Искаме да изчистим парламента от непрофесионалисти и лобизъм, подчерта лидерът на БСП (ВИДЕО)

Нинова: Знаех за изявлението на Радев, ще решаваме на номинацията му след изборите

22264 | 3 февр. 2021 | 14:24

Лидерът на БСП уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предворително разговори с нито една партия. "Не съм водил разговор с партии за подкрепа", бяха точните думи на държавния глава. Дне


От "Позитано" 20 днес дойдаха поздравления за самономинирането на Радев-Йотова за бъдеща кандидат-президентска двойка, но не и подкрепа. Няма промяна в поведението на ръководството на БСП - този въпрос ще се решава след парламентарните избори.

 

"Знаех за изявлението на Радев предварително", изненадващо съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

 

Така председателят на соцпартията неочаквано уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предварително разговори с нито една партия или партиен лидер. "Не съм водил разговори с партии за подкрепа. Социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първи", декларира Радев публично пред медиите.

Президентът скри, че вече е провел разговор с лидера на БСП, както стана ясно от брифинга на Нинова днес.

 

 Нинова изтъкна още, че двамата "с Радев са на едно мнение - че формата на негового издигане, ще се решава след парламентарните избори". 

 

На въпрос дали ще се бави нейното решение и дали дълго време ще оставят Радев да чака, Нинова отговори: "Ще се опитаме веднага след парламентарните избори да задвижим процеса по президентската кандидатура. Имаме устави, изисквания, но ще се опитаме максимално бързо", добави тя, без даде никакви знаци дали Радев ще стане отново кандидатура на БСП или не.

 

„Относно изявлението на президента и кандидатирането му за втори мандат с Илияна Йотова – поздравяваме ги за решението да обявят това сега, заяви още в началото на брифинга Нинова

И продължи пред медиите: "Имам да ви казвам четири неща - за спекулациите, които днес се въртят; за времето на изявлението; за формата и начина на издигане и номиниране;и за съдържанието.” 


Относно спекулациите за отношенията между БСП и президента и обявеното намерение на Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Нинова коментира, че е била уведомена от президента за решението му да обяви кандидатурата си точно в този ден - на 1 февруари.

За времето на изявлението - смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се решава на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега, преди парламентарните избори. Това е честна и открита позиция на президента”, заяви Корнелия Нинова.


За формата и начина на кандидатиране на Радев председателят на БСП отново подчерта: „И двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори”.

Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации. Това за нас от четири години са действия с много изстрадани битки”, изтъкна лидерът на българските социалисти.


 „Президентът категорично заяви борба със задкулисието и безпринципните договори. Преди четири години ние отказахме да сме част от такъв модел на управление, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП, в ущърб на морала и ангажимента ни към българските избиратели. Нещо повече - ние започнахме и много трудна, вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората. Вие знаете какво ни коства тази промяна през годините. Когато имаш претенции да управляваш държава без задкулсие, без договорки с олигархията и с грижа за хора, трябва да имаш силите да проведеш това първо в своята партия, за да можеш да бъдеш автентичен, когато застанеш пред хората и кажеш, че така ще управляваш и България”, подчерта Нинова.


Корнелия Нинова направи аналогия между изявлението на Радев преди два дни и последователната воля на ръководството на БСП за реформи: „Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във вземане на решения - ние дадохме ярък пример за това миналата година, когато за първи път организираме най-демократичния пряк избор на председател от всички членове на партията“.

По отношение призива на президента Радев за борба с лобисткото законодателство, Нинова коментира, че от четири години БСП е парламентарната група, която редовно изважда на показ лобистките текстове, направила е списък на лобистките закони, обжалвала е нееднократно в Конституционния съд текстове.


За борбата с корупцията, Нинова каза: „Многократно подавахме сигнали за корупция. Внесохме пет вота на недоверие, един от които за корупция”.


Президентът заявява засилване ролята на парламента и блицконтрола - припомням, че ние го въвеждахме и се борихме да не го отменят", напомни Нинова.


Последователна и категорична остава позицията на БСП как да се харчат прозрачно парите от излишъка - през Народното събрание, а не през джипа и постановления на правителството. Нинова припомни за всичките усилия на левицата това да се случва именно през парламента – с искане за одит от Сметната палата и промени в Закона за публичните финанси.


По повод публичността и ясните критерии в Плана за възстановяване и развитие, който предстои да бъде реализиран в България, Корнелия Нинова коментира: „Точно от нас е внесено предложението да се разглежда този план в Народното събрание.”


