Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен определят Израел като свой основен враг

Районът на Червено море се очертава като потенциална зона за ескалация

Кои са хусите, създаващи напрежение в Червено море и какво може да се очаква от тях

6449 | 20 ноем. 2023 | 15:12

Хусите са специализирани в изпращането на големи групи от дронове, които е трудно да бъдат прeхванати и Израел може да очаква от тях атаки с ята от дронове срещу инфраструктурата, твърдят експерти


БТА

 

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен все повече засилват заплахите си към Израел след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" от 7 октомври. През последната седмица те отправиха предупреждения към израелските кораби в Червено море, а вчера плениха плавателен съд, в чийто екипаж според канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху има и българи (българските власти уточниха, че българите са двама - 42-годишният капитан, родом от Благоевград и старши помощник-капитанът, който е 39-годишен, роден е в Горна Оряховица).

На 14 ноември израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че системите им за ПВО "Ароу" са прехванали ракета над Червено море, а в същия ден йеменските бунтовници заплашиха да атакуват израелски кораби, припомня в. "Джерузалем пост". Лидерът на хусите Абдул Малик ал Хуси заяви, че неговите бойци следят за израелски кораби в жизненоважните за търговията морски пътища в Червено море, включително и за плавателни съдове, които не плават под израелски флаг. "Очите ни са отворени за постоянно наблюдение и търсене на всеки израелски кораб", каза той в реч, излъчена от телевизионната станция на бунтовниците.

Ал Хуси разкритикува срещата на върха на арабските и мюсюлманските лидери в Рияд, като заяви, че те "не са излезли с никаква позиция или практическо действие, а това е тъжно и срамно". Освен това Ал Хуси призова страните, отделящи Йемен от палестинските територии - Саудитска Арабия, Йордания и Египет, да отворят "сухопътен коридор", за да позволят на бойците му да се включат във войната на страната на "Хамас", припомня новинарският сайт "Ню араб".

Кои са хусите?

Хусите са арабско племе от Йемен, произхождащо от северозападната провинция Саада. Заедно с около 35% от населението на Йемен те принадлежат към Зайдиските шиити, които значително се различават от по-познатото течение Шиити на дванадесетте имама, следвано от иранските и повечето арабски шиитски мюсюлмани, отбелязва американският мозъчен тръст "Близкоизточен форум".

Движението на хусите, известно още като "Ансар Аллах", е създадено от племенния лидер Хюсеин Бадр ад Дин ал Хуси през 90-те години на миналия век. През 2004 г. то започна бунтовническа дейност срещу управлението на президента Али Абдула Салех.

Салех, също мюсюлманин от шиитски произход, е военен, който завзе властта през 1978 г. и ръководи обединението на Йемен през 1990 г. Правителството му бе подкрепяно от САЩ и Саудитска Арабия. През 2012 г. Салех се оттегли от властта в рамките на политически преход, подкрепен от страните от Персийския залив. Абд-Раббу Мансур Хади стана временен президент и започна общонационални консултации за нова конституция.

През август 2014 г. хусите започнаха масови демонстрации в няколко региона на страната срещу обявеното от властите намаляване на субсидиите за петролни продукти. До средата на септември 2014 г. те завзеха няколко квартала в столицата Сана, включително редица правителствени офиси, отбелязва Ройтерс.

В края на януари 2015 г., с тихата подкрепа на Салех и неговите поддръжници в армията, бунтовниците хуси превзеха президентския дворец и Хади беше принуден да подаде оставка. През следващия месец той се появи в пристанищния град Аден (бившата столица на Южен Йемен преди обединението му със Северен Йемен на 22 май 1990 г.), и оттегли оставката си. Впоследствие "Ансар Аллах" установи контрол върху голяма част от северната част а страната и други големи населени места, докато международно признатото правителство се установи в Аден, обявен за временна столица на Йемен след държавния преврат от 2014 година.

Обезпокоена от нарастващото влияние на шиитски Иран по границата си, през 2015 г. Саудитска Арабия реши да се намеси в конфликта и оглави военна коалиция, ползваща се с подкрепата на Запада, която започна да воюва на страната на Хади. Саудитската интервенция през 2015 г. не успя да отвоюва контролираните от хусите райони, а освен това разходите на Рияд за военната кампания в Йемен достигнаха 265 млрд. долара, посочва американското списание "Форин полиси".

През април 2022 г. враждуващите страни се споразумяха за примирие с посредничеството на ООН, но пет месеца по-късно то не бе подновено, след като саудитското правителство отказа да се съгласи с исканията на хусите заплатите на йеменските цивилни и военни да се изплащат със средства от приходите от износа на петрол и газ.

Днес хусите доминират във военно отношение. Въпреки желанието на Рияд да прогони бунтовниците, те здраво контролират столицата Сана, както и най-населените територии, включително и планинските райони, където живеят около 80 % от населението, пише още американското издание.

Кой подкрепя хусите?

Хусите са свързани с иранската "Ос на съпротивата" - неофициална военна коалиция срещу Израел и Запада, която включва още "Хизбула", "Хамас" и други палестински въоръжени групировки, както и сирийското правителство, и базирани в Ирак милиции, пише в. "Сидни морнинг хералд". Хусите за първи път дадоха ясен знак за връзките си с "Хамас" през 2021 г., когато предложиха размяна на държани от тях саудитски затворници срещу освобождаването на палестинци. По-късно "Хамас" връчи на ръководството на хусите наградата "Почетен щит" като признание за подкрепата им за палестинците, допълва изданието.

