Корнелия Нинова: Защо президентът отложи свикването на парламента? Официални разговори се водят там, а не задкулисно

Официални разговори се водят там, а не задкулисно, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Защо президентът отложи свикването на парламента?

14214 | 11 окт. 2022 | 14:03

Изчистихме БСП от зависимости, категорична е тя


Интервю на лидера на БСП за радио “Фокус”

- Г-жо Нинова, името на България беше замесено в ужасяващи събития като взрива на Кримския мост? БСП излезе с искане президентът Румен Радев да даде отговор какво се случва. Какво е вашето обяснение обаче на всичко това?
- Вчера сутринта веднага излязохме с позиция правителството да възложи на службите разследване и да даде много ясен и бърз отговор. В тази ситуация бързината е изключително важна. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за намеса на България, защото е много опасно. За съжаление, вчера нямаше такъв категоричен и бърз отговор, така че оставаме със същия апел: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то категорично Хората се притесняват. Трябва да има ясен и категоричен отговор.

- Така е. Президентът вчера свика и първото заседание на 48-то Народно събрание. Какви са вашите очаквания, г-жо Нинова, ще имаме ли нов кабинет?
- Смятам, че трябваше президентът да свика парламента веднага. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се притесняват от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои ситуацията, ако бяхме свикани веднага и приемем таван на цените. Веднага да приемем понятие "енергийна бедност“ и да определим компенсациите, да дадем яснота на фирмите и икономиката – ще има ли компенсации, да определим увеличението на доходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отлага свикването на парламента, е загуба на време, и то ценно време, с което можехме да решим много проблеми на българските граждани и на българската икономика. Обяснението на президента, че дава време на партии, за да преговарят, не почива на никакви аргументи. Мандатоносителят ГЕРБ заявиха, Бойко Борисов заяви: "Преговорите ще започнат, когато започне парламентът, и ще се водят там“. Няма по-ясно и по-видимо място, и прозрачно за водене на преговори от парламента. В момента никой не преговаря, поне не официално. Виждате, че всички партии сме си заявили позициите. Следователно това е загуба на време, освен ако не се дава време за някакви задкулисни разговори, за натиск върху депутати, върху партии, което също не е добра характеристика на българския политически живот. Така че ние смятаме, че трябваше още тази сряда да започнем да работим ударно по належащи въпроси за българското общество.

- Няма как да не ви попитам, за да кажете отново, какво правителство бихте подкрепили вие в момента, г-жо Нинова?
- Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на "Възраждане“. Ще разговаряме с "Продължаваме промяната“, на които задължително се дава вторият мандат, и с трети мандат, на когото президентът прецени, че се даде, извън ГЕРБ, "Възраждане“ и ДПС. Казвам ще разговаряме, защото от разговорите ще зависи какъв ще е изходът – дали ще има правителство с третия мандат, или не.

- А как ще се отразят според вас едни нови избори на БСП – нещо, което не изключват и експерти в тази област, ваши колеги?
- Не само на БСП, и на всички партии няма да се отразят добре, защото пети избори за две години е политическа нестабилност, която се отразява на всички сектори в живота ни, най-вече ще се отрази зле на България. Имаме нужда от редовно правителство и от постоянен работещ парламент, който да приеме най-неотложните въпроси, част от които вече казах.

