Кои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?

Хари се появи със сив панталон - нещо, абсолютно неприемливо за внук на кралица, а Меган не си сложи воалетка

Кои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?

9076 | 20 септ. 2022 | 16:53

Интересен е случат с дъщерята на Елизабет II, принцеса Ан, която бе единствената жена с военна униформа и единствената, която не пристигна с кола, а извървя пеш целия път до Уестминстър

Кои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687587.jpgКои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687627.jpgКои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687619.jpgКои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687612.jpgКои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687606.jpgКои не спази протокола на погребението на кралица Елизабет II?-Koi-ne-spazi-protokola-na-pogrebenieto-na-kralitsa-Elizabet-II-_1663687599.jpg-Shapki--voalteki--cherni-chorapogashtnitsi-i-beli-perli---dreskodat-na-damite-na-pogrebenieto-na-Kralitsata_1663593297.jpg-Kralitsata-konsort-Kamila-Sn--Instagram_1663593313.jpg-Printsesa-Sharlot-Sn--Instagram_1663593329.jpg-Sn--Instagram_1663593336.jpg-Printsesa-Sharlot-Sn--Instagram-_1663593345.jpg-Keyt-Midaltan-Sn--Instagram-_1663593363.jpg-Shapki--voalteki--cherni-chorapogashtnitsi-i-beli-perli---dreskodat-na-damite-na-pogrebenieto-na-Kralitsata_1663593406.jpg

На 19 септември Великобритания и светът казаха "Сбогом" на кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Острова.

 

Церемонията събра над 500 лидери и монарси от цял свят в "дипломатическото събитие на века". А лондонската полиция проведе специализирана акция, безпрецедентна по своята организация и мащаб.

 

И макар погребението на кралицата да бе държавно, а не кралско, по нейно лично желание, протоколните норми бяха основополагаща единица в цялата церемония.

 

Много са детайлите, за които бе строго следено да бъдат изпълнени с точност. Но да обърнем поглед и към външния вид на членовете на кралското семейство, които трябваше да запазят достойнство и да покажат сила в скръбта си.

 

Крал Чарлз бе с военна униформа. Обран в жестовете и емоциите си. Единственият омиляващ жест на обич към покойната му майка бе малката бележка, която той остави на ковчега й: „В любяща и всеотдайна памет. Чарлз Р.

 

Новата кралица-консорт Камила също бе спазила стриктно протокола, особено строг за дамите, които трябваше задължително да носят черни дрехи, по-възможност рокли с разкроени поли, черни чорапогащници и шапки с воалетки.

Единствените разрешени бижута пък са естествени перли и диаманти. 

 

"Това е традиция", казва Вивиен Бекер, специалист по история на бижутата, цитирана от "Вог". "Става дума за потискане на цветовете. Перлите са добър избор, защото не са блестящи или дръзки. Избирайки ги, вие показвате, че сте сдържани и проявявате уважение."

 

Естествените перли, образувани в черупката на мекотело, са рядко срещано чудо на природата, което очарова хората още от древни времена. Гърците са вярвали, че те са се образували от сълзите на боговете. В китайската традиция в устата на мъртвеца се поставяла перла като защита, за да се улесни пътуването му към задгробния живот.

 

"Те са символ на изтънчена елегантност", коментира дизайнерката Мелани Георгакопулос, която има собствена марка бижута с перли.

Кралското семейство, разбира се, има щастието да носи бижута предимно от естествени перли.

Самата кралица Елизабет ги е носила, когато е скърбяла за баща си Джордж VI след смъртта му през февруари 1952 г. 

По-късно Даяна, принцесата на Уелс, избира перли, когато присъства на погребението на принцеса Грейс от Монако. Даяна избира и къса огърлица от големи перли, когато присъства на погребението на Джани Версаче след убийството му през юли 1997 г.

 

Миналата седмица, когато придружаваше ковчега на майка си по пътя му от Шотландия до Лондон, принцеса Ан носеше перлените обеци на Андрю Грима, които бяха подарък от родителите ѝ в края на 60-те години на миналия век.

 

Описаните детайли са плод на столетна традиция. Така например, воалетката е задължителен елемент не от куртоазия, а по чисто практична потребност - да прикрива сълзите на опечалените дами. 

