Княз Александър срещу император Александър

В рамките на изложбата "Сандро княз Александър Батенберг. Една европейска съдба"

Изложба: Княз Александър срещу император Александър

8340 | 17 септ. 2023 | 23:28

Отношенията между княз Батенберг и Русия бяха тема на лекция на проф. Веселин Янчев по покана на фондация „Ценности“

Княз Александър срещу император Александър-Knyaz-Aleksandar-sreshtu-imperator-Aleksandar_1694982593.jpgКняз Александър срещу император Александър-Knyaz-Aleksandar-sreshtu-imperator-Aleksandar_1694982609.jpg

Алис Димишева

 

В Националната галерия професор Веселин Янчев изнесе увлекателна и подробна лекция, в която разказа с детайли какви са били отношенията между княз Александър Батенберг и император Александър Трети.

 

Лекцията беше част от изложбата, организирана от фондация „Ценности” с подкрепата на Столична община, която може да бъде видяна до 29.09. Много исторически факти, за които почти не се говори, станаха ясни благодарение на проф. Янчев. Ще предам сбито разказаното:

 

  Княз Батенберг е неоснователно обявен за враг на Русия и славяните след многократни опити на руския император да се меси в политиката на България, като Съединението не е толкова причина, колкото претекст. Останалите причини, които се изтъкват, също не са голям фактор за това. Всъщност разривът в отношенията между двете страни е породен от стратегическите виждания на Александър Трети и конфликтът е предопределен и неизбежен.

 

  Аспектът на проблема, върху който се концентрира проф. Янчев, беше свързан с контрола на Русия върху българската армия. На първо място, още през 1879 за пръв военен министър в Княжество България е назначен генерал Пьотър Паренсов, като това решение не е съгласувано с нито един от българските представители.

 

Според официалните документи на генералния щаб на руската армия българската армия трябва да представлява: „руски корпус, формиран от българи, чрез който само ще се видоизмени съкратеният срок на руската окупация. Този готов авангард от другата страна на Дунава, в случай на бъдеща война с Османската империя, трябва да заеме старопланинските проходи и да ги отбранява до идването на руската армия, а при конфликт с Австро-Унгария  да действа като неин краен ляв фланг.”

 

   Понеже назначените руски офицери и военният министър са чужди поданици, князът няма право да ги уволнява или да прави оценка на работата им, а това положение е в противоречие с Търновската конституция, според която князът отговаря за армията и назначава министрите.

 

Чрез Паренсов Русия непрестанно демонстрира влиянието си върху България, като иззема функциите на княза, а това бързо води до недоразумения и конфликти. Същите започват още от първите дни на пребиваването на княз Александър Първи в България и до последно желанието на руския император е да не позволява на княза каквато и да е намеса в управлението на армията.

 

  Следват множество промени, нови министри, реформи, с които князът се стреми да модернизира България и да издигне авторитета си. Всичко това се вижда съмнително и дори притеснително на новия военен министър ген. Крилов и на дипломатическия представител в София Михаил Хитрово.

 

Двамата са убедени, че реформите са с цел откъсване на България от руското влияние. Хитрово се превръща в първия човек, който започва целенасочена пропаганда срещу княз Батенберг и се старае да убеди руския император, че единственият изход е Александър Първи да бъде отстранен и на негово място да бъде поставен човек, който да следва руската политика. Князът не остава безучастен и успява да убеди Александър Втори в искането си военният министър да бъде уволнен и Хитрово да бъде отзован.

 

  За да опровергае Хитрово и да докаже своята лоялност към Русия, князът допуска стратегическата  грешка да предложи на императора да изпрати двама руски генерали, които да поемат управлението на страната.

 

По този начин Батенберг губи изпълнителната власт, а двамата генерали започват да се чувстват като изпратени да управляват България, а не като министри на българския княз. Батенберг предвижда изравняване на българските и руските офицери в армията, както и намаляване на правомощията на военния министър, като тази програма цели укрепване на княжеската власт и независимост за българската армия.

 

Тя, разбира се, не е одобрена от руските генерали, които са обсебили властта и дори агитират офицерите за насилствена детронация на княз Александър.

 

  След многобройни доноси от страна на двамата генерали и един опит за държавен преврат Търновската конституция е върната и тя се явява спасителен пояс за България, защото според нея чуждите поданици нямат право да заемат управленчески длъжности. Това, както и по-нататъчните действия на княз Александър не се харесват на Русия и отношенията между двете страни се влошават все повече. Колкото повече князът и подкрепящите го се стремят да направят българската армия независима, толкова повече конфликтът се задълбочава, защото това е в противоречие с руските разбирания.

 

   В крайна сметка Александър Трети използва Съединението като претекст за недоверието си към княза и политиката си спрямо България. Стига се до Деветоавгустовския преврат от 1886г., когато княз Александър е принуден да абдикира и е изпратен до руското пристанище Рени.

 

Превратът е изцяло подготвен и финансиран от руските представители в София и Петербург е уведомен какво се готви в България. Въпреки организирания след това контрапреврат и връщането на Батенберг на трона, князът не се задържа дълго. Само девет дни след завръщането си абдикира доброволно, съзнавайки, че след всичко случило се няма как да остане в България.

 

  В днешно време рядко се говори за княз Александър Батенберг, а лъжепатриотите, които правят преврат и го изпращат едва ли не като подарък на Русия, все още имат паметници в София. Те да бяха единствените, на които отдаваме тези незаслужени почести…

 

Но в България имаме навика да честваме и защитаваме предателите, докато международно признатите ни управници и културни дейци са просто случайни имена по учебниците (когато изобщо ги има). „Световно признати, у нас непознати”…


Еврохолд

От категорията

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност-Prof--Stoyan-Denchev-za-patriarh-Neofit--Govoreshe-blago--peeshe-kato-slavey_1710605555.jpg

А иначе вчерашния ден, с избора на Рая Назарян, започна много добре и завърши ...

21 юни 2024 | 10:09

В САЩ си блъскат главите за оста Москва-Пхенян, изненадани от скоростта на руския завой на Изток

Влдимир Путин и Ким Чен-ун -Snimka--kremlin-ru_1718864470.jpg

Визитата на Путин в КНДР показва как враговете на САЩ се съюзяват, докато ...

21 юни 2024 | 11:40

Украински икономист: Путин, подобно на Петър I, проряза прозорец - но към Азия

-Putin--Petar-I_1718986266.jpg

"Русия ни казва, че ако войски на НАТО, дори под формата на инструктори, ...

21 юни 2024 | 19:10

ISW: Путин заплашва с ядрени оръжия, ако Украйна победи, но реална ескалация е малко вероятна

-1523090834.jpg

На пресконференция в Ханой руският президент обясни, че поражението на бойното ...

21 юни 2024 | 17:57

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07