Снимка Пресцентър на БСП

Началото на този парламент беше сбъркано, изтъква лидерът на БСП

Нинова за 46-то НС: Стигнахме дотук заради липса на разум и отговорност, Аз-ът и емоциите взеха връх

9550 | 15 септ. 2021 | 13:33

46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили, подчертава тя

Снимка Пресцентър на БСП-1631706956.pngНинова за 46-ото НС: Стигнахме дотук заради липса на разум и отговорност, Аз-а и емоциите взеха връх-1631702736.jpg-1625426847.jpg

46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес, на 15 септември, да сме добри ученици и да сме го научили.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Агенция "Фокус".


В началото на своята декларация тя отправи поздрави за началото на учебната година.

"Уважаеми дами и господа, народни представители, г-жо председател, днес е последното заседание на 46-ото Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна. Големият грях на 46-ото Народно събрание, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", зави още Нинова.

Тя подчерта, че БСП ще поддържа докрай поведение да не дава оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на депутати.

"Днес и тук не става въпрос само за партиите. Тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Не става въпос за дребнавото противопоставяне и махленско заяждане, но има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващия път, да се провалим.

Има базови принципи в политиката и има базови на държавността, за които си заслужава да говорим и да говорим с добър тон.

 

46-ото Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента. Без да се дава сметка и да се отчита, че това да си в парламента, не означава задължително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво", каза тя.

Нинова отчете, че БСП 5 години се е борила срещу онова статукво и онзи модел.

"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство - означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук", каза още Нинова.

Според нея е странна ситуацията спечелилата партия да се обяви за опозиция. "На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и упралявате повечето от комисиите в Народното събрание. Изначално сбъркан подход", заяви още Нинова.

По думите й интересите на Аз-а и емоциите са взели връх над разума и интересите на държавата. "Това показва политическа незрялост, може би зависимости, но то мина границата", заяви още тя.

Лидерът на БСП заяви, че коалиция на "БСП за България" не са влезли в скрити разговори, не са били зависими, а са били разумни и са разговаряли с всички уважително и с аргументи с желанието да се направи трайно мнозинство за промяна, но и мнозинство за стабилност.

 

Ето пълният текст на декларацията:

 

Големият грях на този парламент е, че не намери разум и отговорност да направи промяна
Уважаеми български учители, просветители, будители,

Скъпи родители и ученици,

Нека да е честит празникът 15-ти септември на Вас, на всяко българско семейство, което е имало, има и ще има ученици. Бъдете здрави и успешни в това благородно дело. Образованият човек е реализиран човек.

На добър час за новата учебна година!

Уважаеми народни представители, г-жо председател,

Днес е последното заседание на 46-то Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е, обаче, оценката на българските граждани, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна и големият грях на 46-то Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-то Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15-ти септември да сме добри ученици и да сме го научили. Ние ще поддържаме докрай поведение да не даваме оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на колеги.

Но днес и тук не става въпрос само за партиите, тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващият път да се провалим. Има базови принципи в политиката и има базови принципи на държавността, за които си заслужава да говорим в добър тон.

46-то Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихте предварително разделителни линии – партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това колегите от новите партиите разбирахте партии, които са или в парламента, или такива, които са били извън парламента. Без да се дава сметка и да се отчита, че това да си в парламента не означава, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво. Ние 5 години се борихме сериозно срещу онова статукво и срещу онзи модел. Казвали сме и друг път с всички последици на тази борба, с удари, с компромати, с проверки, с опити да ни купуват, с опити да ни пробиват - всичко сме видели за тези 5 години и не се предадохме или продадохме.

Още повече, че ако следваме вашата логика, вие вече два парламента участвате тук, вътре. Следователно вече сте статукво. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента.

Втората – липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство.

Уважаеми народни представители,

Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук и се стигна до много странна ситуация. Спечелилата партия да се обявява за опозиция, на кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и управлявате повечето от комисиите в Народното събрание.

Трета причина – емоциите, интересите на А-за, а според ваши реплики - групови и корпоративни интереси, взеха връх над разума и интересите на държавата. Това показа политическа незрялост, може би зависимост, но то мина граници и се стигна до лични обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и психически характеристики.

През цялото това време коалиция “БСП за България” не влязохме в скрити разговори, не бяхме зависими. Бяхме разумни. Разговаряхме с всички. Уважително и с аргументи. С едно единствено желание. И с една цел. Да направим трайно мнозинство за промяна. Но и мнозинство на стабилност.

