Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

Според експертите до 29 януари 48-ото НС трябва да отиде в историята

Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

30401 | 20 ян. 2023 | 17:09

Президентът трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до края на следващата седмица. А това означава - до 29 януари. Те припомнят, че такава е била и досегашната практика в най-новата история на България.


Президентът Румен Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство не успя.

 

Това коментираха пред Епицентър.бг  трима конституционалисти, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че в понеделник връща като неизпълнен третия проучвателен мандат за кабинет. А президентът обяви, че ще я приеме във вторник.

 

Двама от тях не пожелаха да бъдат назовани, третият е Георги Марков, чието интервю четете по-долу

 

Конституцията не дава конкретен срок кога да бъде разпуснат парламентът, но се подразбира, че това би трябвало да е ВЕДНАГА, в рамките на 2-3 дни.

Защото чл. 99, ал 5 казва: "Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. (Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание."

 

Според експертите по конституционно право, с които Епицентър.бг разговаря, президентът трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до края на следващата седмица. А това означава - до 29 януари. Те припомнят, че такава е била и досегашната практика в най-новата история на България.

 

Радев не би могъл да мотивира продължаване на живота на този парламент с желание да се приемат определени закони, дори и толкова важни, като свързаните с Плана за възстановяване и устойчивост, защото по-голямата част от тях не са минали и на първо четене. Евентуалното удължаване живота на парламента би могло да бъде за дни, но в никакъв случай за седмици, камо ли месеци, категорични са конституционалистите.

 

И ето точните им думи: "В Конституцията никъде не пише срок, затова трябва да се действа логически. А това означава, че президентът трябва да разпусне парламента ВЕДНАГА след връщането на третия мандат. В конституционното право, когато няма срок, действието се изпълнява ВЕДНАГА. Е, ако президентът е в чужбина, ясно е, че ще го изчакаме. Но ако третият мандат бъде върнат във вторник, в сряда, най-късно в четвъртък, Радев трябва да издаде указ за разпускане на парламента и назначаване на нови предсрочни парламентарни избори. В никакъв случай не може изкуствено да се удължава животът на парламента, за да се свърши каквото и да било - още по-малко приемане на нови закони. Не очакваме Радев публично да обвърже удължаването живота на парламента с приемането на нови закони, защото това е неконституционно. Президентът няма право на такава преценка. Радев просто трябва да насрочи дата на избори, Конституцията му казва - в двумесечен срок, и той трябва гледа това да е в неделя. Нищо повече!

 

Георги МАРКОВ: Парламентът не може повече да приема закони. До 2-3 дни след връщането на третия мандат Радев трябва да го разпусне


- Г-н Марков, колко време президентът може да държи парламента, след като във вторник третият мандат ще бъде върнат неизпълнен?

- Президентът ВЕДНАГА трябва да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство като насрочи дата за избори.

- Какво означава "веднага"?


- Веднага – не значи в същата минута, а в близките дни. Това е логиката на Конституцията и на конституционно решение № 20 от 1992 г. Още повече, че Радев управлява вече шест месеца страната и започна седми месец.

- Възможно ли е президентът да удължи живота на този парламент с мотива да бъдат приети някои закони?

- Може да го направи, но няма да е правилно. Освен това, първо, няма никаква гаранция, че парламентът ще ги приеме. И второ, не е редно президентът да поставя такива условия. А и при върнат трети мандат, президентът да казва на парламента какво да прави, не е в рамките на неговите правомощия. Ако трябва с нещо спешно да се заеме парламентът, то е да попълни състава на Конституционния съд с двама души. Но не го прави. Парламентът трябваше да избере нов Висш съдебен съвет откога, но не го прави. Очевидно е, че този парламент е изчерпан! И Радев трябва да го разпусне в рамките на няколко дни и да насрочи избори.

- Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Всички знаем, че законът е насочен срещу Иван Гешев. Възможно ли е неговото приемане докрай да бъде мотив на президента за удължаване живота на парламента?


- Не, разбира се! От гледна точка на върховенството на закона – най-важно е попълването на Конституционния съд в последните 2-3 дни живот на парламента, нищо повече, подчертавам! Това е работа за 1 час. Категорично следващата седмица Радев трябва да разпусне парламента и да насрочи избори. Това е! По-нататъчното шикалиране и играта с Конституцията е прекалена. Още повече, че този парламент имаше предостатъчно време да свърши, каквото трябваше.

 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47