Пробив

Косъмът не е непобедим

17186 | 4 окт. 2015 | 22:14

И седемте мита за епилацията са развенчани


Кола маска, восък, захар и вода, депилатоар, "скубещи" машинки, бръснене... От години хората се опитват да изтребят досадните косми, но те винаги побеждаваха. Е, вече не! Поне откакто я има лазерната епилация. Но и за нея, както за всяко сравнително ново нещо, бродят градски легенди и митове. Обаче практиката и все по-съвременните апарати ги развенчават.

Мит 1: Лазерната епилация не е ефективна


Ако сте имали няколко горчиви опита с некачествени процедури е нормално да стигнете до този извод. За резултатното обезкосмяване решаващи са най-малко 10 фактора, които са строго индивидуални при всеки. така че ако искате да унищожите нежеланата ис "растителност" задължително минете през диагностиката, иначе рискувате по метода на пробите и грешките да изминете дълъг път до правилното решение.

 

Факторите за ефективността на процедурата са:
- Етапите на растеж на косъма. Когато са в аткивна фаза, се повлияват най-резултатно.
- Цветът на косъма
- Цветът на кожата и контрастът между нея и косъма. Колкото по-светъл е тенът при тъмни власинки, толкова по-бързо и трайно се унищожават. Най-трудно е при светли косми върху тъмна кожа.
- Дълбочината на растежа
- Третираната зона.

Съобразявайки се с тези трудности, технологиите непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Новият диоден лазер за епилация - Elysion премахва нежеланото окосмяване от почти всички типове кожа - от първи до шести фототип според скалата на Фицпатрик. Тя определя различните нюанси на тена като фактор за постигане на добри резултати с най-малък брой процедури. Най-светлите кожи позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да въздейства пряко с най-малък риск от нежелани ефекти. Ето защо досега по-тъмните оттенъци бяха ограничавани, но не и с диодната епилация на Elysion, която третира дори най-тъмния фототип. За жалост, до момента не е изобретен лазер, който да третира чисто бели косми.

Допреди две години лазерната епилация беше сезонна - можеше да се прави само през есента и зимата с изричната уговорка обработеното място да не се излага на слънце цели седмици след процедурата. Испанската технология вече позволява космите да се унищожават през цялата година, вкл. и през лятото, като кожата не бива да се излага на слънце само 1-2 дни.

Мит 2: Преди процедура мястото не бива да се бръсне

 

Точно обратното! Преди третиране с лазер, зоната трябва да е гладко почистена. При това не с пинсети или с кола маска, а със самобръсначка. В противен случай няма да е ефективна и рискувате да получите изгаряния от лазера.

Мит 3: Апаратът няма значение

Определено има! Както и цената му. Истински добрите машити струват около 150 000 лева, което определено значи, че не може да го откриете в "гаражния" салон. Най-добрите устройства се произвеждат в САЩ, Израел, Испания, Франция. Продуктите от Китай или Корея няма да ви навредят, но не може да разчитате на бърз ефект с няколко процедури.

Качествените апарати премахват окосмяването по селективен начин, атакувайки космите във фазата им на активен растеж (само тогава се унищожават ефективно). Импулсите на лазера се привличат от пигмента на космения фоликул – меланина. Той се превръща в техен проводник, като ги отвежда до корена и те го унищожават чрез силно нагряване. Добрите устройства са бързи, което ги прави безопасни и безболезнени. Имупулсите се изпращат толкова светкавично към космените фоликули, че няма нужда апликаторът да се отлепя от кожата. Така една процедура на малка зона с размери 10 на 10 см. трае не повече от две минути и е много по-ефективна, защото не се губи време и не се разпръскват импулсите. В същото време "машинките" от класата на Elysion притежават охлаждаща система, която защитава кожата от високите температури и по този начин прави епилацията безболезнена.

 

Системата работи като поддържа постоянно ниво на температурата от 6 градуса на накрайника, независимо от температурата в помещението. Усещането върху кожата е дори приятно. Засега технологията може да бъде открита само в два салона в София, тъй като е съвсем нова и още не е навлязла у нас. Това са Murphy и Angel Style.

Мит 5: Същата работа върши и домашен апарат

 

Единственото, което правят портативните джаджи за фотоепилация е да загряват косъма, но не унищожават корена му. Да, космите опадат, но скоро ще поникнат отново. Ефектът е като след кола маска или депилатоар. Лошото при домашните апарати е, че могат да загреят и „заспалите“ косми и да се окажете по-обрасли, отколкото преди да започнете да ги използвате.

Мит 6: При бръснене космите стават повече

Нищо подобно. Космите в човешкото тяло са точно определен брой. Просто, когато ги обръснете, започват да растат от мястото, от където сте ги отрязали, т.е. от стеблото, а не от върха, а то винаги е по-плътно.

Мит 7: От една процедура нищо не става

 

Напротив, резултат има. Ако няма ефект след първата процедура, по-добре не опитвайте отново. Може да се определи дали има ефект не по-рано от 30 дни след извършването й. След първата процедура цялата растителност в активен етап на растеж трябва да бъдат премахнати. След време може да поникнат нови, но това са „заспалите“ косми, които след първата процедура са се събудили. Старите обаче не бива да се показват отново. ч

 

Пациентите, подложили се на процедура със съвременни апарати твърдят, че още след първата терапия окосмяването им намалява със 60-70%. Възможно ли е това да бъде отончателно и необратимо?  Лазерна епилация в света се практикува от около 17 г. Съвсем нормално е след качествено проведена сесия продължителността на ефекта да е повече от 10 години, дори без поддържащи процедури. 

 


От категорията

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?-1588075212.jpg

Близкото до управляващата Консервативна партия издание публикува на сайта си ...

23 юни 2022 | 14:21

Камила откровено за живота си: С Чарлз седим и четем книгите си в различни ъгли на една и съща стая

Сн. Инстаграм-1655985598.png

Наблюдавана съм отблизо толкова дълго време, че просто трябва да намериш начин ...

23 юни 2022 | 14:58

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас
(Галерия)

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас-1656049375.jpg

Конвоят от зрелищни автомобили ще финишира на 25 юни (събота) в 18,30 ч. на ...

24 юни 2022 | 08:40

Йоанна Драгнева получи песен-подарък
(Видео)

Йоанна Драгнева получи песен-подарък-1656016011.png

Новата версия на BABY е в специален ремикс на Росен Стоев

23 юни 2022 | 23:26