Корнелия Нинова: БСП даде надежда и вяра, че промяната е възможна

БСП ще води позитивна кампания с решения и грижа за хората

Нинова: Лидерът трябва да даде кураж и да поеме най-тежката битка, а Пловдив е тежка битка

19688 | 13 февр. 2021 | 18:59

БСП даде надежда и вяра, че промяната е възможна. Радостно е, че все повече хора виждат БСП като алтернатива и подават молби за членство в партията


"Много е лесно да си избереш район, в който БСП е първа политическа сила, но не е лидерско. Според мен лидерът трябва да отиде на най-трудното място и да окуражи хората. Да поеме най-тежката битка, а Пловдив е тежка битка. На различни избори ние там сме стигали до пета политическа сила. Затова избрах това предизвикателство и смятам, че така се прави и го приемем за мой дълг да отида на най-тежкото място и да изнеса на гърба си най-тежката битка."

 

Така Корнелия Нинова обясни водачеството си на листата в Пловдив.


"Има вълна от няколко месеца за прием на членове на БСП. Почти във всички области вече са заявили да отида да връча електронните карти на новите членове, но не смогвам физически да отида навсякъде. За последните няколко месеца сме издали над 1 400 нови електронни карти. Не виждам друга партия в момента да приема толкова членове или изобщо да приема нови. Това ме радва. Все повече хора виждат  БСП като алтернатива. Има различни хора - млади, по-опитни и по-възрастни, които си възстановяват членството. Те са с различни професии и идват напълно безкористно и казват: "Искаме да помогнем, защото разбираме, че моментът е ключов и виждаме, че БСП може да промени нещата", коментира още лидерът на БСП.


"Работим за спечелване на тези избори. Знаем какво трябва да направим с управлението на България - имаме готова програма и хората, които да я реализират. Продължаваме с позитивна кампания, която решава проблемите на хората и гарантира възстановяване на България", категорична е Нинова.

 

"Има три различни неща от предходните избори, заради които БСП този път ще е първа политическа сила - две за България и едно за партията. За държавата най-важното е първото: много голяма част от българските граждани се отърсиха от страха и апатията, че нищо не зависи от тях и излязоха с лицата си на протеста през лятото. Това е голяма крачка напред и нещо, което не беше възможно преди четири години.

 

Второто за държавата е, че ГЕРБ са абсолютно изчерпани като политики - предлагат още от същото, нямат капацитет и компетентност за промяна. Това влиза в колизия с първото - хората искат промяна. И третото, което е за партията - през тези четири години БСП направи сериозна промяна вътре в себе си.

 

Показахме чрез тежка промяна, че можем да се борим със задкулисие, със зависимости - вътре при нас, така както искаме да управляваме България.

Да скъсаме с този модел на лични договорки, на скрити интереси, на използване на партията, съответно на държавните институции, за лична облага. Тези три неща, събрани накуп, дават различна картина за тези избори".

 

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Денят започна" по БНТ.


"Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим. Имаме готовност и можем да ги решим. Ние казваме - единият от най-големите проблеми е бедността и неравенствата.

 

Имаме доказателство само от миналата седмица от доклада на БНБ - по един милионер всеки ден в последните три месеца и в същото време - намалели 483 хил. депозити до хиляда лева в банките.

 

Това означава, че хората с най-малки депозити са си ги изтеглили, защото не могат да оцелеят в кризата, а милионерите са се увеличи. Това означава увеличаващото се неравенство.

 

Това не е партиен проблем, а държавнически и проблем на националната сигурност. Имаме предложения да го решим. Идентифицирахме групите на най-засегнатите - млади семейства с деца и възрастни хора. За младите семейства предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъците за родители с деца, които работят и се осигуряват. За възрастните - преизчисляване на всички пенсии. Това означава увеличаване на всички пенсии трайно с 20-30%, а не предизборно с по 50 лв.

 

Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят. През данъчната политика могат да се смекчават неравенствата", обясни Нинова.


"Вторият проблем е здравеопазването. Кризата показа, че здравната ни система не издържа. Ние предлагаме не само да се увеличават парите в здравеопазването, а да се промени моделът. Болниците да не са търговски дружества.

