Седмицата на азиатските изкушения в МЕТРО приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен във веригата магазини.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Детелина Лозева от Бургас ни изпрати рецепта за Китайски рулца с шунка и пилешко месо. Тя я открила в сайт за рецепти и трите й деца често я карат да им ги приготвя.
Необходими продукти:
3 големи пилешки гърди без кожата и костите
10 парчета нарязана шунка, всяко разделено на 4 ленти
1 опаковка топено сирене, нарязано на ленти от по 0,6 см
смлян бял пипер
сол
лумпия, листа за пролетни рулца, около 40 парчета
1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. галета
олио
2 с.л. масло
2 с.л. царевично нишесте
1 ч.ч. мляко
Начин на приготвяне:
1. На пилето: Нарежете пилешките гърди на тънки резени. Поставете пилешките ленти между восъчна кухненска хартия и с помощта на чукче за пържоли ги изтънете още. Нарежете лентите на парчета с големина около 5 х 10 см и заделете настрана.
2. На аранжировката: В голяма чиния поставете парче лумпия. Отгоре сложете 1 лист пиле, след това шунка и накрая сиренето. Навийте лумпията наполовина, като сгънете двата края и след това навиете цялата и поръсите с малко вода, за да залепне. Повторете същото нещо с останалите продукти и заделете настрана.
3. На тестото за увиване: Разредете брашното с вода, като за палачинки.
4. За изпържване: Загрейте голямо количество олио в дълбок тиган (уок). Сега потопете всяко рулце в течното тесто и след това в купата с галетата, докато се покрие добре. Изпържете на маслена баня при средна или ниска температура 2-3 мин. или докато стане златисто-кафяво.
5. На соса за потапяне: Загрейте маслото в тиган докато започне да пуши, разбъркайте вътре царевичното нишесте, докато стане на бучка. В отделна тенджерка загрейте млякото докато заври. Прибавете сместа с царевичното нишесте и оставете да къкри 1 до 2 мин., като бъркате от време на време докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и пипер на вкус.