Твърденията на министъра са неверни, пише в документа

Кошлуков прати сигнал срещу Минеков в Европа: Политически и правителствен натиск със смразяващ ефект

8170 | 24 юни 2021 | 19:35

Отбелязва се, че в серия от публични изявления, включително официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министърът тиражира неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика и оставката на генералния директор, включително на политически митинг


Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изпрати сигнал до международни организации и институции след обвиненията на министъра на културата Велислав Минеков към обществената медия, съобщиха от Българската национална телевизия.

В писмото действията на служебния министър се определят като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала е отбелязано, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

В сигнала твърденията на министъра, че БНТ е прекъснала програмата си и така е нарушила закона, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ, са определени като неверни и се посочва:

"Такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно". И се припомня, че част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили.

При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна – партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията.

Отбелязан е и фактът, че другите две големи телевизии – BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин като обществената медия. Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

 


От категорията

Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

-1617973994.png

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на ...

25 юли 2021 | 08:14

Радев: Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират резултат
(Видео)

-1623155716.png

Президентът участва в церемонията по връчване на дипломите на курсантите от НВУ ...

24 юли 2021 | 19:15

Акад. Петрунов: Иде нова вълна, няма друг начин да ни предпази, освен ваксината
(Видео)

-1620394085.jpg

Нов вариант на коронавируса е регистриран в Южна Америка. Наречен е Ламда - ...

25 юли 2021 | 11:40

Започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС за приоритетите на правителството (ВИДЕО)
(Видео)

Снимка Фейсбук-1627201940.png

В предишните дни хората на Трифонов се срещнаха с "Демократична ...

25 юли 2021 | 11:25