Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК.

БСП предлагаме алтернатива не на ГЕРБ, а на системата на прехода, край на бягството на държавата!

Нинова: Не на джендър-идеологията в българските училища! Семейството ни е по мило от третия пол!

13547 | 21 юли 2018 | 13:35

Не се обръщаме към политическите си опоненти. Обръщаме се към народа си, заяви лидерът на БСП. Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК. Ревизия на решението на конгреса за влизане в еврозоната, поиска Нинова


 

"Не на джендър идеологията. Ботев ни е по-скъп от Робинзон Крузо. Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности. Призовавам за образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение".

 

Това заяви лидерът на БСП по време на разширеното съвещание на Националния съвет, на което тя представя алтернативата за управление на страната "Визия за България". Залата избухна в аплаузи.

 

"БСП започва разговор за бъдещето на България. Ние поставяме началото на един процес, който няма да бъде лек. Днес ние предлагаме алтернатива не на ГЕРБ, а на системата на прехода. Днес ние се обръщаме към народа си. - да сложим край на прехода и да посочим друг път за развитие на България. Чуйте идеите ни, ако има желание - по Вазовски, който с каквито идеи, може да си включи в този процес. Знаем, че ще има съпротива", посочи в началото на своето експозе Нинова и подчерта, че  тази система ни убива, както са казали майките на деца с увреждания, и тя не може да бъде кърпена повече. 

 

По думите й тази система е създадена в годините на прехода, за което всички партии имат принос.

„Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт, друг път за развитие на България. Имаме ли сили да се освободим от разделението от миналото - българи срещу българи и да се обединим българи за бъдещето“, попита Нинова.


Тя посочи, че БСП не претендира, че са най-умните, всезнаещи и единствени. „Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по Иван-Вазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така. Някои от идеите ни ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: „Не се стъписвайте пред имена и групировки“, каза Нинова. Тя посочи, че им е казала да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България. 

 

В обстойното си изложение Нинова предложи да се спре с разграбването на националните богатства - стратегически предприятия да бъдат забранени не само за приватизация, но и за концесии.  

 

БСП предлагат промени в четири ключови сфери - икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. "Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства", заяви Нинова и допълни, че в момента не обществото, а малцина се възползват от тях. Тя каза, че БСП не е против концесионирането, но балансът е бил нарушен и трябва да се възстанови.

От БСП предлагат онези стратегически обекти, които са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. "Да не се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, "Български пощи", многопрофилни болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и др. Тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, настояват от левицата.

 

България да развива с участието на държавата стратегически отрасли на икономиката като енергетика, електроника, земеделие, машиностроене, фармация, химическа промишленост.

 

Голяма грешка да смятаме, че мигрантите могат да решат кадровия проблем на бизнеса, не- трябва да си създаде кадри, посочи Нинова.

Нинова се обяви да намаляване на ДДС върху храните, поиска таван на субсидиите и насочване на субсидии към производството на зеленчуци, плодове и месо.

 

Соцлидерът не скри, че е притеснена от демографската криза, от грешната система на образование и др. Тази система ни убива, подчерта Нинова. Икономически кръгове си купили политици от всички цветове и това е скритата държава.  Да спрем разграбването на националните богатства, призова лидерът на червените.

 

Тя атакува новия закон за концесиите, който е скрита приватизация. Лидерът на червените поздрави КЗК за забраната на сделката на "Инерком" с ЧЕЗ.

 

Каква икономика искаме да развиваме, пита тя. Лидерът е против икономиката на парче и се обяви за родното производство.

 

Безплатни детски градини, един учебник на един клас, са част от идеите в сферата на образованието.

 

Обръщайкии се специално към Сергей Станишен лидерът на БСП поиска дебат за ревизия на решението ня конгреса на БСП за членството на България в Еврозоната.

Нинова подчерта, че България не е готова, че по милост да ни пратили в чакалнята на чакалнята на Еврозоната и че редица икономически светила ни съветват да не влизаме в този клуб на богатите държави.

