Искаме да изчистим парламента от непрофесионалисти и лобизъм, подчерта лидерът на БСП (ВИДЕО)

Нинова: Знаех за изявлението на Радев, ще решаваме на номинацията му след изборите

29191 | 3 февр. 2021 | 14:24

Лидерът на БСП уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предворително разговори с нито една партия. "Не съм водил разговор с партии за подкрепа", бяха точните думи на държавния глава. Дне


От "Позитано" 20 днес дойдаха поздравления за самономинирането на Радев-Йотова за бъдеща кандидат-президентска двойка, но не и подкрепа. Няма промяна в поведението на ръководството на БСП - този въпрос ще се решава след парламентарните избори.

 

"Знаех за изявлението на Радев предварително", изненадващо съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

 

Така председателят на соцпартията неочаквано уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предварително разговори с нито една партия или партиен лидер. "Не съм водил разговори с партии за подкрепа. Социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първи", декларира Радев публично пред медиите.

Президентът скри, че вече е провел разговор с лидера на БСП, както стана ясно от брифинга на Нинова днес.

 

 Нинова изтъкна още, че двамата "с Радев са на едно мнение - че формата на негового издигане, ще се решава след парламентарните избори". 

 

На въпрос дали ще се бави нейното решение и дали дълго време ще оставят Радев да чака, Нинова отговори: "Ще се опитаме веднага след парламентарните избори да задвижим процеса по президентската кандидатура. Имаме устави, изисквания, но ще се опитаме максимално бързо", добави тя, без даде никакви знаци дали Радев ще стане отново кандидатура на БСП или не.

 

„Относно изявлението на президента и кандидатирането му за втори мандат с Илияна Йотова – поздравяваме ги за решението да обявят това сега, заяви още в началото на брифинга Нинова

И продължи пред медиите: "Имам да ви казвам четири неща - за спекулациите, които днес се въртят; за времето на изявлението; за формата и начина на издигане и номиниране;и за съдържанието.” 


Относно спекулациите за отношенията между БСП и президента и обявеното намерение на Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Нинова коментира, че е била уведомена от президента за решението му да обяви кандидатурата си точно в този ден - на 1 февруари.

За времето на изявлението - смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се решава на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега, преди парламентарните избори. Това е честна и открита позиция на президента”, заяви Корнелия Нинова.


За формата и начина на кандидатиране на Радев председателят на БСП отново подчерта: „И двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори”.

Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации. Това за нас от четири години са действия с много изстрадани битки”, изтъкна лидерът на българските социалисти.


 „Президентът категорично заяви борба със задкулисието и безпринципните договори. Преди четири години ние отказахме да сме част от такъв модел на управление, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП, в ущърб на морала и ангажимента ни към българските избиратели. Нещо повече - ние започнахме и много трудна, вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората. Вие знаете какво ни коства тази промяна през годините. Когато имаш претенции да управляваш държава без задкулсие, без договорки с олигархията и с грижа за хора, трябва да имаш силите да проведеш това първо в своята партия, за да можеш да бъдеш автентичен, когато застанеш пред хората и кажеш, че така ще управляваш и България”, подчерта Нинова.


Корнелия Нинова направи аналогия между изявлението на Радев преди два дни и последователната воля на ръководството на БСП за реформи: „Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във вземане на решения - ние дадохме ярък пример за това миналата година, когато за първи път организираме най-демократичния пряк избор на председател от всички членове на партията“.

По отношение призива на президента Радев за борба с лобисткото законодателство, Нинова коментира, че от четири години БСП е парламентарната група, която редовно изважда на показ лобистките текстове, направила е списък на лобистките закони, обжалвала е нееднократно в Конституционния съд текстове.


За борбата с корупцията, Нинова каза: „Многократно подавахме сигнали за корупция. Внесохме пет вота на недоверие, един от които за корупция”.


Президентът заявява засилване ролята на парламента и блицконтрола - припомням, че ние го въвеждахме и се борихме да не го отменят", напомни Нинова.


