Необходими продукти:
яйца - 2 бр.
краве масло - 80 г
захар - 180 мл
орехи - 100 г смлени
мед - 80 г
брашно - 500 г /или по - малко 2 и 1/2 ч.ч./
джинджифил - 1 ч.л. равна
сода за хляб - 1/2 ч.л.
За глазурата:
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват с тел яйцата със захарта, добавя се мед, смлените орехи, джинджифилът и содата. Замесва се меко тесто с брашното, да не лепне. Оставете го в хладилника за половин час, завито в стреч фолио.
После се разточва на лист с дебелина 0.5 мм.
С формички се изрязват различни сладки и нареждаме в намаслена тава.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути, докато краищата леко покафенеят. Не бива да ги препичате, защото стават сухи.
За украсата се прави захарна глазура - разбивате белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Ако сместа е много течна, се добавя още пудра захар, а ако е много гъста - още малко лимонов сок.
Сместа се слага в найлонка. Реже се малка дупчица, за да се използва като шприц. Украсяват се готвите курабийки.
Трябва да се остави да изсъхне.