 

„За еврозоната и приемането на еврото нашата партия на конгреса е решила – да, но виждате какво се случва в момента. Оставете това, че Европа ни отряза. Нека да проведем разговора за България, за българката икономика и за стандарта на живот, за българските цени и живота на обикновения човек, коментира лидерът на БСП. Ако в обсъжданията се установи, че не сме готови, трябва да се събере червения конгрес и да ревизира решението си, обясни Нинова.

Трябва да сме адекватни към промяната, каза още Нинова.

 

Според Нинова страната трябва да има външна политика с характер, стъпила на националния интерес. Тя каза, че българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си Русия. "Българският национален интерес диктува балансирана политика със САЩ, Европа, Русия и Китай", коментира лидерът на БСП.

 

Нинова предложи за дискусия темата за Висшеградска четворка. "Сигурна съм, че сега ще има много бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една година две противниците на този вид политики ще се убедят, че съм права", поясни Нинова.

 

Защо правим това по този различен начин?

Защото 29 години политически грешки, грабеж на национални богатства, сговор между власт и пари, между леви и десни ни доведоха до стряскащите думи на доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН: „България е в клинична демографска смърт“. България изчезва“, заяви още Нинова.

 

От БСП аргументират изготвения проектодокумент с нуждата от нова перспектива за страната. Според опозицията изтъкваните като успешни макроикономически достижения не само не представят реалното състояние на страната, но и крият системни проблеми, които трябва да се решават.

 

„Един от най-големите проблеми на страната ни са регионалните различия, довели до обезлюдяване на цели региони и струпване на населението в големите градове. Със всички тежки последици за това – пустеещи земеделски земи и напускащи страната българи. Ето защо, оттук нататък, предлагаме всички политики да пречупваме през регионите“, допълни лидерът на БСП.

 

 От левицата настояват страната ни да поеме нов път към устойчив икономически растеж, базиран на потребление и износ. Според визията на левицата той включва инвестиции в нови и с висока добавена стойност производства, както и прилагане на секторна стратегия за привличане на инвестиции в страната. Анализирана е още необходимостта от благоприятна бизнес среда и развитието на „зелена“ икономика, която да намали екологичните рискове.

 

От БСП обръщат специално внимание на кадрите и работната ръка, като предпоставка за развитието на икономиката. „Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат проблема с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление: „Нямаме – ще си внесем“. Не! Нямаме – ще си произведем“, призова Нинова.

 

В проекта „Визия за България“ се обръща внимание на българското производство, избягването на двойния стандарт при храните, както и необходимостта от намаляването на ДДС при храните. В сферата на здравеопазването на БСП предлагат гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични средства, за неосигурените.

 

Сред една от първите и неотложни задачи, според левицата, е спасяването на българското училище. Те настояват за улесняване на достъпа да образование на децата в малките селища и от бедните семейства, както и разширявания на персонализирания учебен процес, съобразен с отделния ученик и с неговите възможности. Приоритет е поставен и в областта на вътрешната сигурност, обществения ред и борбата с корупцията. „Пари има, но много се краде. Политиката се храни от кражбите“, смята лидерът на БСП.

 

Край на бягството на държавата, смяна на договорените правила между политическите субекти, за това настоява още Нинова. Тя предупреди, че тези идеи ще срещнат жесток отпор - това ще е отпор т на 10 млрд лева на паралелната държава. Пожелавам смелост и неподкупност, завърши накрая Нинова.

 

 


От категорията

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Заседанието премина без дебати

На второ четене: Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили прие ресорната комисия в НС

Председател на парламентарната комисия по отбрана е депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев-Hristo-Gadzhev_1675150666.jpg

Цели се създаване на законова уредба за изпълнение на конституционните ...

31 ян. 2023 | 09:35

Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване

Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване-Ministarat-na-okolnata-sreda--Tryabva-da-predogovorim-Plana-za-vazstanovyavane_1675149804.png

Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а ...

31 ян. 2023 | 09:21

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25