- Имахте възможност заедно с партията ви да се съберете на Национален съвет и да обсъдите резултатите на изборите. Какви проблеми очертахте вътре в партията и какви мерки ще приложите в най-скоро време, за да стабилизирате БСП?
- Да, в събота близо осем часа на Националния съвет дискутирахме всички въпроси. Решихме да направим организационна реформа, да си променим устава, да работим по нова програма, за модерна лява програма. Това всичко ще го свършим. Но има един друг въпрос вътре в БСП – това е за т.нар. "вътрешна опозиция“. Той е важен, защото тези хора виждате, че постоянно са в публичното пространство, говорят, рушат имиджа на партията. Това е съществен въпрос, не е повърхностен. Преди пет години ние в БСП скъсахме със зависимостите, скъсахме с клиентелата, с употребата на БСП за лични цели, за кариеристични цели, задкулисни договорки. Тези хора не се примириха с това. Те търсят реванш постоянно. Те и техните поддръжници извън БСП с всичките възможности – и финансови, и медийни, през всичките тези пет-шест години нападат партията и това руши доверието в нея. Няма да позволим това да се случи защото го постигнахме с много трудна реформа, защото ограничихме мандатите на депутатите до три, председателят – аз в случая, сама си наложих ограничение от два мандата. Ние сме единствената партия, в която председателят се избира директно от всички членове на партията, с пряк избор. Т.е. тази реформа вече е направена. Тя ни дава свободата да бъдем партия, която не се подчинява на външни влияния, на зависимости, на бизнес интереси. Взимаме си решенията сами и се подчиняваме единствено на волята на членовете и на симпатизантите. Ето, това е същественият въпрос вътре в БСП и ние сме решени да не позволяваме старото, задкулисното, клиентелата, употребата на името на партията да се върне обратно. Ние затова сме и партия, която се превърна в партия на промяната, защото пет години се борим с модела "ГЕРБ и Борисов“ и няма да отстъпим от това и продължаваме, именно защото започнахме промяната първо вътре в себе си. Първо изчистихме партията от зависимости и затова претендираме, че можем да помогнем в едно правителство, да участваме, да изчистим и държавата от този модел.

- Какви щети ще нанесе политическата ситуация на икономиката на страната ни според вас?
- В кампанията се срещнах с работници, работодатели, директори на доста заводи и като бивш министър на икономиката ме интересуваше как се развива икономиката. Видях с очите си на място, че икономиката работи. Фирмите имат работа, имат поръчки. Някои дори ми казват "Не можем да ги изпълним, връщаме клиенти от Европа“. Започна това скъсяване на веригите на доставки, на пътя на доставките. Фирми от Азия се изнасят, идват към Европа и намират в България възможност за развитие. Т.е. икономиката работи. Но в тази политическа нестабилност не знам докога ще може икономиката да работи. Всички ми казваха едно, на един въпрос задавах всички по места: Кажете с какво държавата може да ви помогне, за да работите, да има икономически растеж и да вдигате заплатите на работниците, и всички искаха едно и също нещо – предвидимост и предсказуемост. Само ни кажете този месец колко ще ни е токът, другият месец колко ще струва газът, за да можем да планираме и да си изпълняваме поръчките. А политическата нестабилност не може да даде такава предвидимост. Тук са свързани нещата. Затова трябва парламент, редовен кабинет, ясни и конкретни решения за икономиката, да им се каже на хората, те оттам нататък ще си свършат работата, защото има поръчки и има работа.

- Допускате ли, че дългът на страната ни ще се увеличи? До каква степен тази ситуация, в която се намираме, ще ограничи растежа на страната ни и ще увеличи дълга?
- В момента дългът и до края на годината се движи в рамките на гласувания в бюджета за 2022 г., не е надхвърлен спрямо това, което сме предвидили, даже е по-нисък, не е изтеглен целият. Единственият ръст на дълга, излизане извън рамките може да бъде намерението на служебния кабинет за нови "Грипени“ и за втората осмица на самолетите F-16.

- Да, вие сте против това решение на президента.
- Категорично, категорично. Особено защото изневиделица изразиха намерение да поръчат и нови "Грипени“ – мисля, 10 бяха…

-Да.
- Докато дойдат F-16 след много години. Това е абсурдно решение.

- Защо?
- Мисля, че близо над 6 милиарда излиза този разход вече, а и с "Грипените“ не знам колко ще стане, зависи дали ще са на лизинг, дали ще се купуват. Защото в момента тези пари трябват на българските семейства, защото расте бедността, защото растат неравенствата, растат цените, расте инфлацията. Хората зимата няма да могат да си плащат тока и парното. Тези пари са необходими за стабилизиране на българската икономика, за компенсации на фирмите за ток, за газ. Всичко това е необходимо вътре в страната, да подкрепи вътре българската икономика и българските семейства, а не да храним чуждите в този момент.

