Снимка: БГНЕС

Владимир АМПОВ-ГРАФА:

Ключът към щастието е да следваш мечтите си

14587 | 19 апр. 2015 | 15:54

С увеличаването на отговорностите преразгледах приоритетите си и вземам по-бързо решения

Снимка: БГНЕС-1429448552.jpgС Михаела Филева и Вензи на наградите на БГ радио.-1429448796.jpg-1429448628.jpgПрез ноември 2014 г. на свой концерт Графа качи децата си на сцената и изпя заедно с тях „Давам всичко за теб“. На снимката е с Крис на раменете си.-1429448611.jpgВлади от дете обича да влиза в студиото на
баща си.-1429448576.jpg

- Влади, преди интервюто сподели, че по цял ден си в студиото заради новия албум на Михаела Филева. Какво ще представлява?


- Албумът ще се казва „Инкогнито“ и ще включва освен хитовете на Михаела Филева досега („Опасно близки“, „Приливи и отливи“, „Когато ти трябвам“) и чисто нови песни, на някои от които тя самата е автор.


- Колко от парчетата в албума на Михаела са твои?


- Не съм ги броил, но са доста. Все пак аз съм музикален продуцент на албума и
следя нещата


да са добре
във всяко отношение.


- В компанията ти „Монте мюзик“ откривате и продуцирате млади таланти. Как ги избирате?


- За нас най-важно е да са талантливи, позитивни и интелигентни хора. Да са готови да работят на ускорени темпове и да имат творческо мислене.


- Кое е последното ви голямо откритие?


- Близначките Алекс и Влади. Освен безспорния им талант те са много искрени и отдадени на музиката.


- Не е ли голяма смелост да си музикален продуцент в условията на нескончаема криза?


- При добро планиране, правилна стратегия и концепция, риск в умерени граници, както и голяма доза интуиция нещата се получават. Винаги има изход, когато гориш от желание в работата си.


- Какво те крепи и ти дава енергия да продължиш?


- Вярата в доброто, в любовта, в семейството. Това, че виждам смисъл, че музиката в България има посока, има хора, които харесват и слушат българска музика, и то от най-младото поколение.


- Как се справяш със завистниците и недоброжелателите?


- Не им обръщам особено внимание и не ги допускам до себе си. Странно е, че когато ги видя на живо, се държат твърде мило, а когато пишат в интернет, са особено язвителни. Затова написах песента Causa Perduta („Кауза пердута“), там всичко е обяснено перфектно.


- Освен че вече си професионалист, какво се промени в теб като самочувствие през годините?


- Станах по-уверен, по-опитен, с увеличаването на отговорностите


преразгледах приоритетите си


вземам по-бързо решения и гледам да не се задълбавам много в излишни подробности, когато става въпрос за маловажни неща.


- Продължаваш да пишеш музика за себе си и за други изпълнители. Кога ти остава време за това?


- Пиша музика винаги, когато имам време. Но напоследък го правя най-вече след полунощ, защото тогава всички спят, не ми звъни телефонът и съм спокоен.


- За кои нови изпълнители пишеш песни?


- Освен „Инкогнито“ за Михаела Филева съм съавтор на новата песен на Прея, а междувременно пиша и за моя албум, който ще излезе до края на годината.


- На 21 март беше премиерата на „12-а нощ“ в Малък градски театър „Зад канала“, интересна трактовка на Шекспир, за която писа музиката. За първи път ли твориш по класически текст?


- За мен беше голямо удоволствие да участвам в този проект и да работя заедно с талантливи хора. За първи път ми беше


да пиша музика по класическа пиеса


но тя е с нов свеж прочит, а аз просто улових настроението на представлението и каня всички да го гледат.


- Имаше и акустичен концерт на 21 март с бандата си. Как мина и къде ще е следващият?


- Засега не сме решили точно къде ще направим такова изпълнение, но според реакциите на хората трябва да е скоро. Всички много се изкефиха на този формат, а с групата направихме специални аранжименти - микс между акустичния концерт в зала 3 миналата година и напълно нови ударни версии.


- На 22 март беше и премиерата на дуетния ти сингъл с Михаела Филева „На ръба на лудостта“, твое парче. Разкажи за песента и за клипа.


