Ключова седмица. Борисов инициира преговори за кабинет. Росен Желязков - най-харесван за премиер

Най-одобряването име за външен министър е на Даниел Митов

Ключова седмица. Борисов инициира преговори за кабинет. Росен Желязков - най-харесван за премиер

14999 | 17 юни 2024 | 06:14

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани", категоричен е лидерът на ДПС.

Ключова седмица. Борисов инициира преговори за кабинет. Росен Желязков - най-харесван за премиер-Klyuchova-sedmitsa--Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet--Rosen-Zhelyazkov---nay-haresvan-za-premier_1718601164.jpgЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

Започва ключова политическа седмица.

ГЕРБ трябва да реализират на управленско ниво първия мандат, след като спечелиха убедително изборите за 50-ото Народно събрание.

С 68 депутати Борисов трябва да създаде стабилна управленска конфигурация, която да устои на напреженията вътре в страната и на геополитическите турбуленции навън.

Вариантите са различни - от коалиция до правителство на малцинството.

Най-вероятната формула е управленско партньорство между трите партии ГЕРБ, ДПС и ИНТ - на принципа "кабинет на ГЕРБ, подкрепян от ДПС и ИТН". Това се споделя и от всички анализатори, които са категорични, че правителство трябва да има. А високите изборни показатели на ДПС предопределят легитимното участие на Движението във властта.

 

Засега най-спряганото име за премиер е на Росен Желязков, който с консенсусния си профил се харесва и от трите партии.

 

Според информация на Епицентър. Бг най-одобряването име за външен министър е на Даниел Митов.

 

Неколцина от сегашните министри ще запазят постовете си.

Това вероятно ще са военният министър Атанас Запрянов, икономическият министър Петко Николов, транспортният Георги Гвоздейков, вътрешният Калин Стоянов, министърът на земеделието Георги Тахов, министърът на правосъдието Мария Павлова.

В изпълнителната власт ще намери място Деница Сачева, която е една от най-сериозните специалисти в социалната сфера.

С постовете си може би се разделят министрите на културата, на туризма, на здравеопазването.

В политическите централи трескаво се обсъждат вероятните кандидатури за председател на парламента: Йорданка Фандъкова, Рая Назарян, Теменужка Петкова.

 

Тази седмица се очаква 50-то Народно събрание да започне работа, а кога точно се очаква да обяви президентът днес. 

 

Преговорите за правителство трябва да започнат днес, както обявиха от ГЕРБ-СДС.

Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на експертен кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

 

Борисов обяви, че няма да се кандидатира за премиер, но изтъкна, че бъдещият министър-председател трябва да е от ГЕРБ, както и някои от ключовите министри, между които спомена външния и на отбраната.

 

"Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица, или изобщо няма да има. Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш", обяви Борисов, който преди два дни анонсира предложението си за нова изпълнителна власт - експертен кабинет, доминиран от неговата партия.

 

„Времето е за държавата, не е време за самохвалство и егоцентризъм и за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война, пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, изтъкна Бойко Борисов на първата си пресконференция след обявяване на изборните резултати.

 

Председателят на ДПС Делян Пеевски пое инициативата и първи сред политиците заговори за преговори за следващо правителство. В обръщение, насочено конкретно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той го призова да инициира разговорите за властта с ДПС и другите евроатлантически формации в следващия парламент. "Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани", категоричен е  лидерът на ДПС. 

 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отказа да влезе в евентуално правителство с мандата на ГЕРБ-СДС и допълни, че от ПП ще бъдат ясна опозиция.

 

От "Да, България", която е част от коалицията ПП-ДБ също потвърдиха, че няма да участват в съставянето на подобно експертно правителство.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди становището си, че партията ще подкрепи единствено кабинет на "Възраждане". Той очерта два сценария - създаване на правителство, което "ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември".

 

Временният председател на БСП Атанас Зафиров обяви, че пленумът на партията е бил категоричен - БСП няма да участва в кабинет с мандатите на ГЕРБ-СДС и на ДПС. 

 

Николай Марков като лидер на "Величие" поиска първо да чуе какво предлага Бойко Борисов, за да вземе информирано решение. 

 

От "Има такъв народ" все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат.

 

Ето мнението на анализатори по въпроса какво правителство трябва да има:

 

Георги Киряков: Първа задача на ГЕРБ и нейния лидер е да се опита да направи политическо правителство 

Правило е първата политическа сила да се опита да състави редовно политическо/партийно правителство. Ако не може да го направи самостоятелно, тогава да потърси партньори.
Първа задача на ГЕРБ и нейния лидер е да се опита да направи политическо правителство и едва след това да се търсят варианти с останалите партии за някакъв друг тип правителство. В противен случай това е абдикация от отговорност, е мнението на политолога Георги Киряков. ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си. За България е важно управлението да има идеологически облик.

 

Христо Панчугов: Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. 

 

Тончо Краевски: Очаквам да се сформира правителство, защото този път залогът не е евроатлантизъм, а оцеляването на парламентарната система. Всички партии знаят, че ако президентът Румен Радев, например, направи партия, ще остави поне половината от тях извън парламента и вероятно всички от тях извън властта.

 

Проф. Пламен Киров: Всякакви конфигурации са възможни за съставяне на правителство. Най-големите първи две партии със сигурност ще влязат в кабинета . И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с колко трябва, за да се допълнят до пълно мнозинство, за да бъде гласувано правителство. Това е задачата и вариантите са твърде много. 

 


Еврохолд

От категорията

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Правителството назначи Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна

Правителството назначи Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна-1479629015.png

Посолството ни остана без посланик през април 2023 г., когато Костадин ...

23 юли 2024 | 12:28

Военните за детето оцеляло след мълния в Стара планина: Прояви изключителна смелост
(Видео)

Екипажът на кугъра, участвал в спасителната операция-Ekipazhat-na-kugara--uchastval-v-spasitelnata-operatsiya_1721743683.jpg

Членовете на екипажа обясниха, че момчето е действало адекватно и е изпълнявало ...

23 юли 2024 | 17:06

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14