Снимка Пресцентър на БСП

Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години

Корнелия Нинова: Стига задкулисие! Не преговаряме с ГЕРБ за правителство, нито с ДПС за президент

11124 | 15 апр. 2021 | 10:31

За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим, заяви лидерът на БСП

Снимка Пресцентър на БСП-1618478531.pngКорнелия Нинова-1618471915.png

От нас се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

 

"Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация - ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава. От нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения.

"За нас, парламентарната група на "БСП за България", задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ за здравната и икономическата, и социалната криза, трето за парламентаризма, четвърто за правителството и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието", заяви Нинова.

 

"Уважаеми български граждани, това е може би най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци в управлението, за които говорим досега - паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена. Това няма да е лесно, защото тя е просмукала дълбоко в основите на обществото. Тя е заложена в закони", каза още Корнелия Нинова.

"Първо, не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава, но ние сме за компететнтно праителство, което да гарантира перспективата за България. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Ако сме искали - можехме да я направим преди четири години, да си спестим много проблеми и да се обогатим. Моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила, по политики и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши, какво да правим. Пожелавам, здраве, мъдрост и решителност - по-малко емоции и повече разум", каза Нинова.

 

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии, заяви още Нинова.

"Внасяме днес този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства", каза още Нинова.

Според нея възстановяването на парламентаризма е основна и приоритетна задача.
"ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя", каза Нинова. По думите й трябва да се възстанови блиц-контрола, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда.

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам да започнем със следното: Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии. В момента текат усилено такива процеси. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета", изтъкна още Нинова.

"Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората. Тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, Конституционния съд, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната", каза още Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.

 

Ето и пълния текст на словото на Корнелия Нинова при откриване на 45-то Народно събрание:


Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години.
Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза, и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо повече от всякога от нас се изисква разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. За нас, от парламентарната група на “БСП за България”, задачата е може би най-лесна.
Ние има на какво да стъпим, защото в последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим.

Към настоящия момент бих я очертала в 5 направления.
Първо - за България.
Второ - за здравната, икономическата и социалната криза.
Трето - за парламентаризма.
Четвърто - за правителството и изпълнителната власт.
И пето - за властта и задкулисието.
Първо - за България:
За нас членството в Европейския съюз е неотменимо и основен приоритет, но то дава и възможности. И в конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост. Той е възможност за развитие на високотехнологична икономика, за работни места, за преодоляване на неравенствата по доходите и регионалните, и намаляване на бедността. За развитие на здравеопазване, образование и култура.
Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България в следващите 10 години задача. Срокът за предаване на плана е 30 април и макар той да не е преклузивен се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал за да се справим.
Тук за БСП е лесно. Ние сме последователни и стабилни, както казах, в политиките си. Преди 2 месеца искахме Планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание. Управляващите отказаха. И тогава, и сега ние сме готови с ясни и конкретни предложения по него. Ето ги и са на масата за преговори за бъдещето на България.
Втори приоритет - за здравната, икономическата и социалната криза. И тук не ни е трудно.
Повече от година правим своите алтернативни предложения с План за управление на здравната криза и с конкретни мерки за подпомагане на икономиката, домакинствата и с грижа за хората. Готови са. И внасяме днес в Народното събрание този пакет от закони, които касаят помощ за малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване на кредитна ваканция, данъчна ваканция, помощ за икономиката и за откриване на работни места. Помощ за домакинствата и младите семейства със специален пакет средства за деца с облекчение на младите семейства в кризата, преизчисляване на пенсиите, Законът за възрастните хора и т.н.
Трети приоритет - за парламентаризма.
Възстановяване на парламентаризма за нас е основното, приоритетна задача в момента. ГЕРБ и присъдружните им партии в предишните мандати поставиха Народното събрание в подчинена роля на един човек - на министър-председателя, и с това на практика погазиха Конституцията на Република България. Това трябва спешно да се промени. И тук сме готови с решение - възстановяване на блиц контрола върху премиер и министри. Той беше въведен от БСП и отменен от ГЕРБ. Спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка за въздействие.


Ревизия и отмяна на лобистки текстове в закони, които обслужваха частни интереси. Приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира разумна бизнес среда и спокойствие за хората.
Четвърти приоритет - за изпълнителната власт и правителството. За да постигнем първите три трябва да направим пълна ревизия на сегашната изпълнителна власт. 3а целта предлагаме да се започне със следното:
Първо - Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство, макар и в оставка, до съставяне на ново, върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции. В момента текат усилено такива процеси.
Следващо - премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета.
В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решение на Народното събрание.
В резерва има свободни средства само в размер на 1 милиард и 400 млн. лева. Извън заделените от закона в Сребърен фонд, Фонд “Козлодуй” и т.н.
Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3,3 млрд. лева така, както направиха през 2010 г. с резерва на Здравната каса. Затова ние не просто констатираме тези факти, а действаме. Внасяме днес в деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя който и да е той - сегашният в оставка или бъдещият, който ще бъде излъчен, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората.
И тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото припомням: ние 4 години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, сезирахме Конституционния съд по този въпрос. Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме.
Вярвам, че сега ще го направим. По принципни съображения. Да сложим ред в управлението на финансите на страната. Продължаваме с желанието всички корупционни схеми и сделки, всички скандали да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост.
Пети приоритет - за властта и задкулисието.
Уважаеми български граждани,
Това е може би най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци на управлението, за които говорих досега. Паралелната държава, която беше създавана десетилетия наред, трябва да бъде разградена. Това няма да бъде лесно, защото тя е просмукана дълбоко в основите на обществото. Тя е заложена в законите, тя е оплела в задкулисие бизнес интереси, кражби, институциите до най-ниските равнища, с което се сблъскваме ежедневно днес.
Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на всички ни като народ.
Тъй като ние тук сме представители на народа, избрани по негова воля, искам от името на ПГ на "БСП за България" , по този въпрос да заявя следното: четири години се борихме с тази паралелна държава. Първо тя ни покани да бъдем част от нея - отказахме. Последваха четири години тежки удари - не се предадохме и не се отказахме.
Решени сме да продължим. Искам днес да пресека всякакви спекулации, с които различни говорители заливат от екраните и манипулират общественото мнение:
Първо, не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС - за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Не го правихме преди 4 години, не го правим и сега. И моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората политическа сила - “Има такъв народ”, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави. Пожелавам здраве, мъдрост и решителност. По-малко емоции и повече разум. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно.

 Корнелия Нинова: Стига задкулисие! Не преговаряме с ГЕРБ за правителство, нито с ДПС за президент

За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим, заяви лидерът на БСП
ГЕРБ
БСП
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

Министерският съвет гласува допълнителни 12,5 млн. лева за културата

Министър Найден Тодоров: Творците получават глътка въздух-Nayden-Todorov--Uvolnenieto-na-Morfov-e-greshka-ot-srategicheska-gledna-tochka_1678038137.jpg

Осигуряват се средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и ...

30 май 2024 | 14:59

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят.

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

"Пълна мобилизация! Да покажем, че сме ГЕРБ и СДС!", призова лидерът на ГЕРБ

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53