Уважаеми колеги,

каквото и да се случва извън тази зала, каквото и да се прави и в служебни, и в редовни кабинети - промяната е тук. Тук не я ли започнем, тя няма да се състои. Защото ще продължаваме години наред да търсим едни 8 милиарда за едни „ин хаус“ поръчки, докато в закона има текст, че това е законно.

Тук това трябва да се промени.

Ще продължим да се чудим защо миналата седмица една общинска болница е продадена за 200 хиляди лв. и в същото време е открита поредната частна болница в София.

И защо хората по регионите не могат да се лекуват, а в София, Пловдив, Варна е съсредоточено цялото здравеопазване. Защото това е записано тук, в закона.

И ако ние не проявим разум и отговорност, че промяната на този модел започва оттук, ще боксуваме години наред. Ето това искаме да направим. Но и да дадем стабилност в тази промяна. Да няма хаос и несигурност.

Разбира се трябва да отчетем, че направихме и нещо добро. Направихме актуализацията на бюджета. Разбира се всички групи сега си приписват как са предложили пенсии, за земеделци, за бизнес.

Да, и ние ги предложихме. Няма смисъл да се изреждаме и надпреварваме. Защото ние ги предлагаме от 5 години. Няма смисъл да си мерим кой, кога, как. Важното е, че намерихме разум да го направим. И помогнахме на хората в този момент.

Но искам да отбележа нещо, което никой не обърна внимание по време на актуализацията. Защо актуализацията беше нужна.

Освен че помогнахме на хората, върнахме законността и правовата държава там, където й е мястото - тук в парламента. Това е голямото достойнство на актуализацията. Че не се раздадоха тези пари от служебния кабинет с постановление на Министерски съвет. Че не се раздадоха от пътища, от коли и джипове, а се случи тук.

Разбира се, помогнахме на хората. Но това е кърпене на проблема. Третата ни грешка е, че ние не вникнахме в същността на проблемите. Просто закърпихме положението за 3 месеца.

Вижте какво става в Гърция. Парламентът и правителството на Гърция решават, че ако сега сметката ти за ток е със 100 единици по-висока заради цените и инфлацията, правителството ти покрива 80 от тези единици. Това правителство вдигна и помощите за енергийно бедните с 20%.

Опасяваме се, че в момента, на финала на този парламент и на началото на предизборната кампания ще се плъзнете по пътя на търсене на вина.

Вече го правите. Уверявам ви, това няма да донесе авторитет на никого. Верният път е не да се търси вина за това, което не можахме да направим, а да се предлагат решения как да се правят оттук нататък нещата.

И гарантирам от името на коалиция “БСП за България”, че ние и занапред ще правим точно това. Решения, които дават гаранции, че промяната на досегашния модел ще бъде необратима. И решения, които носят стабилност за България и сигурност за българския народ.

На добър час! Пожелавам ви смислена кампания. С аргументи, с политики, с диалог и спор по същество. А накрая народът ще реши.

 

 


От категорията

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

-1650117866.png

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

НСИ представя данните от последното преброяване

НСИ представя данните от последното преброяване-1630778770.png

До края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите ...

3 окт. 2022 | 07:36

179 новозаразени с коронавирус у нас

179 новозаразени с коронавирус у нас-1638945269.png

607 души са в болница, от тях 44 се намират в интензивни отделения или клиники

3 окт. 2022 | 07:27

Най-важното

Коалиция "Български възход" получава 4,65 на сто от гласовете

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

-1650117866.png

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Лидерът на ГЕРБ коментира изборните резултати

Бойко Борисов: Благодаря на всички, които ни подкрепихте!

Борисов смени и профилната си снимка в социалната мрежа-Borisov-smeni-i-profilnata-si-snimka-v-sotsialnata-mrezha_1664746122.jpg

Той смени и профилната си снимка в социалната мрежа

3 окт. 2022 | 00:27

Уважаваме избора на избирателите, ще бъдем опозиция, казаха от ПП

Петков/Василев: Загубихме.Отговорност на ГЕРБ е да направят правителство. Няма да се коалираме с тях
(Видео)

Петков и Василев: Няма да се коалираме с ГЕРБ Кадър: бТВ-Petkov-i-Vasilev--Nyama-da-se-koalirame-s-GERB-Kadar--bTV_1664741961.jpg

Петков изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Ние обещахме, че ...

2 окт. 2022 | 22:54

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

ПП си плащат на синдрома на „ние можем сами“. ДБ едва ли вижда съдбата си с ПП.

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет-1651222605.png

Тези избори или ще продължат революцията, или ще я прекратят. Важно е да се ...

2 окт. 2022 | 21:04

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49