Корнелия Нинова: Защо президентът отложи свикването на парламента? Официални разговори се водят там, а не задкулисно

Официални разговори се водят там, а не задкулисно, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Защо президентът отложи свикването на парламента?

18566 | 11 окт. 2022 | 14:03

Изчистихме БСП от зависимости, категорична е тя


Интервю на лидера на БСП за радио “Фокус”

- Г-жо Нинова, името на България беше замесено в ужасяващи събития като взрива на Кримския мост? БСП излезе с искане президентът Румен Радев да даде отговор какво се случва. Какво е вашето обяснение обаче на всичко това?
- Вчера сутринта веднага излязохме с позиция правителството да възложи на службите разследване и да даде много ясен и бърз отговор. В тази ситуация бързината е изключително важна. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за намеса на България, защото е много опасно. За съжаление, вчера нямаше такъв категоричен и бърз отговор, така че оставаме със същия апел: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то категорично Хората се притесняват. Трябва да има ясен и категоричен отговор.

- Така е. Президентът вчера свика и първото заседание на 48-то Народно събрание. Какви са вашите очаквания, г-жо Нинова, ще имаме ли нов кабинет?
- Смятам, че трябваше президентът да свика парламента веднага. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се притесняват от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои ситуацията, ако бяхме свикани веднага и приемем таван на цените. Веднага да приемем понятие "енергийна бедност“ и да определим компенсациите, да дадем яснота на фирмите и икономиката – ще има ли компенсации, да определим увеличението на доходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отлага свикването на парламента, е загуба на време, и то ценно време, с което можехме да решим много проблеми на българските граждани и на българската икономика. Обяснението на президента, че дава време на партии, за да преговарят, не почива на никакви аргументи. Мандатоносителят ГЕРБ заявиха, Бойко Борисов заяви: "Преговорите ще започнат, когато започне парламентът, и ще се водят там“. Няма по-ясно и по-видимо място, и прозрачно за водене на преговори от парламента. В момента никой не преговаря, поне не официално. Виждате, че всички партии сме си заявили позициите. Следователно това е загуба на време, освен ако не се дава време за някакви задкулисни разговори, за натиск върху депутати, върху партии, което също не е добра характеристика на българския политически живот. Така че ние смятаме, че трябваше още тази сряда да започнем да работим ударно по належащи въпроси за българското общество.

- Няма как да не ви попитам, за да кажете отново, какво правителство бихте подкрепили вие в момента, г-жо Нинова?
- Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на "Възраждане“. Ще разговаряме с "Продължаваме промяната“, на които задължително се дава вторият мандат, и с трети мандат, на когото президентът прецени, че се даде, извън ГЕРБ, "Възраждане“ и ДПС. Казвам ще разговаряме, защото от разговорите ще зависи какъв ще е изходът – дали ще има правителство с третия мандат, или не.

- А как ще се отразят според вас едни нови избори на БСП – нещо, което не изключват и експерти в тази област, ваши колеги?
- Не само на БСП, и на всички партии няма да се отразят добре, защото пети избори за две години е политическа нестабилност, която се отразява на всички сектори в живота ни, най-вече ще се отрази зле на България. Имаме нужда от редовно правителство и от постоянен работещ парламент, който да приеме най-неотложните въпроси, част от които вече казах.

- Имахте възможност заедно с партията ви да се съберете на Национален съвет и да обсъдите резултатите на изборите. Какви проблеми очертахте вътре в партията и какви мерки ще приложите в най-скоро време, за да стабилизирате БСП?
- Да, в събота близо осем часа на Националния съвет дискутирахме всички въпроси. Решихме да направим организационна реформа, да си променим устава, да работим по нова програма, за модерна лява програма. Това всичко ще го свършим. Но има един друг въпрос вътре в БСП – това е за т.нар. "вътрешна опозиция“. Той е важен, защото тези хора виждате, че постоянно са в публичното пространство, говорят, рушат имиджа на партията. Това е съществен въпрос, не е повърхностен. Преди пет години ние в БСП скъсахме със зависимостите, скъсахме с клиентелата, с употребата на БСП за лични цели, за кариеристични цели, задкулисни договорки. Тези хора не се примириха с това. Те търсят реванш постоянно. Те и техните поддръжници извън БСП с всичките възможности – и финансови, и медийни, през всичките тези пет-шест години нападат партията и това руши доверието в нея. Няма да позволим това да се случи защото го постигнахме с много трудна реформа, защото ограничихме мандатите на депутатите до три, председателят – аз в случая, сама си наложих ограничение от два мандата. Ние сме единствената партия, в която председателят се избира директно от всички членове на партията, с пряк избор. Т.е. тази реформа вече е направена. Тя ни дава свободата да бъдем партия, която не се подчинява на външни влияния, на зависимости, на бизнес интереси. Взимаме си решенията сами и се подчиняваме единствено на волята на членовете и на симпатизантите. Ето, това е същественият въпрос вътре в БСП и ние сме решени да не позволяваме старото, задкулисното, клиентелата, употребата на името на партията да се върне обратно. Ние затова сме и партия, която се превърна в партия на промяната, защото пет години се борим с модела "ГЕРБ и Борисов“ и няма да отстъпим от това и продължаваме, именно защото започнахме промяната първо вътре в себе си. Първо изчистихме партията от зависимости и затова претендираме, че можем да помогнем в едно правителство, да участваме, да изчистим и държавата от този модел.

