Изправени сме пред предизвикателства, които изправят това НС пред отговорната мисия, каза президентът

Радев към ДБ: Във ваше лице десният избирател отново намери представителството в парламента

3432 | 19 апр. 2021 | 14:50

Ако ИТН потърсят нашата подкрепа, сме готови да влезем с изключително отговорни и конструктивни разговори, каза Христо Иванов


„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно ли лице десният избирател отново намери представителството в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически ред в страната”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на”Демократична България”, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.

„Вие сте единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията", отбеляза още той.


„Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство”, каза още той.

„Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала”, допълни още Радев.

 

Не можем да даваме време в един неопределен хоризонт, защото можем да изпаднем в политическо безвремие, от което страната ни губи всеки ден, каза президентът.

 

„От една страна този парламент трябва да вземе важни решения в областта на законодателство, да чуя и какви са според вас приоритетите, защото има много предложения за промени в законите. От друга страна, те имат нужда от време, но не можем да даваме време в един неопределен хоризонт, защото можем да изпаднем в политическо безвремие, от което страната ни губи всеки ден. Балансът е труден, но се надявам, че с вашата експертиза и опит вие ще бъдете активна страната в намирането на решение“, каза още той.

 Знаете, че сме изправени пред редица значими предизвикателства - както във вътрешен, така и във външен план, които изправят това Народно Събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно, отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа. Всички знаем, че има нужда да се вземат важни и съдбоносни решения, които определят развитието на страната в един дългосрочен хоризонт. Не трябва само да отговорят на предизвикателствата на средата на сигурност на тежката икономическа криза, но и по най-добрия начин да се възползват така от европейските средства, че да модернизират страната, да изведат икономиката и обществото ни на едно ново равнище“, допълни президентът.

Румен Радев повдигна въпроса и трети мандат и посочи, че иска да знае отношението на коалицията към това.


„Без да създавам някакви внушения и да водя дебат в тази посока, аз съм длъжен като президент да отчитам всички аспекти за повереното ми от Конституцията правомощие, така че отправям към вас въпрос за хипотетичен трети мандат, ако не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата готовност да се работи в тази посока, изобщо за съставяне на правителство. Искам да знам приоритетни цели, какви инструменти и механизми вие виждате и ще работите по тях за намиране на консенсус, общо решение за постигане на едно не перфектно, но рационално решение в тази трудна обстановка за България“, каза той.

 

На консултациите присъстват председателят на ПГ на партията Христо Иванов, зам.-председателят на Народното събрание ген. Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Като пета политическа сила те се консултират с президента след ГЕРБ, ПП „Има такъв народ“, „БСП за България“ и ДПС. 

 

Отдаваме особено значение на кризата на държавността като предпоставка за решение на всички останали въпроси, каза по време на консултациите председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Всички участници в тази централна конституционна процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на избирателите, така и повелите на времето и предизвикателствата, които президентът маркира.

 

Ситуацията е сложна на много нива. България е изправена поне пред три кризи. Първата очевидно е здравната криза. Втората – икономическите последици, но те преливат към икономическа депресия, на прага на която се намира страната, която изисква бърза и амбициозна модернизация.

 

Тук е връзката с възможността, която ни дава Планът за възстановяване и устойчивост, ако съумеем да превърнем този ресурс в инвестиция в тази модернизация, ще можем да дръпнем страната напред. Третата криза е тази на държавността“, допълни той.

„Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичане на мандата си слиза от сцената като част от нормален демократичен процес. Тук става дума за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която страната ни се намира.

 

За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление. Трябва не просто да приключим 10-годишното управление на Борисов и да излезем и да си отдъхнем от това, но и да видим в дълбочина, в корена, онези предпоставки: институционални и конституционни, които са направили възможни тази проблематика и дефицити, за да можем да намерим трайно решение“, изтъкна още Христо Иванов.

 

 Ако „Има такъв народ“ потърсят нашата подкрепа, сме готови да влезем с изключително отговорни и конструктивни разговори на база на визията им за управление, заяви Иванов.

 

„Ще подходим изключително отговорно, като същевременно ще спазваме целите и ангажиментите, с които сме се явили на изборите, без да ги наричаме предварителни условия, но това със сигурност са критерии, в светлината на които ще оценяваме дали различните възможни формати на състав, програма и парламентарна програма за едно управление могат да решат проблемите и да изпълнят задачите, с които влязохме в това Народно събрание“, подчерта той.

„Считаме, че здравата основа, на която трябва да се подходи към разговора, анализа и предпоставките за реализиране на поредността от мандатите на първо място е волята на избирателя. Избирателите отредиха на „Демократична България“ 5-то място в парламента. Да, това място е силно подобрено от гледна точка на сегашните ни резултати, ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред субектите, които биха имали първостепенна роля в претендирането за връчване на мандат. Така повелява и конституционната логика на процеса“, обясни Христо Иванов.

„Ние смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да се разсъждава, е да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация. Първата, както казах, според нас мандатът на историята и мнозинството на българските избиратели й отреждат мястото да слезе от управлението“, каза още съпредседателят на „Демократична България“.

 

По въпроса за третия мандат, отговорно мога да кажа, че не смятам, че с 27 депутати и при наличието на други политически сили количествено преди нас, ние можем да заявим претенция, заяви Иванов.

„Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, е много трудно да си представим как, бидейки пета политическа формация, бихме могли да направим това. Нека да извървим хода до третия мандат и тогава да огледаме ситуацията във всичките й аспекти и да дадем окончателна оценка за състоянието на нещата.

 

Принудени сме да работим в 2 времеви перспективи. Политическото време в тази ситуация е особено важно. Трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства и в този смисъл сме заявили своите приоритети и проекти. От друга страна, трябва да си дадем сметка, че ако вървим към бързи избори, трябва да променим дневния ред така, че да се фокусираме върху онези неща, които са важни за провеждането на още по-честни избори“, допълни той.Консултации с парламентарната група на „Демократична България“ от 45-ото Народно събрание (На живо)

Ако ИТН потърсят нашата подкрепа, сме готови да влезем с изключително отговорни и конструктивни разговори, каза Христо Иванов

От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Нинова: Да помним уроците на историята и да не повтаряме грешките

-1620312803.jpg

Победата над хитлерофашизма бе основата, на която се постигна траен мир и наша ...

9 май 2021 | 11:37

Татяна Дончева: В партията на Слави хората се водят от команди, нямат собствена воля

-1510992920.jpg

Политик от фейсбук и екран може да се прави във фантастични филми, но не и на ...

9 май 2021 | 11:03

Зарков: Резултатът от 45-то НС е доста скромен, трябва да предотвратим тежката политическа криза

-1620192885.png

Този Изборен кодекс не атакува основните проблеми – какви са избирателните ...

9 май 2021 | 10:59