- Един проект, който обмисляме да направим от много дълго време и се радвам, че вече е факт. Тази песен също ще влезе в дебютния албум на Михаела. Музиката и аранжиментът са мои, текстът написахме заедно с Илия Григоров. Парчето е дълбоко и много красиво, за което допринесе до голяма степен и Михаела. Клипът е дело на младия режисьор Виктор Антонов, който работи по втори проект в колаборация с кинооператора Радослав Гочев. Скоро ще излезе и пълна версия на клипа в официалния ни канал в Ютюб. Там може да се видят много интересни неща.


- На 8 май ще изнасяш концерт във Виена, с DJ Борче и Венци Трифонов. Къде ще бъде и какво си включил в програмата?


- Във Виена ще отида за втори път. Първия път беше страхотно, смятам сега да е


два пъти по-силно


С DJ Борче и Венци сме подготвили изключително шоу за феновете там, а в програмата съм включил мои знакови песни, както и някои изненади. Клубът се казва „Утопия“ и който е във Виена на 8 май, може да заповяда, за да избухнем заедно.


- По какви проекти работиш в момента?


- Работя усилено по синглите на нашите артисти, но междувременно гледам да се съсредоточа и по моя албум, така че имам много работа и малко време, както винаги.


- Напоследък създаваш песни с различно, по-скоро клубно и актуално звучене. Заклетите ти почитатели очакват от теб и запазената ти марка - балади от типа „Давам всичко за теб“… Ще има ли още такива?


- Миналата година пуснахме песента ми „Домино“, която по мое мнение е точно в такъв стил, но хората могат да очакват от всичко по малко, защото разнообразието е важно в творчеството на всеки артист. Парчетата, които правя, винаги са огледало на настроението и нагласата ми спрямо света, но винаги прибавям и други гледни точки.


- Тези балади не се ли раждат само в моменти на любовна мъка, а ти сега си щастливо женен…?


- Опитвам се да уловя всички човешки емоции и да ги предам като истории, не е задължително винаги да пееш за себе си. Tези емоции могат да бъдат и спомени. А ако говорим за настоящия момент, аз съм най-щастливият човек на света. (Смее се.).


- Участвал си и във „Фортисимо клас“ - инициатива на Хари Ешкенази за нов тип музикални занятия с деца. Какво прави с малките, за какво им говори?


- Най-важното, което трябва да разберат децата, е, че трябва да следват мечтите си и да се занимават с онова, което им харесва. Това е ключът към щастието. Много ме радва, че децата искат да учат и се интересуват от музиката, тъй като това е едно от най-красивите изкуства.


- Известните хора обикновено крият децата си, а ти реши да ги покажеш на сцената на един от последните си концерти. Присъствалите казват, че е било много емоционално. Защо го направи?


- Именно защото беше много емоционално. Реших го на момента и дори по време на изпълнението в средата спрях да пея, защото


щях да се разплача


- Крис и Никол осъзнават ли какво е да са деца на толкова популярен и любим изпълнител? Как приемат твоята известност?


- На този етап се радват. До някаква степен разбират кой е баща им, най-малкото в детската градина се пеят някои от моите песни, но още не могат да осъз­наят степента на популярност, и по-добре. Аз ще се погрижа да не спекулират с това в бъдеще.


- Казвал си, че са музикални. Пеят ли твои песни?


- Да, музикални са, пеят мои песни и не само. Фенове са на артистите на „Монте мюзик“ и разбира се, на песните от детските филмчета, като например „Замръзналото кралство“.


- Какво още обичаш да правиш с тях?


- Играем си, ходим на ресторанти и детски кътове, решаваме различни задачи, разхождаме се в паркове, в планината, на морето - обичайните неща. Обичаме да прекарваме времето си заедно.


- Какво се случва, ако имаш ден-два свободни?


- Когато имам свободно време, гледам да го прекарвам максимално със семейството си, а когато децата заспят - да работя.


- С жена ти Мария имате традиция да обикаляте непознати страни. Кое място те порази най-много?