- Какви щети ще нанесе политическата ситуация на икономиката на страната ни според вас?
- В кампанията се срещнах с работници, работодатели, директори на доста заводи и като бивш министър на икономиката ме интересуваше как се развива икономиката. Видях с очите си на място, че икономиката работи. Фирмите имат работа, имат поръчки. Някои дори ми казват "Не можем да ги изпълним, връщаме клиенти от Европа“. Започна това скъсяване на веригите на доставки, на пътя на доставките. Фирми от Азия се изнасят, идват към Европа и намират в България възможност за развитие. Т.е. икономиката работи. Но в тази политическа нестабилност не знам докога ще може икономиката да работи. Всички ми казваха едно, на един въпрос задавах всички по места: Кажете с какво държавата може да ви помогне, за да работите, да има икономически растеж и да вдигате заплатите на работниците, и всички искаха едно и също нещо – предвидимост и предсказуемост. Само ни кажете този месец колко ще ни е токът, другият месец колко ще струва газът, за да можем да планираме и да си изпълняваме поръчките. А политическата нестабилност не може да даде такава предвидимост. Тук са свързани нещата. Затова трябва парламент, редовен кабинет, ясни и конкретни решения за икономиката, да им се каже на хората, те оттам нататък ще си свършат работата, защото има поръчки и има работа.

- Допускате ли, че дългът на страната ни ще се увеличи? До каква степен тази ситуация, в която се намираме, ще ограничи растежа на страната ни и ще увеличи дълга?
- В момента дългът и до края на годината се движи в рамките на гласувания в бюджета за 2022 г., не е надхвърлен спрямо това, което сме предвидили, даже е по-нисък, не е изтеглен целият. Единственият ръст на дълга, излизане извън рамките може да бъде намерението на служебния кабинет за нови "Грипени“ и за втората осмица на самолетите F-16.

- Да, вие сте против това решение на президента.
- Категорично, категорично. Особено защото изневиделица изразиха намерение да поръчат и нови "Грипени“ – мисля, 10 бяха…

-Да.
- Докато дойдат F-16 след много години. Това е абсурдно решение.

- Защо?
- Мисля, че близо над 6 милиарда излиза този разход вече, а и с "Грипените“ не знам колко ще стане, зависи дали ще са на лизинг, дали ще се купуват. Защото в момента тези пари трябват на българските семейства, защото расте бедността, защото растат неравенствата, растат цените, расте инфлацията. Хората зимата няма да могат да си плащат тока и парното. Тези пари са необходими за стабилизиране на българската икономика, за компенсации на фирмите за ток, за газ. Всичко това е необходимо вътре в страната, да подкрепи вътре българската икономика и българските семейства, а не да храним чуждите в този момент.

- Смятате ли, че политическата нестабилност би ни превърнала в слаби и уязвими членове на Европейския съюз и НАТО?
- Не, не смятам, защото мнозинството от българското общество категорично и твърдо е "за“ членството ни в Европейския съюз и НАТО. Т.е. ние имаме една устойчива обществена среда, която не иска излизането ни от Европейския съюз или дестабилизация на Европейския съюз. Това е добра основа. Слаби ни прави липсата на характер, липсата на сила и на самочувствие на българските политици да отстояват в Европейския съюз национални позиции. Послушанието, следването на решенията на големите – това ни прави слаби. А ние можем да бъдем лидери в Европейския съюз при взимането на решения, но просто трябва по-решителни и по-смели хора да застанат начело на държавата.

- И за финал на нашия разговор – оптимист ли сте за бъдещето на страната ни, както и за мястото на БСП в политиката?
- Да, оптимист съм. Знам, че имаме сили, можем да се справим и вярвам, че ще го направим. Ние в БСП сме отговорни хора и ще положим всички усилия.

 

 


Еврохолд

От категорията

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Вижте кандидатите за евродепутати на "Възраждане" (СПИСЪК)

Станислав Стоянов, Петър Волгин, Рада Лайкова, Димчо Димчев, Георги Джендов, Веселин Киров-Stanislav-Stoyanov--Petar-Volgin--Rada-Laykova--Dimcho-Dimchev--Georgi-Dzhendov--Veselin-Kirov_1713263233.jpg

В листата на "Възраждане" влиза още един депутат от партията, ...

16 апр. 2024 | 13:08

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България-Peevski--Elitat-na-PP-DB-na-snimki-s-kontrabandisti---tova-e-nechuvan-skandal-_1712661036.jpg

По думите му в сложното и противоречиво съвремие Конституцията е гарантът за ...

16 апр. 2024 | 13:43

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Най-важното

Президентът Радев като нищо може да откаже смяната на Стефан Димитров. Бозата е пълна и международна

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Председателят на ДПС честити професионалния празник на юристите

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България-Peevski--Elitat-na-PP-DB-na-snimki-s-kontrabandisti---tova-e-nechuvan-skandal-_1712661036.jpg

По думите му в сложното и противоречиво съвремие Конституцията е гарантът за ...

16 апр. 2024 | 13:43

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41