 

Да има регионално здравеопазване - във всеки регион да има спешна помощ, доболнично лечение и болница. Да се уреди трайно заплащането на медицинските кадри като се въведе държавна наредба с базово заплащане. Държавата да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България", каза още тя.


По темата с образованието Нинова коментира: "Добре е ,че се увеличават парите на учителите, те категорично го заслужават. Минахме и на високи технологии в образованието заради кризата. Но никой не обръща внимание на съдържанието на образованието - не как учат децата ни, а какво учат. Има потресаващи неща в българските учебници. И тук предлагаме промяна в модела. В момента държавата абдикира от образованието и възлага на частни колективи да разработват различни учебници.

 

Един клас в момента учи литература по три различни учебника. Нашето виждане е, че трябва държавата да прави учебниците и да има един учебник за един клас по предмет за цялата страна. И съдържанието ще отговаря на истината - няма да се подменя историята, няма да се изключват българските класици и няма да се омаловажа духът и силата на българския народ. Това е изключително важно."


Корнелия Нинова посочи силата на ГЕРБ е в разделението и противопоставянето на хората. "Има ли един протест, който да не е бил разделен и хората противопоставени едни на други? Спомням си първите, в които участвах като депутат - бяха на тютюнопроизводители. Тогава ги разделиха на такива, които произвеждат едролистни тютюни и на другите.

 

На едните дадоха субсидия, на другите – не, и ги противопоставиха. Така беше и с протеста на майките на деца с увреждания, така беше и с лекарите на първа линия.

 

Нашата сила - на тези, които казваме, че искаме да променим този модел, трябва да е в обединението. Но за това се иска политическа мъдрост. Още повече, че ние протегнахме ръка за обединение, не за коалиция и управление, а за нещо, което стои много над партията, нещо държавническо - това са честните избори.

 

Това беше важно да го направим, за да върнем доверието на хората, че техният глас ще бъде отчетен така, както е даден, независимо за коя партия. Уви, може би егото на някои от другите опозиционни лидери надделя и не се прояви политическа мъдрост. Не изпитвам обида, а съжаление, че не приеха протегната ръка на БСП", коментира лидерът на българските социалисти.


Корнелия Нинова определи спекулациите, че има договорка между нея и Бойко Борисов като гигантска манипулация и лъжа, разпространявана от различни хора.

 

"Като че ли повод за засилване на това говорене им даде моето изказване пред ЦИК, когато казах, че ще правим допитване до членове и симпатизантите на партията за следизборни коалиции. Но кой се изплаши от това изречение - че ще питаме членовете на партията? Изплашиха се точно тези хора, в чиито глави още сега се върти голяма коалиция с ГЕРБ.

 

Задкулисието винаги се страхува от допитвания и референдуми - от мнението на хората. Тези хора, които внушават, че БСП и ГЕРБ ще направят коалиция, знаят какво мисли партията и че 99.99% от членовете и симпатизантите на БСП ще кажат "никога коалиция с ГЕРБ", категорична е тя.


В ефира на БНТ Нинова обясни философията си в политиката, откакто е председател - да се допитва до тези, които са я овластили. Тя посочи, че това е и причината да се направи прекия избор за председател и тогава съпротивата срещу него отново е била голяма.


"Допитването до хората е силата на истината и силата да отстояваш позиция. И силата не един лидер е в това - зад него да стои партията, да я пита и да са на едно мнение. Допитването до членовете е не само честно към хората, но и модерно и европейско. Това е практика в редица европейски държави и това прави БСП с още една крачка след прекия избор модерна, европейска и демократична партия", добави тя.

 

В заключение Корнелия Нинова обобщи какво трябва да направи БСП до  4 април: "Трябва да дадем надежда и вяра на българските граждани, че промяната е възможна и че тя зависи от тях.  Да им дадем вяра, че заедно можем да променим нещата и да излязат да гласуват, свободно и без страх. Това е голямата цел, която трябва не само БСП да си поставя, а всички, които заявяват, че искат да променим модела."