 

В този ред на мисли, Камила бе подбрала подходяща визия. Отличаваше се само бижуто, с което избра да украси своя черен ансамбъл - брошка Hesse Diamond Jubilee на кралица Виктория. Тя е във формата на сърце и включва две висулки от сапфир, както и числото 60, изписано по особен начин.

Брошката е подарък за кралица Виктория от нейните внуци, които са били потомци на принцеса Алис, велика херцогиня на Хесен. През 1897 г. изящното произведение е изложено в Имперския институт в Лондон, заедно с другите подаръци на кралица Виктория за диамантения юбилей, и е оценено на £20 000. Юбилейната брошка не беше видяна отново, докато Камила, херцогинята на Корнуол, се присъедини към кралското семейство през 2005 г. Тя я закачаше на реверите на палтата си при държавни посещения във Филаделфия през 2007 г., Япония през 2008 г. и Канада през 2009 г.

 

Новият претолонаследник принц Уилям и семейството му също бяха следени зорко от модните критици. Принцът на Уелс бе с военна униформа, поради което нямаше личен детайл по цялостната си визия. Това обаче не важи за съпругата му, Кейт, и двете им деца, принц Джорж и принцеса Шарлот, съответно на 9 и на 7 години, които бяха и най-малките членове на погребалната процесия. 

 

Принцесата на Уелс или Кейт Мидълтън бе еталон за елегантност и следване на кралските правила. Съпругата на престолонаследника Уилям беше в черна рокля, чийто модел според електронното издание на сп. "Хелоу" е на модната къща "Алекзандър Маккуин". Тя бе със задължителната черна шапка и, разбира се, с воалетка. 

 

Кейт беше сложила и четириредна японска перлена огърлица с диамантена закопчалка и обеци, принадлежащи на покойната ѝ свекърва - принцеса Даяна. Кейт за първи път бе с колието през 2017 година, когато Нейно Величество ѝ го дава назаем за отпразнуването на 70-ата годишнина от сватбата между Елизабет и принц Филип. А бахрейнските перлени обеци, завършващи тоалета на Кейт, са били част от кралската колекция на кралицата.

 

Принцеса Шарлот бе омалено копие на майка си - с черна широкопола шапка и черно вталено палто, разкроено в крайщата. Седем-годишната Шарлот носеше брошка с формата на подкова в памет на покойната си прабаба. Елизабет II беше известна като любителка на конете, съобщи електронното издание на в. "Дейли телеграф".


Бъдещият престолонаследник, 9-годишиният принц Джордж, пък бе не с черен, а с тъмносин костюм, черни обувки и черна вратовръзка. Цветът на дрехите му събуди любопитството на много потребители в социалните мрежи, а отговорът на кралските експерти не закъсня. Според тях в този случай няма нарушение на кралския етикет – мъжете в кралското семейство имат право да носят както черно, така и други тъмни цветове по време на погребение, докато на жените им се позволено да носят само черно. 

 

Според кралските експерти изборът на костюм на принц Джордж обаче никак не е случаен - той е в същия тон като униформата на баща му - принца на Уелс. Вероятно е търсен ефект на разграничаване от множеството на двамата бъдещи крале на Великобритания.

 

В кралската йерархия следват чичото и лелята на Джорд и Шарлот, принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Тук обаче протоколът е само частично спазен, сякаш херцозите на Съсекс отново показват, че имат по-особена визия за монархията като цяло.

 

Принц Хари не е с военна униформа, макар да е служил в армията, като чичо си Андрю. И двамата избраха да не служат на короната, Хари реши да заживее със семейството си в Америка и повече да не бъде работещ член на кралското семейство, а името на Андрю бе замесено в секс скандал, което наложи той да се откаже от титлите и имотите си.

 

И все пак, на Хари бе разрешено и то лично от крал Чарлз III да бъде с униформа при отдаването на почит край ковчега на кралицата няколко дни преди самото погребение. Въпреки този жест, има слухове, че Хари и Меган първо са били поканени на приема преди церемонията на 19 септември, който по традиция дава новия крал, а след това поканата е била оттеглена, което ясно говори за променения статут на малкия син на новия монарх.