- Да, пътуваме в началото на всяка година. Имаме нужда малко да се откъснем от всекидневието си. Виждаме нови светове и нови култури. Когато съм в чужбина,
обичам просто


да се разхождам по улиците


на градовете. Така у теб остава спомен от атмосферата, от мириса на мястото. Най-много ме порази Хавана в Куба. Там има специфична атмосфера, която никъде другаде по света не съм усещал, свързана с музика, бриз, любов и бедност в едно. Тази година бяхме в Дубай за малко, тъй като концертите ми започнаха от рано. Не е най-любимата ми дестинация, там всичко е лукс, изглежда ми като макет, прекалено идеално. Ние не сме свикнали на такъв начин на живот. Затова пък язденето на камила беше по-екстремно, отколкото на слон, защото тя много рязко слиза надолу, докато слонът е по-бавен и по-тромав.


- Споменавал си, че Азия те е променила след пътуването там. С какво точно?


- Азия беше най-хубавата почивка в живота ми. Обиколихме Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Сингапур. Отделих се от ежедневието напълно и си направих някои важни равносметки.


- Къде би завел децата си, когато пораснат?


- На всички места, на които съм ходил до този момент, ще ги науча да пътуват, защото това дава много.


- Следващите мечтани пътешествия?


- Бразилия, Аржентина и Уругвай.


Още по темата

Певецът, композитор и продуцент Владимир Ампов-Графа е роден на 21 юли 1978 г. в София в семейството на Антоанета и Кирил Ампови от трио „Спешен случай“. Качва се на сцената като малък и не слиза от нея вече 23 години. Музикалният му дебют е на 10 години с песента „Вече десет години съм на този свят...“, последвана от хита „Мандарини“. Дебютният му албум „Гумени човечета“ излиза през 1993 г. Следват още 14 албума, като „Давам всичко за теб“, „Невидим“, „Дим да ме няма“.

Най-важното

ПП поставят ултиматуми и условия да изтеглим хартиената бюлетина, но това няма да стане, категорична бе тя

Нинова: Бях свидетел, когато Петков дойде и предложи кодовете на машините за гласуване
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1669560738.jpg

Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Разговорът се е провел в ...

27 ноем. 2022 | 16:51

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване

Кирил Петков: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?
(Видео)

Кирил Петков Снимка: бТВ-Kiril-Petkov-Snimka--bTV_1669535257.jpg

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" подчерта, че кодовете са ...

27 ноем. 2022 | 09:47

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги, посочи зам.главният прокурор

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите
(Видео)

Борислав Сарафов Кадър: бТВ-Borislav-Sarafov-Kadar--bTV_1669567276.jpg

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави ...

27 ноем. 2022 | 18:40

Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа?, попита той

Карадайъ: Да си депесар е гордост! Истерици в НС ограничават изборните права на българските граждани
(Видео)

Мустафа Карадайъ-Mustafa-Karadaya_1669563919.jpg

Проблемът е много голям. Десният болшевизъм за нарушаване на Конституцията, ...

27 ноем. 2022 | 11:10

„Не търсим подкрепа от ПП", категоричен е депутатът

Делян Добрев: ГЕРБ трябва да започне преговори с ДБ преди връчването на мандата
(Видео)

Делян Добрев Кадър: Нова тв-Delyan-Dobrev-Kadar--Nova-tv_1669570463.jpg

"В Европа сме в едно политическо семейство. Там не се казваме ГЕРБ и ДБ, а ...

27 ноем. 2022 | 19:33

Имаме право да продаваме в България вторични продукти, получени при преработката на руски петрол, посочи той

Министър Стоянов: Инфлацията ще намалява. От ЕК се съобразиха със спецификите на българския пазар

Министър Стоянов: От ЕК са се съобразили със спецификите на българския пазар -Nikola-Stoyanov--Ne-mozhe-da-se-ochakva-ot-sluzhebniya-kabinet-v-takava-nestabilnost-da-vnasya-byudzhet_1668064387.png

Той бе категоричен, че не става дума за заобикаляне на санкциите, а освен това ...

27 ноем. 2022 | 19:11

Прав е поетът Стефан Цанев в тревогата си за "пълзящ преврат" срещу демокрацията българска…

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство

Калина Андролова: Схемата "Джемкорп" - или как ПП предаде национраната сигурност в частни ръце

Калина Андролова-1584904074.jpg

ПП се опитаха да продадат властовия център за вземане на решения в държавата ...

27 ноем. 2022 | 10:49