Корнелия Нинова: Президентът предаде социалистите и с връчването на мандата се опита да си ги върне

Оръжие за Украйна не е изнасяно. Който твърди обратното да покаже поне един документ, изтъква тя

Корнелия Нинова: Президентът предаде социалистите и с връчването на мандата се опита да си ги върне

7420 | 23 ян. 2023 | 09:19

Лидерската среща ни обедини около идеята, че трябва да работим за това да спасим парламентарната република, заяви лидерът на БСП


„Връчването на третия мандат на БСП бе опит на президента Радев да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде – така го разчитам извън политкоректния отговор. Политиките, които провежда служебният кабинет, много се различават вече от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „120 минути“ по БТВ.

 

Нинова посочи закупуването на новите осем F-16, нежеланието на президента да наложи вето на решението за изпращане на оръжие за Украйна, което БСП изпрати в Конституционния съд, както и масовите уволнения на социалисти в цялата страна, като част от политиките на президентството, които се различават от политиките, които социалистите изповядват.


„Масовите уволнения на социалисти в цялата страна – такава чистка не е имало. Спомням си в началото огорчението на едно младо момиче Деси от Търговище – беше си качила в социалните мрежи снимка как разлепя плакати на Румен Радев и Илияна Йотова и агитира за тях, и в другата половина – заповедта и за уволнение от работа без мотиви. Когато си работил, тичал, правил кампания, а след това те уволняват от работа без причина – тези хора се чувстват огорчени. И ако са един или двама – добре, но това беше масова чистка“, посочи лидерът на БСП.


„Днес чух вицепрезидентът Йотова да казва „Имаме проблеми с ръководството на БСП, но нямаме със социалистите“ – напротив, вече има дълбок разлом между президентската институция в лицето на двамата и българските социалисти. Именно заради тези политики, които коренно противоречат на това, в което ние сме се клели, работили – а именно за мир, социална политика. Три милиарда за нови самолети и замразяване на доходите на хората в тази тежка криза, нежеланието да се внесе бюджет, да се вдигне минимална заплата“, каза Нинова и допълни, че вижда опит от страна на президента да си върне подкрепата на българските социалисти.


„Не е без значение, ако рейтингът ти пада с 10% за няколко месеца – той е човек със самочувствие и едва ли това не го впечатлява“, добави лидерът на БСП по отношение на Румен Радев.
„Слушах анализатори, мъдреци, всякакви хора, които нямат никаква представа от живота в БСП да казват: „Нинова ще държи мандата до Конгреса, защото ако се яви без мандат и без правителство, ще ѝ вземат главата“. След това чух нещо съвсем безумно – „Тя ще държи мандата и ще си прави политика, ще ходи по телевизиите и ще се прави на важна, за да долази до 2024 г. да стане евродепутат“. Защо тези хора сега не излязат и да кажат: „Ние говорихме глупости. Оказа се, че Нинова не държи мандата, за да си спасява главата на Конгреса“? И най-накрая да се оцени, че никога не съм поставяла личната си кариера и личния си живот на първо място и да оставя България и правителството в залог на решенията на Конгреса на БСП“, коментира Корнелия Нинова в ефира на БТВ.


Тя заяви, че БСП са имали надежда за съставяне на правителство, макар и минимална, защото третият мандат е кризисният, а нови избори само биха задълбочили кризите. Нинова припомни, че всички партии са декларирали, че не искат нови избори, а правителство. Тя посочи още, че БСП успя да извади четири теми, които са важни за България и фигурират в програмите на всички партии: „Това е Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, съдебната реформа, която е приоритет на „Демократична България“ и непременно нов бюджет, за да можем да повишим доходите – това пък беше важно за нас, социалистите. Ние извадихме теми, по които всички са съгласни. Имаше обща декларация, че искат правителство, следователно, ако думите им отговарят на действията, можехме да опитаме“, добави Нинова.


Лидерът на БСП посочи, че има една лоша и една добра новина от лидерската среща. „Добрата новина – тези партии, които откликнаха на поканата и дойдоха лидерите на тези партии. Обединихме се около едно – и това е ново, че трябва да работим за това да спасим парламентарната република. Да преместим центъра на властта там, където му е мястото в парламентарната република – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите, там седяхме хора, които представляваме 139 депутати, тоест мнозинство, узряло за това, че трябва да се борим за парламентаризма. Доскоро само БСП говорихме по тази тема. Сега очевидно и други партии, и други лидери, проумяха, че парламентарната република е под заплаха. Това за нас е най-важният извод от тази среща“, заяви Нинова.


