Консултации с БСП

Започнаха консултациите на президента Радев с БСП (На живо)

Нинова пред Радев: Да разсеем едно внушение - ние не воюваме с президента! Той: Нямаме раздор с БСП!

14067 | 12 ян. 2021 | 10:47

Трябва да има доверие в изборния проес и устойчиво правителство след изборите, заяви държавният глава, приветствайки представителите на БСП.

Консултации с БСП-1610441792.pngКонсултации с БСП -1610441535.png

Започнаха консултациите на президента Радев с БСП за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

 

Трябва да има доверие в изборния проес и устойчиво правителство след изборите, заяви държавният глава, приветствайки представителите на БСП.

И даде думата на лидера на партията Корнелия Нинова да изложи своите предложения.

 

НИНОВА: НЕ ВОЮВАМЕ С ПРЕЗИДЕНТА

РАДЕВ: ИЗБРАНИ СМЕ ОТ БСП, НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ

 

"Преди да говорим искам обаче искам да разсеем едно внушение, г-н президент. Ние не воюваме с президента и с президентската институция. И нека да затворим тази  тема, искам да чуя и Вашето мнение", обърна се изненадващо Нинова към Радев. 

 

"Никога не сме давали повод с г-жа Йотова да имаме раздор с БСП. Ние като президентска двойка сме подкрепени от БСП и където ходим в страната биваме посрещани радушно от социалистите. Ние сме издигнати от БСП и сме поели ангажимент да представляваме тези хора и техните желания за по-успешна България.  И никога с г-жа Йотова не сме отстъпвали от тази позиция. Искам БСП да се изгражда като силна позиция, от кято България има нужда, за да не залинее демокрацията, отговори президентът и даде думата на Йотова.

 

"Аз не съм забравила откъде съм тръгнала и нямам намерение да се отказвам от тази позиция", отговори вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Нинова им благодари и заяви, че е имала няколко цели - да се повиши избирателната активност, премахване на порочния модел на управление и да има естни избори, което е и цел на Радев. Според нея машинният вот е гарант за честни избори.

 

БСП ПРОТИВ ГЛАСУВАНЕ В ДВА ДНИ

 

От БСП дори предлагат създаването на многомандатен район в чужбина. За гласуването по пошата Нинова подчерта, че за това е необходимо активна регистрация. Лидерът на БСП е против гласуването в два дни. От БСП искат да се увеличи заплащането на членовете на СИК.

Нинова изрази притеснение, че политическите партии, които декларират готовност а участие във вота, закъсняват с представянето на програмите си и идеите си за развитие на страната.

 

ГЕРБ ПРАВИ ЛОШО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

 

Датата на изборите е във вашите правомощия. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с датата, която определите, каза още лидерът на БСП.  Лошо е да се отвори законодателството в последния момент. Освен това отвори ли се Изборния кодекс от това мнозинство, то го прави по-лош, отколкото е, коментира Нинова. Но обясни, че отвори ли се кодексът, БСП е готова да обсъжда промени, които да позволят на всички българи да гласуват на тези избори.

 

Очевидно заради епидемичната обстановка тази година, няма да можем да направим традиционна кампания, а тя ще се води повече през медии и социални мрежи. Но ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо между големи и малки партии, за да може всеки да покаже платформата си, каза още Нинова. И изтъкна, че само БСП до момента е представила програмата си "Визия за България"

В Изборния кодекс има изрична забрана за заснемане, но сега се настоява да се разреши при гласуването.
От друга страна има позитивна уредба, че като приключи гласуването и се състави протокола, той може да се дава като копие извън изборната стая на партии и коалиции, обясни секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. Така тя аргументира, че се очаква позитивна уредба на възможността да има видеонаблюдение и заснемане с джиесеми след приключване на изборния ден - на броенето на бюлетините и съставянето на протоколи. Това ще повиши доверието в прозрачността на изборния процес, обясни Друмева.


Според нея това трябва да се реши с промяна в Изборния кодекс, а не с правила на ЦИК. Ако се възприеме да има вот с подвижна урна за карантинираните, към всяка секция ли ще има такава урна и кой и по какви критерии ще преценява къде да бъде създадена подвижна секция, попита Друмева. И обясни, че този въпрос трябва да бъде решен с промени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, както предлагат управляващите, защото такова правно наслагване щяло да доведе до колизия.


Подобен проблем има с личните карти с изтекъл срок, където според Изборния кодекс има специална процедура, според която той трябва да е извадил специален документ. А в Закона за извънредното положение е разписано, че срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

 

В разговорите ни с българите в чужбина се оказа, че много от тях са в хипотезата с изтекли документи и на практика заради засилените мерки в страните, в които живеят, те не могат да стигнат до консулствата ни. И по такива причини голяма част от тях няма да могат да гласуват, каза и Илияна Йотова. Тя обясни, че в много страни няма да могат да бъдат разкрити секции заради локдаун с по-сериозни ограничения. Затова българите зад граница искали гласуване по пощата с активна регистрация.

 

 

ЙОТОВА: ЛОШО Е, ЧЕ ЗДРАВНИТЕ ПРАВИЛА ЩЕ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

 

Оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, коментира още Йотова. И обясни, че и от сдружението на общините са поискали по-бързо тези мерки да станат ясни.
Вицепрезидентът постави и въпроса за забавянето на доставката на машини и всички неясноти по логистиката около тях. В годините, в които сме обсъждали машинното гласуване, управляващите системно саботират този процес. Не само със забавянето на поръчката, но и с всяването на страх у хората, че машините са опасни за здравето им, отвърна Корнелия Нинова. При тях това е последователна политическа позиция, защото машините не са добре за техния вот, допълни тя.

 

Очаквайте подробности!Консултации с БСП

Трябва да има доверие в изборния проес и устойчиво правителство след изборите, заяви държавният глава, приветствайки представителите на БСП.

От категорията

Томислав Дончев и Даниел Митов стават първи заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ

Даниел Митов и Томислав Дончев стават първи зам.-председатели на ГЕРБ
-1620716199.jpg

Проф. Ангелов вчера е станал член на партия ГЕРБ.

11 май 2021 | 10:02

Новите министри: Проф. Стоилов - правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров - здравеопазване

Новите министри:  Янаки Стоилов - правосъдие, д-р Кацаров - здравеопазване, Минеков- култура-1620678198.jpg

Новият външен министър пристига от Дания - посланик Светлан Стоев. Доскорошният ...

11 май 2021 | 06:02

Новият министър на културата проф. Велислав Минеков вече е избрал и заместниците си

-1576322934.jpg

Новите зам.министри на културата са Борислава Тенева, Пламен Славов и Весела ...

11 май 2021 | 10:31

Мирослав Боршош е назначен за заместник-кмет на София

Мирослав Боршош-1499783462.jpg

Той е създател на емблематичните за София културни пространства - литературен ...

11 май 2021 | 10:10