Президентът заявява своята борба за прозрачен изборен процес чрез видеонаблюдение и изчистване на списъците. БСП е партията многократно внасяше изчистване на списъците чрез активна регистрация. Сега е на вниманието на парламента е нашето предложение за видеонаблюдението”, припомни още Нинова.


Бих добавила някои неща към заявените принципи: Нашата сериозна битка за социалната държава, срещу нарастващите бедност и неравенства, за икономическо възстановяване и за промяна в здравния модел, в съдържанието на учебния процес, промяна в политиката по отношение на земеделието”, каза още председателят на БСП.


Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. За нас като партия не е необходимо да се позиционираме къде сме в момента. Заявили сме се последователно къде сме за тези четири години. Ще продължим с това поведение и политика, участвайки в парламентарните избори, вярвайки, че това ще доведе до успех”, заключи Нинова.

 

Избраните водачи от ИБ на БСП са:

1 МИР - БЛАГОЕВГРАД - ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ
2 МИР - БУРГАС - ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ КЪНЕВ
3 МИР - ВАРНА - БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ
4 МИР - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЯВОР БОЖАНКОВ
5 МИР - ВИДИН - ФИЛИП ПОПОВ
6 МИР - ВРАЦА - АНАСТАС ПОПДИМИТРОВ
7 МИР - ГАБРОВО - КРУМ ДОНЧЕВ
8 МИР - ДОБРИЧ - МАЯ ДИМИТРОВА
9 МИР - КЪРДЖАЛИ - ПЕТЯ МИХАЛЕВСКА
10 МИР КЮСТЕНДИЛ - РУМЕН ГЕОРГИЕВ
11 МИР - ЛОВЕЧ - ИРЕНА АНАСТАСОВА
12 МИР - МОНТАНА - АТАНАС КОСТАДИНОВ
13 МИР - ПАЗАРДЖИК - ПЛАМЕН МИЛЕВ
14 МИР - ПЕРНИК - СТОЯН МИРЧЕВ
15 МИР - ПЛЕВЕН - ПРОФ. РУМЕН ГЕЧЕВ
16 МИР - ПЛОВДИВ ГРАД - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
17 МИР - ПЛОВДИВ ОБЛАСТ - МАНОЛ ГЕНОВ
18 МИР - РАЗГРАД - ТАСКО ЕРМЕНКОВ
19 МИР - РУСЕ - КРУМ ЗАРКОВ
20 МИР - СИЛИСТРА - ВЯРА ЕМИЛОВА
21 МИР - СЛИВЕН - АТАНАС ЗАФИРОВ
22 МИР - СМОЛЯН - АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
23 МИР - СОФИЯ - ХРИСТО ПРОДАНОВ
24 МИР - СОФИЯ - ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ
25 МИР - СОФИЯ - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
26 МИР - СОФИЯ ОБЛАСТ - ИВАН ЧЕНЧЕВ
27 МИР - СТАРА ЗАГОРА - ГЕОРГИ ГЬОКОВ
28 МИР- ТЪРГОВИЩЕ - ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ
29 МИР - ХАСКОВО - ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
30 МИР - ШУМЕН - ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ
31 МИР - ЯМБОЛ - КРИСТИАН ВИГЕНИН

Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният - на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж в Народното събрание.

 Пресконференция на БСП

Лидерът на БСП уличи в лъжа президента Радев, който в деня на обявяване на кандидатурата си, заяви, че не е водил предворително разговори с нито една партия. "Не съм водил разговор с партии за подкрепа", бяха точните думи на държавния глава. Дне

От категорията

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници бе прието с мнозинство

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата-Vigenin--Predlozhenieto-na-BSP-za-bezplatni-uchebnitsi-beshe-prieto-s-mnozinstvo--vreme-e-da-uzreyat-i-za-minimalnata-rabotna-zaplata_1674901261.jpg

Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят ...

28 ян. 2023 | 12:16

ДСБ решава на национално съвещание за общо явяване на изборите с "Продължаваме Промяната"
(Видео)

Поставяме си висока цел - първа сила и първи мандат за съставяне на кабинет след избортите, подчертава Атанас Атанасов, лидер на ДСБ-Postavyame-si-visoka-tsel---parva-sila-i-parvi-mandat-za-sastavyane-na-kabinet-sled-izbortite--podchertava-Atanas-Atanasov--lider-na-DSB_1674900723.jpg

Поставяме си висока цел - първа сила и първи мандат за съставяне на кабинет ...

28 ян. 2023 | 12:10

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38