Кадър: БТВ

Събирам екип за борба с паралелната държава, каза тя

Корнелия Нинова: Нямам зависимости. Нека и другите лидери го декларират (видео)

9251 | 12 март 2017 | 20:38

Проф. Иво Христов: Турски лица гледат на България като на историческо недоразумение, което ще отшуми


izbori_znak_02„За борбата с корупцията са нужни две неща, едното е лесно, другото е много трудно. Лесното е да напишеш строги закони и правила. Трудното се описва с две думи – желание и независимост. Всички на думи декларираме, че ще се борим с корупцията. Най-важно е да имаш  желание и да си независим човек. Да не зависиш от бизнеси, да нямаш фирми, да не си на заплата при някой, който те държи и ти диктува решенията, за да ги взимаш, свободен от всякакви влияния. Аз декларирам, че нямам зависимости. Нямам бизнес.  Апелирам към лидерите и на другите партии, декларирайте това, че никой не може да определя решенията ви извън закона, правилата и морала ви. Аз го декларирам. И събирам екип от такива независими хора, с които да проведем борбата с паралелната държава”, каза Корнелия Нинова.

 

Тя допълни, че осъзнава, че хората не вярват на политиците и затова БСП е направила промяна вътре в партията. Само така, по думите на Нинова, гражданите ще могат да се доверят на левицата. Според проф. Иво Христов, корупцията е само следствие и индикация, както е температурата на болния. Той напомни казаното от  ген.Румен Радев- че близо 40 – 50% от публичния ресурс и инвестиции през последните няколко години са от европейски фондове. Но те минават през нечии бюрократични ръце. Те се разпределят между едни и същи фамилии и фирми.

 

По темата за държавните фирми, Корнелия Нинова заяви, че трябва да се промени назначението в бордовете на фирмите. „Ние предлагаме решение на този проблем, да не се назначават в бордовете партийни кадри, а професионалисти на конкурсен принцип с бизнес план”, изтъкна лидерът на БСП.

 

По повод румънският опит за борба с корупцията с независима агенция, която да води свободна борба, Корнелия Нинова обясни, че структурите и органите за една политика са втори въпрос. „На първо място е желанието, волята и неотстъпчивостта.”

 

По темата със скандала между бившия премиер Борисов и кандидата за депутат от „БСП за България” и журналист Елена Йончева, Нинова каза, че случилото се е израз на слабост от страна на Борисов. „Когато нямаш аргументи, нападаш лично. Г-жа Йончева беше в дебат с г-н Добрев от ГЕРБ, показа лицето им и получи реакцията от Борисов. Ние подкрепяме Елена. Смятаме, че тя не е получавала държавни пари за своите репортажи. Много я уважавам за смелостта, като журналист да бъде на най-горещите точки по света. И се надявам в най-близко време да го осъди и той да си понесе последствията. Не може да се хвърлят такива обвинения, които не почиват на никаква фактология”, коментира Корнелия Нинова. „Защо принизявате равнището на политиката до това ниво? Защо бягате от истинския разговор в кампанията – за политики, проблеми, демографска политика, бедност. Защо стигате до това кухненско, лично нападение?”, попита Корнелия Нинова Бойко Борисов. Тя добави, че иска истински дебат, но опонентът иска жълтото, личното и елементарното. Проф. Иво Христов допълни, че не може да се води политически дебат, когато отсреща няма политика и компетентност.

 

„Сигурна съм че г-н Радев не е подкрепил СЕТА, така както изрази позиция още по време на кампанията и след като беше избран за президент, и онзи ден, когато беше разпространена тази лъжлива информация. Убедена съм, че като влезе споразумението в България, ще го даде на КС. Каквото е казал, го прави”, каза Корнелия Нинова. Според проф. Иво Христов, държавният ни глава е патриот и не е подкрепил СЕТА, но добави, че е изненадан, че сега изведнъж медиите са станали патриотични, но при регистрацията на ДОСТ не са показали подобна активност.