„Лошата е, че не се съгласиха да направим правителство – и тези, които дойдоха, и тези, които не дойдоха, декларираха, че не искат“, допълни лидерът на БСП.
Тя каза, че БСП не иска да прогнозира какво ще се случи след предстоящите избори и добави, че Бойко Борисов е в правото си да се обърне към неговата партия и да вземат решения, каквито искат. „Ние в чужди партии не се месим. При нас на този етап стои решение, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Той на срещата употреби думата „коалиция“ и аз веднага му направих забележка. Казах: „Да сте ме чули да говоря за коалиция? Говоря Ви за национални приоритети.“ И оттам нататък започнаха всякакви интерпретации. Няма нищо подобно“, посочи Нинова.


„Отиваме на избори с много ясни позиции по важните държавни и политически теми. И народът да прецени – след изборите ще разговаряме. При нас на този етап не стои, не е обсъждан въпросът, да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ. Какво ще стане в бъдеще, аз не мога да прогнозирам – знаете, имаме си колективни органи, не е поставяно като въпрос, не е обсъждано, не е решавано, на този етап забраната си стои“, категорична бе Нинова.


Тя определи изказването на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че статията на „Ди Велт“ е признание за извършено престъпление, за изключително глупаво. „Много глупости съм слушала в българската политика, но такава не съм. Какво каза този човек? Че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, Държавният департамент на САЩ участват в тайна престъпна схема. Защото купувачи на български оръжия са правителства на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и т.н. Какво казва министърът на икономиката – имало е таен план, половин Европа и Щатите, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в таен план за износ на оръжие?“, попита Нинова.


Тя отново заяви: „ България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия в България. Продължава и по времето на правителството на Кирил Петков да изнася за тези държави, продължава и сега. Искам да питам този министър на икономиката – от падането на кабинета „Петков“ до разрешението на парламента да изнасяме оръжие, има от август до октомври – в този период е забранено да се изнася оръжие за Украйна. Искам да питам министъра на икономиката, той продължил ли е износът по тези договори за Полша, за Унгария, за САЩ? Ако го е продължил, той чувства ли се престъпник? Искам някой в държавата да извади един документ, не папка – един документ, в който има подписи за износ за Украйна. Омръзна ни от тази манипулация“, коментира Нинова.


„Защо правите извод, че сме знаели къде отиват? Нито едно правителство не е длъжно да дава обяснение след като си купи нещо, какво го прави. Знаете ли какъв е изходът от тази ситуация – единственият, за да няма спекулации, лъжи и да се хвърлят отговорности без документи и доказателства – да се закрие военната промишленост на България. Това е единственият изход. Хайде да видим, кой е този смелчага, който ще затвори 100 хиляди работни места, ще убие една индустрия на България, пазарът няма празно – тогава други индустрии ще се намесят и тогава никой никъде по студията няма да ни задава тези въпроси“, каза още Нинова.


„Сега обаче защо се прави това и се вдига тази тема и „Ди велт“ пише това – на нас се вдига за втори път, отвън, с поръчкова статия. Тук съм съгласна с президента Радев, че е абсолютно поръчково – то се видя и колко струва. Но защо е важен политически въпрос. Вижте какво става вдясно - т.нар. „евроатлантическа коалиция“ – ГЕРБ, ДБ и ПП, ами те се избиха кой е по-верен на външните фактори. И сега – Бойко Борисов казва: „Аз уредих оръжието за Украйна“, ДБ – за да не останат по-назад и да не паднат в очите на тези, които ги пазят, казват: „Ние внасяме в парламента да се гласува, че Голодомора в Украйна е геноцид“. ПП, чувствайки, че изпадат от тази кошница казват: „А, ние сега през „Ди велт“ ще кажем, че ние спасихме Украйна“. Кой вярва, че ние сме спасили Украйна? В тази колосална война, в това изливане на пари, милиарди - от цял свят. И ние – България, с нашите боеприпаси от ВМЗ – Сопот сме спасили Украйна. Това е абсурд“, каза в заключение лидерът на БСП.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!     


От категорията

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата-Yotova--Partiite-tarsyat-vinovnik-v-litseto-na-prezidenta--za-da-opravdayat-bezsilieto-si_1671284162.jpg

Не виждаме и намек, и упрек към онези, особено медии, в РСМ, които отдавна са ...

29 ян. 2023 | 17:17

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения-Ilhan-Kyuchyuk--Ima-hora--koito-ne-iskat-Balgariya-i-Severna-Makedoniya-da-imat-dobri-otnosheniya_1674981818.png

В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за ...

29 ян. 2023 | 10:42

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите-Tatyana-Doncheva-na-kraglata-masa-za-nova-levitsa--I-s-po-golemi-kreteni-sme-pravili-koalitsiya-_1669733711.jpg

Това, което се случва, е някаква имитация, някакво замазване на очите. В ...

29 ян. 2023 | 22:02

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57