Линк към новината на официалния сайт на БСП:
https://bsp.bg/news/view/19262-korneliya_ninova__bsp_shte_vodi_pozitivna_kampaniya_s_resheniya_i_grija_za_horata.htmlОт категорията

Путин и Си в съвместно изявление: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай - в нов етап

След разговорите Путин-Си: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай навлиза в нова етап-Sled-razgovorite-Putin-Si--Strategicheskoto-vzaimodeystvie-mezhdu-Rusiya-i-Kitay-navliza-v-nova-etap_1679430230.jpg

Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в ...

21 март 2023 | 22:23

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Стефан Цанев: Партиите не искат коалиции, защото не искат да делят печалбата

Стефан Цанев: Партиите не искат коалиции, защото не искат да делят печалбата-1549809037.jpg

Няма разлика между отделните партии, има интереси. Има алчност, освирепяване, а ...

21 март 2023 | 22:44

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него-Kakvo-oznachava-zapovedta-za-arest-na-Putin---priziv-za-obedinenie-ne-okolo-nego--a-sreshtu-nego_1679396287.jpg

Издадената заповед за арест направо на президента, в заредената с ...

21 март 2023 | 12:56

Най-важното

Министрите се събират от 10 часа

Кабинетът обсъжда предложението за двойно увеличение на командировъчните

Кабинетът обсъжда предложението за двойно увеличение на командировъчните-Ministrite-odobriha-dopalnitelna-humanitarna-pomosht-za-Ukrayna_1674652957.jpg

На правителственото заседание ще бъде обсъден още проект на Закона за изменение ...

22 март 2023 | 07:52

Планът е за икономическо възстановяване

МВФ обяви, че е постигнал споразумение с Украйна за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара

МВФ обяви, че е постигнал споразумение с Украйна за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара-1635917299.png

Украинското правителство е успяло да "поддържа финансова и ...

22 март 2023 | 08:12

Винаги сме в подкрепа на мира и диалога, заставайки твърдо от правилната страна на историята, заяви Си

Путин обеща на Си потоци природен газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва-Prezidentite-na-Rusiya-i-Kitay-Vladimir-Putin-i-Si-Dzinpin-obsadiha-ikonomicheskite-parametri-na-satrudnichestvoto-mezhdu-dvete-darzhavi-po-vreme-na-vtoriya-den-ot-ofitsialnoto-poseshtenie-na-kitayskiya-darzhaven-glava-v-Moskva_1679427458.jpg

Двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си ...

21 март 2023 | 17:37

Ако имаме малко разум, на 2-ри април политическата класа трябва да се стегне и да си свърши работата, пожела лидерът на ГЕРБ

Борисов: Докладът на САЩ казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа
(Видео)

Нашите зали са пълни, подчерта Борисов-Nashite-zali-sa-palni--podcherta-Borisov_1679415567.jpg

Стотици симпатизанти посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково (ВИДЕО)

21 март 2023 | 17:57

Честит празник на кюстендилци, честита пролет на всички българи, пожела лидерът на БСП

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство-Ninova-ot-Kyustendil--Vinagi-shte-zashtitavame-balgarskoto-rodno-proizvodstvo_1679402351.jpg

Трябва да осигурим продоволствието на българския народ - храната и водата. ...

21 март 2023 | 14:37

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

Нейната убеденост в отстояването на либералните ценности са точно това, от което се нуждае силна и обединена България

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации (Видео)

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации-Gi-Verhovstad-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-ima-umeniya--znaniya-i-nadezhdnost-v-trudni-situatsii_1679401007.jpg

Бившият премиерна Белгия изрази убеденост, че Хюсменова е човекът, който може ...

21 март 2023 | 14:15

Хората искат сигурност, стабилност, управление, посока, в която да се развива държавата, посочва социалистът

Еньо Савов: Спирала от избори и нестабилност са пагубни за страната, но безпринципна коалиция - също

Еньо Савов: Спиралата от избори и нестабилност са пагубни за държавата, но безпринципна коалиция - също-Enyo-Savov--Spiralata-ot-izbori-i-nestabilnost-sa-pagubni-za-darzhavata--no-bezprintsipna-koalitsiya---sashto_1679403706.jpg

Младите не страдат от предразсъдъците на миналото, БСП предизвиква интереса им, ...

21 март 2023 | 14:51

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28