 

Но и без официална униформа, а с костюм, Хари успя да "сгази лука". Появи се с тъмно сако, но със сив панталон - нещо, абсолютно неприемливо за внук на кралицата.

 

Меган също прояви доза непокорство спрямо строгите правила, появявайки се на погребението на кралицата с черна разкроена рокля, с черен чорапогащник и широкопола шапка, но без задължителната, поне за нейната роля в семейството, воалетка.

 

Добре че, Маркъл си бе сложила обеци, подарени ѝ от Елизабет II.

"Мегън Маркъл почете паметта на Елизабет II, като си сложи обеци, подарени ѝ от британската кралица", написа в. "Дейли мейл".

"Американската актриса пристигна в понеделник в Уестминстърското абатство. Маркъл бе облечена с черна траурна рокля, носеше обувки в същия цвят и черна шапка. Тя избра за аксесоар обеци със скъпоценни камъни и бисери, подарени ѝ от Нейно величество малко след като Маркъл се омъжи за внука на кралицата през 2018 г.", добави вестникът.

"Една сутрин Нейно величество ме покани на закуска. Тя ми подари чифт обеци и колие", разказа Маркъл пред американска телевизия през 2021 г., припомни "Дейли мейл".


Съпругата на принц Хари седеше близо до принцеса Беатрис, зад кралицата консорт Камила. Херцогът на Съсекс пък бе зад баща си, крал Чарлз Трети.

 

Единствената дъщеря на кралица Елизабет II - принцеса Ан, се включи във всички траурни прояви. За разлика от другите дами в кралското семейство, които бяха транспортирани с коли, кралската принцеса, въпреки че вече е на 71 години, вървеше пеш, облечена във военна униформа.

 

Ан никога не е била военнослужещ, но е с униформа, защото има почетно военно звание. Тя е генерал-капитан на кралската морска пехота. Всъщност тази титла е била на принц Хари, на който през 2017 г. я преотстъпил дядо му, принц Филип. Но принц Хари и съпругата му Меган отказаха да изпълняват кралски задължения и неговото звание „наследи” кралската принцеса. А титлата „кралска принцеса” пък получава дъщерята на краля. Така че след време кралска принцеса ще бъде Шарлот, дъщерята на принц Уилям и принцеса Катрин, припомня в. „Република”. 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 


От категорията

Шкварек: Погледнете тази жена, Катрин Елизабет Мидълтън, на фона на чалгарките със силикон…

Шкварек: Погледнете тази жена, Катрин Елизабет Мидълтън, на фона на чалгарките със силикон...
Сн. Инстаграм-Shkvarek--Poglednete-tazi-zhena--Katrin-Elizabet-Midaltan--na-fona-na-chalgarkite-sas-silikon-Sn--Instagram_1663767830.jpg

В свят, в който младите момичета се стремят да бъдат Кардашиян, а нашите - Гери ...

21 септ. 2022 | 16:41

Перуанска шаманка: Изтезаваме Майката Земя с химикали и машини. И тя си отмъщава като ни изпраща рак
(Видео)

Перуанска шаманка: Изтезаваме Майката Земя с химикали и машини. И тя си отмъщава като ни изпраща рак-Peruanska-shamanka--Iztezavame-Maykata-Zemya-s-himikali-i-mashini--I-tya-si-otmashtava-kato-ni-izprashta-rak_1664034207.jpg

Силвия Калисая Чукуймия от езерото Титикака тълкува бъдещето по листа от кока. ...

24 септ. 2022 | 18:38

От новия програмен сезон

Калина Станева е новата водеща на „Малки истории“ по БНТ 1
(Галерия)

Калина Станева е новата водеща на „Малки истории“ по БНТ 1-Kalina-Staneva-e-novata-vodeshta-na--Malki-istorii--po-BNT-1_1663791525.jpg

Работила е като сценарист, редактор и репортер в предаванията „Отблизо с ...

21 септ. 2022 | 23:17

Есен на пътешественика в музея

Есен на пътешественика в музея-Esen-na-pateshestvenika-v-muzeya_1663742636.jpg

А на 1 октомври в музея ще гостуват пътешествениците Магдалена Гигова, Веселина ...

21 септ. 2022 | 09:43

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45