"Ансар Аллах" е особено полезен за Иран при атаки срещу Израел по няколко причини, като най-главната от тях е, че Техеран не желае да предизвиква ответни действия срещу себе си, смята "Близкоизточният форум".

Иран контролира или поддържа военни способности в няколко арабски държави. Той доминира в Ирак и Ливан и има свобода на действие в някои части от Сирия. Но и в трите страни иранският пълномощник трябва да се съобразява със сложните местни политически реалности и с интересите на други играчи като руснаците, правителството на Башар Асад в Сирия, шиити, които не са свързани с Иран, както и с нешиитското население.

Случаят в Йемен не е такъв. Страната е разделена, "Ансар Аллах" поддържа монопол върху властта в контролираните от хусите райони. И макар че през 2014 г. ООН наложи ембарго върху доставките на оръжия в Йемен, контролът по това ограничение продължава да е слаб.

Какво може да очаква Израел от хусите?

Илан Залаят, анализатор в Програмата за държавите от Персийския залив към Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив, заяви пред в. "Аарец", че Израел може да очаква от хусите "много, много безпилотни самолети". "Хусите са специализирани в изпращането на големи групи от дронове, които е трудно да бъдат прeхванати".

По думите му атаките с дронове са много ефективни срещу инфраструктурата. Те често се използват срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, както и срещу цивилни обекти. "Дроновете им могат да достигнат огромни разстояния", каза израелският експерт. Град Ейлат, който хусите атакуваха с дронове, се намира на почти 2000 км от Йемен, отбелязва в. "Аарец".

Същевременно вчерашното отвличане на кораб от йеменските бунтовници показа, че Червено море се очертава като потенциална зона за ескалация, допълва новинарският сайт "Ню Араб". Там хусите могат да поставят морски мини, да превземат плавателни съдове или да използват противокорабни ракети и безпилотни летателни апарати.

Международната структура за морска сигурност издаде предупреждение за плавателните съдове, преминаващи през жизненоважния проток Баб ал Мандеб и Червено море, само два дни след като хусите заплашиха да атакуват израелски кораби. "Подходите към Баб ал Мандеб продължават да са зона на безпокойство", се казва в препоръка за безопасност, разпространена на 16 ноември от Международната конструкция за морска сигурност (IMSC).

Протокът Баб ал Мандеб е стратегическа зона, която свързва Червено море с Аденския залив и позволява на плавателни съдове да преминават от Индийския океан към Средиземно море, посочва американският информационен портал "Лонг уор джърнъл". Ежедневно оттам преминават милиони барели петрол. Според някои оценки през Баб ал Мандеб преминават около 9% от общия обем на морската търговия с петрол.

През последното десетилетие хусите неколкократно заплашваха международното корабоплаване и военните кораби на САЩ, като от 2015 г. насам извършиха десетки нападения в Червено море. През 2016 г. бунтовниците от "Ансар Аллах" изстреляха противокорабни крилати ракети по американския ескадрен миноносец "Мейсън", докато той плаваше в международни води близо до Йемен.

През 2018 г. хусите, под ръководството на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, нападнаха два саудитски петролни танкера. През 2020 г. Саудитска Арабия прехвана няколко моторни лодки камикадзе на хусите, освен това те поставиха стотици мини в южната част на Червено море, обобщава "Лонг уор джърнъл" .

 


От категорията

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Най-важното

Управляващите предвиждат те да бъдат окончателно приети в ускорени срокове - до Коледа

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Депутатите обсъждат промените в Конституцията-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани са разпределението на местата в новия ...

8 дек. 2023 | 08:06

Искат да покажат на избирателите си, че могат да направят сглобка на местно ниво, изтъква общинският съветник от БСП

Ваня Григорова: Темата за Паметника на Съветската армия е опит ГЕРБ и ПП-ДБ да намерят допирна точка

Ваня Григорова: Темата за Паметника на Съветската армия е опит ГЕРБ и ПП-ДБ да намерят допирна точка-Vanya-Grigorova--Temata-za-Pametnika-na-Savetskata-armiya-e-opit-GERB-i-PP-DB-da-nameryat-dopirna-tochka_1702016474.jpg

По думите ѝ би могло да се издигне съвместен председател на СОС, на база ...

8 дек. 2023 | 08:19

Основният казус е ставката за ресторантьорите

Бюджетната комисия в парламента гледа окончателно промените в Закона за ДДС

Бюджетната комисия в парламента гледа окончателно промените в Закона за ДДС-Deputatite-odobriha-po-visokite-zaplati-za-politsaite--vdigat-gi-s-10-Snimka-BTA_1690294789.jpg

Остават въпросителни и около пазарните оценки на жилищата, които могат да се ...

8 дек. 2023 | 08:32

Здравният министър беше бламиран от ресорната парламентарна комисия, коментира тя

Илияна Йотова: Не виждам какво му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

Илияна Йотова-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1701792956.jpg

Според вицепрезидентът по-сериозното е, че скандалът в "Пирогов" ...

7 дек. 2023 | 17:42

Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износа на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол

ГЕРБ спират дъвката "Лукойл", дерогацията пада от 1 март. Борисов и Петков постигат консенсус
(Видео)

Борисов: Оттеглихме двата проектозакона на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията-Borisov--Otteglihme-dvata-proektozakona-na-PP-DB-i-GERB-za-derogatsiyata_1701963773.jpg

Направихме един междинен вариант, така че безпокойството на колегите, че може ...

7 дек. 2023 | 17:41

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03

Лекарите в ,Мама и Аз‘ вярват, че условия близки до домашните подобряват значително резултата от лечението

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25

Ген. Залужни критикува Зеленски, Кличко го подкрепи

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27