На 25 май президентът (1997 – 2022 г) навършва 70 години

Петър Стоянов на 70 за прехода: Всички допускахме грешки, но не позволихме да загубим честта си

3533 | 25 май 2022 | 18:13

Соломон Паси разказа как бе подадена молбата за членство на страната ни в НАТО и изтъкна, че цивилизационният ни избор тогава е бил правилен. От името на всички нас казвам: Благодаря Ви, г-н президент, заяви той

-1653491742.jpg-1653492788.jpg-1653491774.jpgСнимка: БТА-1653491717.jpg

С аплодисменти и ставане на крака участниците и гостите на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)" посрещнаха президента Петър Стоянов в резиденция "Бояна”, Дом № 2, предаде БТА.

Форумът е посветен на 25-годишнината от встъпването в длъжност на Стоянов като държавен глава (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) и 25 години от трите знакови събития, които промениха в голяма степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра ключова роля. Освен това на 25 май Петър Стоянов навършва 70 години.

С повечето от Вас сме съмишленици и приятели през всичките тези години - от деня, в който Петър Стоянов обяви своята кандидатура и ние направихме първия предизборен плакат заедно с него под надписа "Той е", каза при откриването на форума от името на Инициативния комитет Ириней Константинов. И от тогава досега той си остава нашият президент - бяхме с него, когато спечели изборите през 1996 г., бяхме с него през петте години на президентския му мандат, както и при горчивата загуба на изборите през 2001 г., припомни актьорът.

 

Ириней цитира вестник „Сан Франсиско кроникъл“ от 2000 година „Петър Стоянов е оптимистичният лидер на един дълбоко песимистичен народ“, но му благодари за куража,  гордостта и патриотизма през неговия мандат. И че излезе от българската политика с чест и достойнство, продължавайки да представя България пред света.

 За разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато Стоянов върна мандата на БСП, говори Михаил Неделчев. Той подчерта важността на споразумението, подписано през 1997 г. с Международния валутен фонд и ролята на Стоянов. Това споразумение ни даде глътка въздух, шанс да излезем с достойнство от катастрофата, изтъкна Неделчев. Още по-драматичен е сюжетът с подаване на молбата за членство на България в НАТО, върна се назад във времето Неделчев.

Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, започна изявлението си с думите „Благодаря на Петър Стоянов, че ме събра със стари и неостаряващи приятели, някои от които не съм виждал от  години. Политиката е и емоция“.  С присъщото си свежо чувство Паси добави, че „70 са новите 40, като виждаме и Антонина колко добре изглежда“. Съвсем сериозно обаче ораторът заяви, че на Петър Стоянов подхожда една ключова дума като етикет и тя е „Лидер“. Той представи и Татяна Иванова, 19-годишна студентка в Космическата академия на САЩ, като кандидат за първата българка-астронавт.

След това Соломон Паси потъна в спомени за кандидатурата ни за НАТО и ролята на Петър Стоянов.  От името на всички нас казвам: Благодаря Ви, г-н президент, завърши той.


Въвеждането на валутния борд и значението му за България припомни Илия Лингорски. Политическата идея за борда беше заложена още в декларацията от 4 февруари 1997 г., припомни събитията преди 25 години той. И отбеляза, че по това време няма парламент, а само служебно правителство. Тогава президентът Петър Стоянов се оказа единственият субект, който може да прокарва политически и икономически реформи, отбеляза Лингорски. Сега вървим към следващата цел - въвеждане на еврото, допълни той.

 

Георги Константинов, бай Георги, както свойски го нарича Петър Стоянов, едва пристигна за тържеството от Пловдив и сподели, че двамата водят задълбочени разговори от години, но имат известни различия, защото  президентът е демократ, докато той е революционер.

 

Проф. Николай Габровски бе дошъл със сина си и пожела на бившия държавен интензивни политически десетилетия. А младият актьор Алек Алексиев внесе приятно оживление с колоритното си изказване, че той дължи появата си на този свят на адвоката Петър Стоянов, който успешно водил бракоразводното дело на майка му.