- Смятате ли, че политическата нестабилност би ни превърнала в слаби и уязвими членове на Европейския съюз и НАТО?
- Не, не смятам, защото мнозинството от българското общество категорично и твърдо е "за“ членството ни в Европейския съюз и НАТО. Т.е. ние имаме една устойчива обществена среда, която не иска излизането ни от Европейския съюз или дестабилизация на Европейския съюз. Това е добра основа. Слаби ни прави липсата на характер, липсата на сила и на самочувствие на българските политици да отстояват в Европейския съюз национални позиции. Послушанието, следването на решенията на големите – това ни прави слаби. А ние можем да бъдем лидери в Европейския съюз при взимането на решения, но просто трябва по-решителни и по-смели хора да застанат начело на държавата.

- И за финал на нашия разговор – оптимист ли сте за бъдещето на страната ни, както и за мястото на БСП в политиката?
- Да, оптимист съм. Знам, че имаме сили, можем да се справим и вярвам, че ще го направим. Ние в БСП сме отговорни хора и ще положим всички усилия.

 

 


От категорията

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Ирена Анастасова: ПП се омаляха с модела ГЕРБ, а се прегърнаха с най-върлите си врагове

Ирена Атанасова-1628176034.png

Тя припомни притесненията на социалистите, че бюджетът, внесен от служебния ...

10 юни 2023 | 09:14

Даниел Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета, на който и да е депутат

-Daniel-Mitov--Na-Radev-mnogo-mu-se-usladi-da-upravlyava_1685027134.jpg

Искането за снемането на имунитета на нашия лидер, председателят на НС няма ...

10 юни 2023 | 20:42

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати-Asen-Baltov--V-politikata-tryabva-da-mine-pone-edna-godina--za-da-ima-rezultati_1686418757.jpg

Преди два месеца той се отказа да бъде депутат. Един от най-известните ...

10 юни 2023 | 20:37

Най-важното

Гешев е в политическа битка, излиза от полето на правомощията си като главен прокурор, подчерта той

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика-Bikov--Tryabvashe-da-se-izlachi-koalitsionen-kabinet--sega-nie-otgovaryame-samo-za-vanshnata-politika_1686415262.jpg

Казусът "Барселонагейт" Биков коментира така: "Няма ...

10 юни 2023 | 19:40

Не успях да видя документите за „Барселонагейт”, бяха ни изпреварили, заяви тя

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот
(Видео)

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот-Ninova--Prezidentat-Radev-sazdava-partiya--s-koyato-zadkulisno-da-uchastva-na-predstoyashtiya-mesten-vot_1686411289.png

Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото, каза тя и обобщи, ...

10 юни 2023 | 18:31

Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Творбата носи двусмисленото име "Ако"

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!-Geshev--Emotsionalnoto-sastoyanie-mozhe-da-dovede-do-agresiya-i-izrazi_1686236797.jpg

Това не е първата поетична изява на Иван Гешев във Фейсбук в последно време

10 юни 2023 | 18:55

Министърът участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза"

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони-Kiril-Vatev--Nay-vazhnoto-e-da-navaksame-izostavaneto-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rayoni_1686414932.jpg

Той определи Министерството на земеделието и храните като сложно министерство, ...

10 юни 2023 | 19:35

Укрепването на икономическите и търговските отношения е в интерес и на двете държави, каза той

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас-Karadaya--DPS-raboti-za-uvelichavane-na-turskite-investitsii-u-nas_1686400729.jpg

След дълъг и труден процес в България се състави правителство. Въпреки че ние, ...

10 юни 2023 | 15:38

Лицемерието, за съжаление, се превърна във водеща черта на западното политическо пространство

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони-1542353535.jpg

Партньорството е взаимност, а не началник и подчинен. Ние никога няма да ...

10 юни 2023 | 10:59

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Престанете да правите грешките, които реформистките сили правят от ден първи! Време е за разумно управление

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого-1616669138.png

Основен проблем на България е, че след 1989 г. страната се управлява от ...

10 юни 2023 | 18:40