Китай налага санкции на Пелоси и роднините й заради посещението ѝ в Тайван

Белият дом привика китайския посланик, за да потвърди, че САЩ не желаят криза в региона

Китай налага санкции на Пелоси и роднините й заради посещението ѝ в Тайван

3795 | 5 авг. 2022 | 13:33

Министърът на външните работи Ван И заяви, че 82-годишната Пелоси "сериозно се е намесила във вътрешните работи на Китай, сериозно е накърнила суверенитета и териториалната цялост на Китай


Белият дом привика китайския посланик, за да изрази несъгласие с действията край Тайван и и да потвърди, че САЩ не желаят криза в региона

Китай обяви, че налага санкции на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и на близките ѝ роднини заради посещението ѝ в Тайван, предаде Би Би Си.

Министърът на външните работи Ван И заяви, че 82-годишната Пелоси "сериозно се е намесила във вътрешните работи на Китай, сериозно е накърнила суверенитета и териториалната цялост на Китай, сериозно е потъпкала принципа за единен Китай и сериозно е застрашила мира и стабилността в Тайванския проток".

Междувременно Белият дом привика китайския посланик, за да изрази несъгласие с действията край Тайван и да потвърди, че САЩ не желаят криза в региона, след посещението на Пелоси на острова, което предизвика рязка ескалация на напрежението в Тайванския проток тази седмица, пише в. "Вашингтон Пост".

"След нощните действия на Китай извикахме посланика на Китайската народна република Цин Ган в Белия дом, за да протестираме срещу провокативните действия на КНР", заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби. "Осъдихме военните действия на КНР, които са безотговорни и противоречат на дългогодишната ни цел за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток", каза той.

Китайски военни кораби и самолети проведоха военни учения във водите близо до Тайван в петък, съобщи Министерството на отбраната на острова, тъй като напрежението в региона ескалира след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова тази седмица, съобщи Си Ен Ен.

Министерството съобщи, че силите на Китайската народноосвободителна армия са пресекли средната линия - точката по средата на пътя между острова и континентален Китай - ход, който нарече "силно провокативен акт".

Досега линията е била неофициална, но до голяма степен спазвана граница на контрол между Пекин и Тайпе.

Небето и водите около Тайван се превърнаха във фокусна точка, тъй като Пекин повишава напрежението не само с Тайван, но и със съседна Япония, която подаде официален протест пред Китай, след като пет снаряда се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония.

Ракетите бяха сред няколкото изстреляни от Пекин в четвъртък - някои от тях прелетяха над Тайван - докато Пелоси пътуваше към Токио, където се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида.


Намери своята история

От категорията

Генералният прокурор на САЩ лично е разрешил обиска в имението на Тръмп във Флорида

Генералният прокурор на САЩ лично е разрешил обиска в имението на Тръмп във Флорида-1660294878.jpg

Гарланд каза, че лично е разрешил обиска и добави, че министерството на ...

12 авг. 2022 | 11:59

Още жертви от Буча бяха погребани в гробове, означени само с номера

Още жертви от Буча бяха погребани в гробове, означени само с номера-1660295108.jpg

Погребаните две жени и осмина мъже бяха открити в масов гроб близо до местната ...

12 авг. 2022 | 12:03

Китайският външен министър към САЩ: Борбата срещу 1,4 милиарда китайци няма да завърши добре

Китайският външен министър към САЩ: Борбата срещу 1,4 милиарда китайци „няма да завърши добре“-1652975682.png

Ръководителят на китайското външно министерство оцени действията на ...

12 авг. 2022 | 12:08

Washington Post: ФБР е търсило в имението на Тръмп секретни документи, свързани с ядрени оръжия

В понеделник вечерта Тръмп заяви, че имението му в Мар-а-Лаго е било претърсено от агенти на ФБР.-1660284640.jpg

Бившият президент добави, че агентите на ФБР не са позволили на никого, ...

12 авг. 2022 | 09:07