Търсим общ фронт, опозиция на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП

Корнелия Нинова свиква сбор срещу кабинета на Борисов

9152 | 31 май 2016 | 16:50

Този мандат на Народното събрание е изчерпан, заяви евродепутатът Илиана Йотова след заседанието на Изпълнителното бюро

-1464696055.jpgСнимка: БСП-1464703505.jpgСнимка: БСП-1464702850.jpg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи в Благоевград решенията от изнесеното днес заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Решихме да започнем незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни парламентарно представени партии и опозиционните формации в местната власт, които нямат представителство в Народното събрание, по две теми. Търсим общ фронт, опозиция на ГЕРБ, както и обща подкрепа за тази политика”, каза председателят на БСП”.

 

Тя подчерта, че не става въпрос за създаване на съюзи, а за подкрепа за политики. „Първо, общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и второ – да потърсим съюзници за алтернативните ни предложения, за промяната, която предлагаме в политиките – внасяме няколко закона, които изпълняват нашата политика за връщане на държавата в икономиката и за ролята на социалната държава”, заяви Нинова.

 

Тя обясни, че става въпрос за антимонополно законодателство, защита на дребния земеделски производител и потребителите, защита на малкия и среден бизнес, като целта е да се осигури работеща икономика, която да гарантира приходи, които да служат за развитие на социалната политика. „Ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият е за управлението на държавните дружества и държавната собственост. Отделяне на това управление от партийните квоти и политическите назначения. Създаване на условия тези дружества да се развиват, да увеличават възможностите за производство в България и да се спре приватизацията и концесионирането, въобще десните действия в икономиката”, добави Нинова.

 

По думите ѝ, вторият закон е за създаване на държавно предприятие в земеделието, което да изкупува продукция от дребни производители, да я преработва, да продава и да гарантира пазари, тържища и борси, на които всеки земеделски производител да може да продава продукцията си, като помага за нейната реализация. Нинова обяви, че през септември от левицата ще внесат още два такива законопроекта и на база на тези политики, ще бъдат поканени всички опозиционни партии.

 

Нинова обясни, че част от промяната в партията е ръководството да обиколи страната, да се дадат сили и стимул на структурите на БСП за опозиционност и на местно равнище, както и да се решат организационните проблеми.„Навсякъде ще прилагаме еднакъв подход за организационно укрепване”, подчерта тя. По думите ѝ голямата цел е мобилизацията на партията – организационно, като опозиция, като алтернатива на това управление, подготовка за президентски и предсрочни парламентарни избори.

 

Нинова обяви, че в събота предстои заседание на Националния съвет на партията, на което ще се обсъди приемане на решение за вътрешнопартийно допитване по темата за президентската кандидатура. Тя обясни, че ако се приеме провеждането на такова допитване, вътре няма да има имена, а въпросите ще са принципни. „Ако отговорът на партията е за широка лява кандидатура, ще поканим на разговор всички в ляво, за да търсим обща лява двойка, зад която да застанат и хора извън БСП”, добави тя. Според нея, ако мнението е за тясно партийна кандидатура, то партията има процедура за това.

 

Паскалев: Общинските структури ще формират ясна позиция за всички въпроси на местното самоуправление

 

Членът на ИБ на БСП Костадин Паскалев заяви, че това, което се предлага на общинските партийни структури, е да започнат формиране на ясна позиция по всички основни въпроси на местното самоуправление като се започне от местни данъци и такси, капиталова програма, приоритети, европейски проекти и др.

 

„Изключително важно е да имаме оценката на партийните структури по тези въпроси и да бъдем адекватни на очакванията на гражданите”, каза още той. Паскалев даде пример със санирането. „В Благоевград стои един въпрос – защо цената за саниране е с 40% по-висока от другите области в страната, на какви цени се взимат поръчките, какво е качеството на изпълнение, защо има обжалвания, как е защитен интересът на гражданите”, каза още той.

 

Илияна Йотова: Този мандат на Народното събрание е изчерпан

 

„Този мандат на Народното събрание е изчерпан. То има едва една четвърт подкрепа.  Тази коалиция с това плаващо мнозинство, с тази агония всеки път да се правят компромиси да мине едно или друго решение, не са желани вече от българския народ”. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС и член на ИБ на партията Илияна Йотова.

 

Тя допълни, че не знае точно кога ще са предсрочните избори, но България изключително много губи от европейското си присъствие в момента, именно заради нерешителността на управлението. „Ако ме питате с днешна дата, каква е позицията на българското правителство за либерализцията, примерно, на визите за турски граждани, отговорът ми е „никаква”, даде пример Йотова.

 

По думите й така стои и въпросът по отношение на ангажиментите ни по охрана на границите. „Не може едно сериозно правителство да реагира по начин, по който реагира онзи ден на границата. Моята информация сочи, че не става дума за заблуда на бежанци, а за организирана престъпност, канали, с които правителството трудно се справя”, каза още Йотова. Тя бе категорична, че премиерът Борисов предпочита да води сам политика по тези въпроси, защото поема ангажименти, които не са в интерес на България.

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Вижте верните отговори от втората матура по профилиращ предмет

Вижте верните отговори от втората матура по профилиращ предмет-Sredniyat-rezultat-ot-maturata-po-balgarski-ezik-i-literatura-e-po-nisak-ot-minalogodishniya_1686246511.jpg

Най-много зрелостници – близо 13 000, са избрали да проверят знанията си по ...

20 май 2024 | 17:04

Най-важното

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Допускам, че позицията ми няма да се хареса на мнозина, пише той

И кметът на Триадица от ПП-ДБ-СС се обяви против безумните промени на Терзиев около НДК

Димитър Божилов Снимка: Фейсбук-Dimitar-Bozhilov-Snimka--Feysbuk_1716191371.jpg

Бус лентата трябва да се премахне, не намерих велосипедист, който да е ...

20 май 2024 | 10:47

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10