 

На въпрос за позицията на БСП относно опитите на Турция да се намесва във вътрешните дела на България, Корнелия Нинова заяви: „Абсолютно е неприемливо трета държава и нейни представители, като министърът на труда и посланикът на Турция, да се месят в изборния ни процес и вътрешните дела. Остро осъждаме подобно поведение.” Тя припомни, че партията на Местан подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева за президентските избори. Нинова бе категорична, че институциите също трябва да потвърдят-  че не приемат намесата на турската страна във вътрешните работи на България.

 

Проф. Иво Христов: Турски лица гледат на България като на историческо недоразумение, което ще отшуми

 

„Турски официални и неофициални лица гледат на страната ни като злощастно историческо недоразумение, което ще отшуми във времето”, каза проф. Иво Христов. Той припомни, че в свои разработки, турският външен министър Ахмет Давутоглу твърди, че интеграцията и сърцето на Турция е със Сараево, Тирана, Косово, Скопие, Кърджали и други райони. „В турската политика има последователност, независимо от режима, който управлява там. Те гледат 50 – 100 години напред”, посочи професорът.

 

По темата за сближаването на отношенията между Турция и Русия, проф. Иво Христов обясни, че пред нас в момента се случват изключително големи геополитически сътресения. „Пред нас се разкриват „прелестите” на Европа на две и три скорости. Очевидно е, че стари врагове, като Турция и Русия в момента имат общо сътрудничество, а миналата година бяха на прага на война, която можеше да подпали целия свят. Америка загърбва Европа и гледа собствените си програми. Нараства напрежението между Китай и САЩ и съюзниците им. На тази каскада проблеми, ние стоим на вулкани, които се взривяват.”

 

На въпрос, дали трябва да бъдат отменени санкциите срещу Русия, Нинова заяви: „Да, ние сме последователни в това. Искаме да бъдат отменени, защото българският национален интерес е накърнен.” Проф. Иво Христов добави, че стокооборотът се е вдигнал няколко пъти, след като именно под натиска на САЩ са били наложени санкциите, а Германия има 10 милиарда инвестиции в енергетиката.

 

Трябва да се взимат държавнически решения по проблема с демографската катастрофа

 

„Разочарована съм, че и в тази кампания, на демографската катастрофа се гледа лековато. Ако не вземем дългосрочно мерки, ще изчезнем, като народ”, каза Корнелия Нинова. Тя обясни, че на проблема, трябва да се гледа държавнически. „Нашите опоненти и на това гледат лекомислено и почват да изчисляват за четири години колко деца трябва да се родят. Това е неприемливо за нас. Да гледаш пъпа си, за четири години управление, какво можеш да откраднеш, а да не гледаш в перспектива, че ти изчезва народът. По тази тема искаме и търсим национално съгласие. Който и да управлява в годините напред, да си го постави като една от най-важните задачи. И да я изпълнява с множество мерки, да има работа за младите, да са здрави, да са сигурни в страната, че да останат тук и да родят своите деца”, каза Корнелия Нинова.  Тя изрази недоумение, че опонентите на БСП скачат, срещу заявената мярка на левицата да се опрощават лихви по кредити за първо жилище на младо семейство. „Ние това сме го правили през 2008-а и 2009-а. БСП го е правила”.

 

Относно референдума, Нинова каза, че въпросите от резултата му ще трябва да се разгледат още от началото на следващото Народно събрание. Помолена да зададе задочно въпроси на Бойко Борисов, Корнелия Нинова го попита: „Ще вземе ли допълнително дълг догодина. Вярно ли е, че ДОСТ ще му е партньор в следващия парламент."Корнелия Нинова: Нямам зависимости. Нека и другите лидери го декларират

Проф. Иво Христов: Турски лица гледат на България като на историческо недоразумение, което ще отшуми

От категорията

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Христо Мутафчиев: Мишки гледаха от прозорците на МС протеста ни, Асен Василев да подаде оставка!

Христо Мутафчиев Кадър: "България он Ер"-Hristo-Mutafchiev-Kadar---Balgariya-on-Er-_1701976505.jpg

По-добре да затворим театри, отколкото да се бием с полицаите пред Министерски ...

7 дек. 2023 | 21:13

НС реши: Таванът за кешови плащания остава 10 000 лв., няма да има система "донос-бонус"

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1701975502.jpg

Прагът за деклариране на командировъчните става 1000 лв., въвежда се ...

7 дек. 2023 | 20:57

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03