Последователна и категорична остава позицията на БСП как да се харчат прозрачно парите от излишъка - през Народното събрание, а не през джипа и постановления на правителството. Нинова припомни за всичките усилия на левицата това да се случва именно през парламента – с искане за одит от Сметната палата и промени в Закона за публичните финанси.


По повод публичността и ясните критерии в Плана за възстановяване и развитие, който предстои да бъде реализиран в България, Корнелия Нинова коментира: „Точно от нас е внесено предложението да се разглежда този план в Народното събрание.”


Президентът заявява своята борба за прозрачен изборен процес чрез видеонаблюдение и изчистване на списъците. БСП е партията многократно внасяше изчистване на списъците чрез активна регистрация. Сега е на вниманието на парламента е нашето предложение за видеонаблюдението”, припомни още Нинова.


Бих добавила някои неща към заявените принципи: Нашата сериозна битка за социалната държава, срещу нарастващите бедност и неравенства, за икономическо възстановяване и за промяна в здравния модел, в съдържанието на учебния процес, промяна в политиката по отношение на земеделието”, каза още председателят на БСП.


Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. За нас като партия не е необходимо да се позиционираме къде сме в момента. Заявили сме се последователно къде сме за тези четири години. Ще продължим с това поведение и политика, участвайки в парламентарните избори, вярвайки, че това ще доведе до успех”, заключи Нинова.

 

Избраните водачи от ИБ на БСП са:

1 МИР - БЛАГОЕВГРАД - ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ
2 МИР - БУРГАС - ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ КЪНЕВ
3 МИР - ВАРНА - БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ
4 МИР - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЯВОР БОЖАНКОВ
5 МИР - ВИДИН - ФИЛИП ПОПОВ
6 МИР - ВРАЦА - АНАСТАС ПОПДИМИТРОВ
7 МИР - ГАБРОВО - КРУМ ДОНЧЕВ
8 МИР - ДОБРИЧ - МАЯ ДИМИТРОВА
9 МИР - КЪРДЖАЛИ - ПЕТЯ МИХАЛЕВСКА
10 МИР КЮСТЕНДИЛ - РУМЕН ГЕОРГИЕВ
11 МИР - ЛОВЕЧ - ИРЕНА АНАСТАСОВА
12 МИР - МОНТАНА - АТАНАС КОСТАДИНОВ
13 МИР - ПАЗАРДЖИК - ПЛАМЕН МИЛЕВ
14 МИР - ПЕРНИК - СТОЯН МИРЧЕВ
15 МИР - ПЛЕВЕН - ПРОФ. РУМЕН ГЕЧЕВ
16 МИР - ПЛОВДИВ ГРАД - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
17 МИР - ПЛОВДИВ ОБЛАСТ - МАНОЛ ГЕНОВ
18 МИР - РАЗГРАД - ТАСКО ЕРМЕНКОВ
19 МИР - РУСЕ - КРУМ ЗАРКОВ
20 МИР - СИЛИСТРА - ВЯРА ЕМИЛОВА
21 МИР - СЛИВЕН - АТАНАС ЗАФИРОВ
22 МИР - СМОЛЯН - АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
23 МИР - СОФИЯ - ХРИСТО ПРОДАНОВ
24 МИР - СОФИЯ - ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ
25 МИР - СОФИЯ - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
26 МИР - СОФИЯ ОБЛАСТ - ИВАН ЧЕНЧЕВ
27 МИР - СТАРА ЗАГОРА - ГЕОРГИ ГЬОКОВ
28 МИР- ТЪРГОВИЩЕ - ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ
29 МИР - ХАСКОВО - ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
30 МИР - ШУМЕН - ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ
31 МИР - ЯМБОЛ - КРИСТИАН ВИГЕНИН

Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният - на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж в Народното събрание.

 Пресконференция на БСП

Лидерът на БСП уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предворително разговори с нито една партия. "Не съм водил разговор с партии за подкрепа", бяха точните думи на държавния глава. Дне

От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев-Vanya-Grigorova--Porednoto-tsirkadzhiysko-izpalnenie-na-Vasil-Terziev_1708623212.jpg

Настоящият кмет Васил Терзиев не присъства на заседанието, в началото на което ...

22 февр. 2024 | 19:33

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53