Кошлуков остава шеф на БНТ! СЕМ не успя да избере нов генерален директор

След три последователни гласувания Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура

Кошлуков остава шеф на БНТ! СЕМ не успя да избере нов генерален директор

7397 | 29 юни 2022 | 14:08

Сегашният генерален директор Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността до обявяването на нова процедура

Кошлуков остава шеф  на БНТ! СЕМ не успя да избере нов генерален директор-1642929777.jpgСлед три последователни гласувания Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура-1656493582.png

Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор на Българската национална телевизия след три последователни гласувания. Това означава, че сегашният генерален директор Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността до обявяването на нова процедура.

Кандидатите за поста бяха осем: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. През последните два дни СЕМ изслуша концепциите им за развитие на обществената телевизия.

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ при първото гласуване. Членовете на СЕМ очертаха проблемите и предизвикателствата пред БНТ, свързани с финансирането, отчетността и прозрачността, модернизацията, привличането на аудитория, необходимостта от реформи.

- Емил Кошлуков получи 1 глас "за" и 4 "против".
- Венелин Петков също получи 1 глас "за" и 4 "въздържал се".
- Ирина Величкова има 1 глас "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

След едночасово заседание, СЕМ проведе второ гласуване и отново не избра кандидат. Симона Велева направи ново предложение - Сашо Диков. Резултатите от гласуването са следните:

- Емил Кошлуков 1 глас "за" и 4 "против"
- Венелин Петков - 2 гласа "за", 3 "въздържал се"
- Сашо Диков - 2 гласа "за", 3 "въздържал се"

На третото заседание от 13:55 часа членовете на СЕМ препотвърдиха гласовете си:

- Емил Кошлуков: 1 глас "за" и 4 "против"
- Венелин Петков: 2 гласа "за", 3 "въздържал се"
- Сашо Диков: 2 гласа "за", 3 "въздържал се".

 

По време на вота ясно пролича разнобоят между хората от квотата на президента Румен Радев - председателят на СЕМ Соня Момчилова и бившият репортер на Би Ти Ви Габриела Наплатанова и членовете на радио-телевизионния регулатор, избрани от действащото Народно събрание - журналистът Пролет Велкова и юристът Симона Велева. Преди около месец те влязоха в СЕМ по предложение съответно на "Демократична България" и на "Продължаваме промяната".

 

В решителния трети кръг по два гласа бяха дадени за бившия шеф на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков и за ветерана Сашо Диков. Диков бе подкрепен от спомхенатата Велева и от Соня Момчилова. Първоначално тя каза, че се въздържа да гласува за когото и да е от участниците.

 

По-късно обаче Момчилова смени мнението си и подкрепи Диков.

Едно от възможните обяснения е, че това се случи, след като стана ясно, че той няма шанс да събере нужното му мнозинство.

 

Венелин Петков пък бе предпочетен от Симона Велева и от колегата й от квотата на парламента Пролет Велкова.

 

Сутринта при първото преброяване Петков получи един глас. Неговата кандидатура бе издигната и изначално подкрепена от Велкова, която е бивш водещ в "Дарик радио". Симона Велева пък първоначално не застана зад нито един от кандидатите, но впоследствие се спря на бившия юрисконсулт на "Сан Стефано" 29 Ирина Величкова, след като стана ясно, че конкурсът за генерален директор на БНТ върви към провал. 

 

Много интересен в първия етап се оказа вотът на Габриела Наплатанова. Тя гласува „въздържал се“, въпреки че призна, че най-много е харесала идеите и предложенията на Венелин Петков за БНТ. Бившият кадър на частната телевизия стана най-новият член на СЕМ с указ на Румен Радев отпреди няколко седмици. Наплатанова мотивира решението си с това, че не иска да бъде обвинение в субективизъм спрямо бившия си шеф в частната медия.

 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова, която отново е от квотата на Радев, също не подкрепи нито един от кандидатите. Според нея в конкурса не се е явил човека, който е в състояние да събуди "спящия великан", както вчера Венелин Петков нарече обществената медия. Тя изрази надежда, че подходящият кандидат ще се появи в една следваща процедура.    

 

Най-старият член на съвета Галина Георгиева, която е в него от 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, гласува за действащия шеф на БНТ  Емил Кошлуков.

 

При вторния опит за избор Велева предложи на гласуване да се подложи и кандидатурата на Сашо Диков, който при първото пресяване не получи нито един глас. Последва вот, при който Диков бе подкрепен както от нея, така и от Соня Момчилова, която в началото заяви, че не харесва достатъчно нито една концепция.

 

Два гласа - на Пролет Велкова и на Симона Велева, във втория тур получи и Венелин Петков.  

 

И при второто гласуване само с един глас подкрепа остана действащият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков.

 

Въпреки това в крайна сметка Кошлуков остана печеливш от разногласията между двата представители на Румен Радев и колегите им от парламентарната квота.  

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32