра на френската столица, като дете той непрекъснато вижда огромни количества разнообразна храна, на която парижани ще се насладят още същия ден. Може би това обяснява силното му пристрастие към храненето и готвенето.
В Париж Жорж Ру започва работа като специалист в сферата на информатиката, следващите му работни места, на които се спира за дълго, са Европейският център за метеорологични изследвания в британския град Рединг и филиалите на Европейското патентно ведомство в Хага и в Берлин. В Германия, където живее и сега, започват и уникалните му арт прояви. Жорж Ру има отличия като графичен дизайнер, снимал е и документален филм. Но в артистичните среди на Германия и България той е известен най-вече с фотографското си творчество, вдъхновено от силата на необикновените явления в природата. Фотосите му улавят мистериозни небесни проявления и обекти. (В 18 ч. на 10 юли в присъствието на автора се закрива поредната му изложба в зала „България“.) Авторът подчертава, че тези фотографии не са фотомонтажи. Той е убеден, че светът, в който живеем, е една загадка, и се надява да ни подскаже с работата си, че не сме сами в Космоса.
Необходими продукти (за 4 порции)
200 г маслено тесто
3 яйца
400 г крем фреш (продава се в магазините)
200 г сьомга
1 глава фенхел (резене)
1 връзка копър
магданоз
кориандър
щипка индийско орехче на прах
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Тестото се оставя за един час в хладилника, след което се разточва с дебелина 4-5 мм, разстила се в предварително намазнената кръгла тава (20/24 см в диаметър), така че да покрие дъното и стените, като се оставя малък ръб.
2. Сьомгата се задушава с копъра, магданоза и кориандъра, също и с нарязания на ситно фенхел (резене).
3. В голяма купа се разбъркват яйцата, крем фрешът (гъста заквасена сметана), задушената сьомга и фенхелът до получаването на хомогенна смес.
4. Добавят се солта, пиперът и индийското орехче, сместа се излива в подложката от тесто в тавата.
5. Пече се около 45 мин във фурната на 200 градуса. Когато сместа започне да бухва, фурната се изключва и кишът се оставя вътре, докато се зачерви.