 

Поздравления изпратиха Стефан Цанев и Георги Господинов, а поетът Иван Цанев зарадва рожденика със собственоръчно написано четиристишие:

Не, Петър Стоянов не стои като камък,

(Макар че името Петър това означава),

А раздуха с уста проевропския пламък

В огнището на една камениста държава.

 

Независимо от факта, че новините започват с "в тези тежки времена", смея да кажа, че посоката, която зададохме тогава, доведе до това, че България върви успешно напред, независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат собствените си съдби в този национален растеж, останаха извън борда дори на средното благоденствие у нас. Работете оттук нататък тази ножица да се свива, обърна се към днешните управляващи президентът Петър Стоянов.


Той се върна 25 години назад:

 

В осем минутната си реч Петър Стоянов демонстрира таланта си на оратор, пристрастията си към историята и умението да изважда мъдри изводи от вещо подбрани цитати. Той разказа част от есе на Кърт Вонегът и завърши с думите „Много ми се иска поколенията след нас да кажат, че независимо от грешките ,които сме допуснали, в крайна сметка не позволихме да изгубим честта си“.

Мислех, че на моята възраст и житейски опит почти нищо не може да ме развълнува, но съм истински развълнуван от това, което се случва днес, отбеляза президентът. Този панел беше ценен, защото ни върна 25 години назад и важното в него не е моето участие като президент в тези три ключови събития, които обърнаха посоката на страната ни, а че това време ни отправя към годините на истинската вяра и надежда в новото, по-добро бъдеще на България, изтъкна Стоянов. Според него, ако е имало романтика в прехода, то това са били именно тези години, а трите ключови събития са разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато той върна мандата на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд.

Днес за първи път сме в един лагер и с победителите, и с победените от последната война - Германия, Австрия, Франция, подчерта още като позитив Петър Стоянов.

Той се върна и към вчерашния 24 май, преминал под знака на "Върви, народе възродени". Във всяко време има и радост, и разочарование - в крайна сметка българският народ ще запомни Стоян Михайловски с оптимистичния химн "Върви, народе възродени", каза президентът. Моля се политиците от нашето поколения да бъдат запомнени като хора, мислещи за България, хора, задали вярната посока, която ще се следва оттук нататък, изтъкна Стоянов.

В заключение, всички грешки, които сме допускали, в крайна сметка, все пак, не позволиха да загубим честта си, посочи той.

Стоянов получи сребърна значка от Соломон Паси. Прочетени бяха приветствия от поета и драматург Стефан Цанев, писателя Георги Господинов, поета Иван Цанев. На форума присъстваха политици, общественици, културни дейци.

Конференцията завърши с импровизирано изпълнение на участниците на "Многая лета".

 

След като Ириней Константинов покани присъстващите на чаша вино дойде време за прегръдки и наздравици, истинско приятелско общуване и песни. Валя Балканска и гайдарът Петър Янев започнаха „Рипни, Калинке“, а Петър Стоянов само това чакаше и веднага се включи в дует с изпълнителката на „Излел е Делю хайдутин“.

 

Васил Найденов  също не сдържа творческия си порив и запя „Седем пъти“ под акомпанимента на Стефан Димитров.

 

Ако трябва да изброим дошлите да поздравят Петър Стоянов хора на изкуството, интелектуалци, учени и политици, ще се получи разширено издание на „Кой кой е в България“.

 Конференция в "Бояна" отбеляза 25 г от встъпването в длъжност на Петър Стоянов като президент

Соломон Паси разказа как бе подадена молбата за членство на страната ни в НАТО и изтъкна, че цивилизационният ни избор тогава е бил правилен. От името на всички нас казвам: Благодаря Ви, г-н президент, заяви той

От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Доц. Стойчо Стойчев: Шансовете за успех на ново правителство на Петков са много малки
(Видео)

Доц. Стойчо Стойчев: Шансовете за успех на ново правителство на Петков са много малки-1588079954.png

Президентът ще бъде много по-предпазлив преди да подкрепи нова партия, твърди ...

25 юни 2022 | 16:37

Нинова: Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си
(Видео)

Нинова: Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си-1656161321.png

Казал днес, че ако той е на власт, няма да има повишаване на цените. Инфлацията ...

25 юни 2022 | 15:47