Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще ви представим една рецепта за класически крем брюле.
Необходими продукти:
3 жълтъка
240 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. кристална захар
2 ч.л. светло кафява или бяла захар
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 150 градуса.
Разбиваме жълтъците със захарта и ваниловия екстракт до кремообразна смес.
Загряваме сметаната почти до кипене и внимателно я прибавяме към разбитите жълтъци, като разбъркваме постоянно.
Разпределяме сместа в 4 огнеупорни формички с обем 125 мл.
Поставяме формите в дълбок съд, в който наливаме топла вода. (Водата трябва да достига до средата на формичките с крем. Това ще позволи на крема равномерно да се запече).
Наблюдаваме водата да не заври, при нужда по време на печенето доливаме хладка вода.
Печем 25-30 минути, като проверяваме готовността както при чийзкейк - средата на крема трябва да е като желе при леко разклащане на формата.
Изваждаме крема от водната баня, охлаждаме го за 2-3 часа в хладилника.
Посипваме крема със захар и го запичаме за 3 минути под грила на печката. Най-добре би било да карамелизираме захарта със специална горелка.